Çek polisi Skripal'i zehirlemekle suçlanan Rusların ismini kullanan iki kişiyi arıyor

İkili 2014'te Rusya'nın GRU istihbarat teşkilatın gerçekleştirdiğine inanılan mühimmat fabrikası patlamasıyla ilişkili olarak aranıyor

Belgelerinde Serhey Skripal'in zehirlenmesiyle ilişkilendirilen iki kişiyle benzerlik taşıyan ve aynı isme sahip olan iki adam, Çek Cumhuriyeti'nde bir soruşturmaya tabi tutuluyor (Metropolitan Polis Teşkilatı)

Çek Cumhuriyeti'nde polis, 2018'de Birleşik Krallık'taki Sergey Skripal'in zehirlediğinden şüphelenilen iki Rus askeri istihbarat üyesiyle aynı takma isimleri kullanan iki adamı 2014'teki bir patlamayla bağlantılı olarak arıyor.

Aleksandr Petrov ve Ruslan Boşirov, eski Rus elemanı Skripal'in ve Salisbury'deki kızını bir noviçok sinir gazı kullanarak zehirlemekle suçlanmıştı. Hem onlar hem de Moskova yönetimi olayla bağlantılarını reddetmişti.

Şimdiyse Prag merkezli Mlada fronta Dnes gazetesinin polis yetkililerinden aktardığına göre, Çek polisi söz konusu kişilerle benzerlik gösteren ve aynı adı taşıyan iki şüpheliyi, 2014'te iki kişinin ölümüne yol açan ve Vrbetice'deki bir mühimmat deposunda meydana gelen patlamayla bağlantılı olarak aradığını söylüyor.

Çek polisi, Britanya hükümetinin belgelerinde doğumdaki isimleri Aleksandr Mişkin ve Anatoli Çepiga olarak geçen Petrov ve Boşirov'un, aynı zamanda Nicolai Popa ismi taşıyan bir Moldova ve Ruslan Tabarov adına düzenlenmiş bir Tacikistan pasaportu kullandığını açıkladı.

Polis iki adamın da patlama gününün de dahil olduğu 11 ila 16 Ekim 2014 tarihlerinde Çek Cumhuriyeti'nde bulunduğuna inanıldığını ifade etti. İkili önce Prag'da ve ardından patlayan deponun bulunduğu doğu bölgelerindeydi.

Açıklama Başbakan Andrej Babis ve Dışişleri Bakanı Jan Hamacek'in Rus istihbarat teşkilatlarının patlamaya karıştığı şüphesi nedeniyle 18 Rus diplomatı sınır dışı edeceklerini duyurmasının ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Televizyonda canlı yayımlanan bir brifingde Babis, "Vrbetice bölgesinde bulunan mühimmat deposundaki patlamada (...) Rus istihbarat teşkilatı GRU üyelerinin dahline ilişkin sağlam temele dayanan şüpheler var" diye konuştu.

Hamacek, gizli servis personeli olarak tanımlanan 18 Rus elçilik çalışanına NATO üyesi ülkeyi 48 saat içinde terk etmesi talimatı verileceğini ifade etti.

Dışişleri bakanının kısa süre önce görevden alınmasının ardından şu anda uluslararası işlerden de sorumlu olan içişleri bakanı, "Çek-Rus ilişkileri zarara uğrayacağı için üzgünüm ancak Çek Cumhuriyeti'nin karşılık vermesi gerekiyor" dedi.

Interfax haber ajansının sözlerini alıntıladığı bir Rus milletvekili ise suçlamaları absürt diye niteledi.

Basın kuruluşunun haberine göre, üst meclisin uluslararası ilişkiler komisyonu birinci başkan yardımcısı Vladimir Cabarov, Prag'ın iddialarını reddetti ve Rusya'nın cevabının orantılı olması gerektiğini ekledi.

İsmi verilmeyen bir kaynağa atıfta bulunan Interfax, Rusya'nın ikiliyi iade etmeyeceğini aktardı.

Kaynaktan alıntılanan ifadelerde, "Rusya'nın temel yasaları, yabancı bir devletin topraklarında suç işlemekle itham edilen Rus vatandaşlarının yabancı bir devlete iadesinin önüne geçiyor" dendi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU