Reklam Kurulu'ndan Hürriyet, Beyaz TV ve Cumhuriyet’e ceza

Kurul, medya organlarının örtülü reklam yaptığına karar verdi

Fotoğraf: AA

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, Hürriyet ve Cumhuriyet gazeteleri ile Beyaz TV'ye örtülü reklam yaptıkları gerekçesiyle ceza verdi. 

T24’ün aktardığına göre kurul 9 Mart 2021 tarihli bir toplantı gerçekleştirdi ve Hürriyet’te 16 Temmuz 2020'de yayımlanan "Popüler telefona 2000 TL indirim geldi!" başlıklı haberi ele aldı.

Kurul, bu haberle ilgili şu görüşte hemfikir oldu:

Söz konusu başlığın içeriğinde ise "Bu bir ilandır" ibaresi ile birlikte "Bu haftanın en çok satan elektronik ürünleri. Özellikle home office çalışmaya geçenler nedeniyle elektronik ürünlerin satışlarında büyük bir artış yaşanıyor. Peki en çok hangi cihazlar satıyor? İşte fiyatıyla şaşırtan popüler elektronik ürünler.." şeklinde www.amazon.com.tr adresli internet sitesinde satışı gerçekleştirilen ürünlere yer verildiği saptanmıştır.

“Ayırt edilmesi mümkün değil”

Söz konusu reklamın tüketiciler tarafından aynı sırada yer alan haber içeriklerinden ayırt edilmesinin mümkün olmadığı; bu suretle, tüketicilerin uyarılmaksızın iradeleri dışında reklam mesajına maruz kaldığı ve tercihlerinin bilinçli olarak yönlendirilerek Amazon'un reklamının yapıldığı değerlendirildi.

Kurul, "Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinin 6; 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 7/5; 22 ve 23. maddeleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 61 inci maddesi, hükümlerine aykırı olduğuna,   buna göre, mecra kuruluşu Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. hakkında; 6502 sayılı Kanun’un 63 üncü ve 77/12 nci maddeleri uyarınca anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir." ifadesini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz TV’ye: Haber verme amacı dışına çıkıldı

"Beyaz TV"de yayımlanan “Sonay Gökhan'la Bu Cumartesi” adlı programın 26 Aralık 2020 tarihli bölümüne katılan dermatoloji uzmanı Dr. Ali Şahan tarafından gerçekleştirilen tıbbi işlemlere yönlendirildiği, dolayısıyla, tüketicilerin aydınlanma, bilgilendirilme ihtiyacını karşılama ve haber verme amacının dışına çıkılarak adı geçen şahsın örtülü reklamının yapıldığı kanısına varıldığı belirtildi. 

Programın;  Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinin 6; 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 7/5; 22 ve 23 üncü maddeleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 61 inci maddesi, hükümlerine aykırı olduğunun altı çizildi ve  6502 sayılı Kanun’un 63 üncü ve 77/12 nci maddeleri uyarınca anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verildi.

Cumhuriyet'e: Tüketiciler ürüne yönlendirildi

Cumhuriyet gazetesinin internet sitesinde  “Bursa'da Covid-19 virüsünü ağız ve burunda öldüren sprey üretildi” başlığıyla 22 Ocak 2021'de yayımlanan haberde de örtülü reklam yapıldığı belirtildi. 

Kurul değerlendirmesinde şunları kaydetti:

Metin içerisinde tüketicilerin aydınlanma, bilgilendirilme ihtiyacını karşılama ve haber verme amacının dışına çıkan ifadelerin kullanıldığı; “Geoxyn” isimli ürünün ambalajını ve kullanım şeklini gösteren fotoğraflara yer verilmek suretiyle tüketicilerin ürüne yönlendirildiği; bu nedenle, anılan ürünün örtülü reklamının yapıldığı değerlendirilmiş olup; dolayısıyla inceleme konusu tanıtımların;  Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 6; 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 7/5; 22 ve 23 üncü maddeleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 61 nci maddesi, hükümlerine aykırı olduğuna,  buna göre, mecra kuruluşu Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63 üncü ve 77 nci maddesinin (12) numaralı fıkrası uyarınca anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

 

T24

DAHA FAZLA HABER OKU