ABD: Navalni ölürse bunun Rusya'ya karşı sonuçları olacaktır

Navalni'nin böbrek yetmezliği sorunuyla karşı karşıya olduğu belirtiliyor

Fotoğraf: AP

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rus muhalif Aleksey Navalni'nin hapiste iken hayatını kaybetmesi durumunda bunun Moskova'ya karşı sonuçları olacağını söyledi.

CNN'de yayımlanan "State of the Union" programına konuşan Sullivan, ABD-Rusya ilişkilerini ve Navalnıy'ın durumunu değerlendirdi.

Sullivan, Rus muhalif Navalni'nin bozulan sağlık durumuna ilişkin gelişmeleri endişeyle izlediklerini belirterek, "Bay Navalni'nin hapisteyken başına geleceklerden kendilerinin sorumlu olduğunu Rus hükümetine ilettik ve Rusya uluslararası toplum tarafından sorumlu tutulacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Eğer Bay Navalni ölürse bunun sonuçlarının olacağını kendilerine söyledik." diyen Sullivan, Moskova'ya karşı ne gibi adımlar atacaklarını şu anda kamuoyu önünde tartışmayacağını ancak böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde bunun net bir şekilde ortaya konacağını ifade etti.

Cezaevinde açlık grevine başladığı belirtilen Navalni'nin böbrek yetmezliği sorunuyla karşı karşıya kaldığı yönündeki haberler Amerikan medyasına yansımıştı.

Hapis cezası aldı

ABD yönetimi, daha önceki pek çok açıklamasında da Navalni'nin sağlığından Rus hükümetinin sorumlu olduğunu dile getirmiş ve bu konuda gereken adımları atacağı mesajını vermişti.

Geçtiğimiz aylarda Navalni Rusya'da komaya girdikten sonra Berlin'de tedaviye alınmış ve Sovyet tarzı sinir gazı Novichok ile zehirlendiği açıklanmıştı. Tedavisinin ardından Rusya'ya dönen 44 yaşındaki Navalni, Moskova havalimanına varışında 17 Ocak'ta tutuklanmıştı.

Rusya'da çıkarıldığı mahkeme Navalni'ye 3.5 yıl hapis cezası vermişti.

 

 

 

AA, Indepedent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU