Soylu'dan işletmelere sahte rezervasyon uyarısı: Hemen kilidi vurun, görsün dünyanın kaç bucak olduğunu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sokağa çıkma muafiyetlerinin kötüye kullanımı konusunda taviz verilmeyeceğini belirterek uyarılarda bulundu

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kentteki kaymakamların katılımıyla gerçekleştirilen İstanbul Valiliği Kovid-19 Salgınıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu / Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sokağa çıkma muafiyetlerinin kötüye kullanımını önlemek amacıyla bu hafta sonundan itibaren valiler, kaymakamlar, kolluk ve denetim ekipleriyle yeni bir seferberlik başlattıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Soylu, İstanbul Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde, kentteki kaymakamların katılımıyla gerçekleştirilen İstanbul Valiliği Kovid-19 Salgınıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Soylu, burada yaptığı konuşmada, sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulanların bu konuyu istismar ettiğine yönelik görüntülerin, salgınla mücadele sürecinde yapılan fedakarlık ve samimiyete gölge düşürdüğünü ifade etti.

Tıbbi bir mücadeleyi siyasi bir sahaya çekmek isteyen ve bu alanı istismar etmek ve yönetmek isteyen bir kesimin olduğunu savunan Soylu, şöyle devam etti:

"Aportta bekliyor, 'Acaba bir eksiklik görsem de...' bir şeyi alıp düzeltmek değil veya uygun bir şekilde bunu uyarmak, düzelmesini sağlamak, temin etmek değil, bu meseleyi toplumsal bir ajitasyon haline getirebilmek için elinden gelen gayreti ortaya koymaya çalışan kötücül ruhlar içimizde dolaşıyor, bunu görüyoruz. Bunlara fırsat vermemek de bizim sorumluluğumuzda. Bir video kaydıyla bütün denetim çabamız boşa gidebiliyor"

“Ne yaptığımızı biliyoruz"

Bakan Soylu, öncelikli amacın ceza yazmak değil kurallara uyulmasını tembih etmek olduğunu söyledi. İlk olarak uyarı, rehberlik etme, aşırı ısrar, kasıt ve suistimal varsa idari ve adli tedbire başvurmayı öneren Soylu, "İlkemiz çok net. Ne yaptığımızı biliyoruz" dedi.

Karşılıklı gerginleşmelerin yaşandığı durumlar olabileceğine değinen Soylu, bu durumda da yöneticilerin devreye girip gerginlikleri azaltmalarını istedi.

“Elimde yetki var, acımam iptal ederim”

Son genelgede yabancıların sokağa çıkma kısıtlamalarından muafiyeti konusuna da değinildiğini hatırlatan Soylu, “Açık söylüyorum, kim ikamet sahibi ve pasaportuyla bu işi istismar etmeye kalkarsa ikametini iptal ederim hemen. Elimde böyle bir yetki var. İptal ederim, acımam da. Çünkü insanlar evde kalacaklar, siz pasaportunuzla beraber 'Pasaportum var' diye turist kılığında bunu istismar edeceksiniz. Buna da müsaade etmeyiz” dedi.

Konaklama tesislerindeki sahte rezervasyonlar

Soylu, bazı konaklama tesislerinden medyaya yansıyan görüntülere de dikkati çekti.

Konaklama tesislerindeki yeme içme yerlerinden bu süreçte günübirlik müşteri almamalarını isteyen Soylu,"Diğer lokantalar kapalı. Sahte rezervasyon yapıyorlar. Akıllısın yani bir tek para kazanacak sensin. Milletin aklı bu konuda sizin kadar yetmiyor. Bu istismarı yapan kim varsa turistik olsun, olmasın, bunu kapatın. Hemen kilidi vurun kapatın. Görsün dünyanın kaç bucak olduğunu. Burada adalet duygusunu zedeleyebilecek ne varsa lütfen buna imkan vermeyin" dedi.

Ramazan boyunca “tam saha pres" talimatı

Yeme içme ünitelerinde aynı masada iki kişiden fazla oturamayacağını hatırlatan Soylu, "Toplu iftarlar, özel kutlamalar, bu şekillerde kuralların ihlali amacıyla sahte rezervasyonlar da dahil olmak üzere hileli davranışlara karşı katı bir mücadele yürütmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Ramazan ayında pide kuyrukları başta olmak üzere türbe ve mezarlık gibi yerlerde yoğunlaşmaya müsaade edilmemesini isteyen Soylu, ramazan ayı boyunca denetimler konusunda "tam saha pres" yapılması talimatını verdi.

Bakan Soylu, denetim sürecinin ramazan ayının manevi iklimine uygun şekilde gönül kırmadan, nezaketli bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini de söyledi.

Hedef 1 mart öncesine dönüş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yurt içi hareketliliğin artacağı haziran ayı öncesinde günlük vaka sayılarının 1 Mart öncesi seviyesine çekilmesi gerektiğini belirterek, "Yani ramazanı bitirdiğimiz zaman 1 Mart öncesi seviyeye gelmemiz bizim açımızdan mecburidir. Onun için tedbirler ve denetimler bu önümüzdeki süreçte hepimiz açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.

Soylu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını yönetmenin herkes için yeni bir deneyim olduğunu, ancak geride kalan bir yıllık sürede hem önemli tecrübe biriktirildiğini, hem de dünya ölçeğinde başarılı bir süreç yönetimi ortaya konulduğunu söyledi.

Salgının başlarında küresel düzeyde yaşanan maske, tıbbi malzeme ve yoğun bakım imkanları gibi sorunların Türkiye'de yaşanmadığını söyleyen Soylu, hatta ülke dışına yardımların ulaştırıldığını hatırlattı.

"Tedbirler ve denetimler önümüzdeki süreçte büyük önem taşıyor"

Vaka sayılarındaki bu ciddi artışın durdurulması ve en kısa sürede sürdürülebilir seviyeye çekilmesi amacıyla 13 Nisan tarihli Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararla kısmi kapanma tedbirlerinin belirlenerek uygulamaya geçirildiğini hatırlatan Soylu, salgınla mücadelede eldeki en önemli iki unsurun aşılama ve kısıtlamalar olduğunu söyledi.

Halihazırda aşılama faaliyetlerinin devam ettiğini, istenilen etkinliğin elde edilebilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu aktaran Soylu, şunları kaydetti:

"40 yaş üzeri tüm vatandaşlarımızın haziran ayı sonuna kadar aşılanmış olması inanıyorum ki mücadelemizi çok daha rahatlatacak. Yaz sonuna kadar ise yani 20 yaş üzerinin aşılanabilir duruma gelmesi kalıcı başarının hepimiz açısından büyük bir anahtarı olacaktır. Ancak aşıda bu seviyeye gelene kadar salgınla mücadelede en önemli enstrümanlarımız tedbirler ve aynı zamanda denetimlerdir"

“Toplu taşıma konusunda ilgili kurumlar gerekli tedbirleri almakta imtina ediyor”

Baştan beri şehir içi toplum ulaşım araçlarının bulaşın en sıkıntı verdiği yerler arasında olduğunu ifade eden Soylu, "Maalesef bu konuda hala ilgili kurumlar gerekli tedbirleri almakta imtina etmektedirler. Türkiye'nin tamamında böyle. Toplu taşımada böyle bir sıkıntıyla hala karşı karşıyayız" dedi.

Soylu, yapılması gerekenin pik saatlerde ulaşım imkanlarının en üst seviyeye çıkarılması olduğunu belirterek, sefer sayılarının artırılması ve nihayetinde temas sayısının azaltılması gerektiğini söyledi.

 Vali Yerlikaya: Şu anda üçüncü salgının içerisindeyiz

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da İstanbul'un dünyanın 14'üncü büyük metropolü olduğunu söyledi.

İlk vakanın görüldüğü günden bugüne İstanbul'da salgınla mücadelede üç dalga yaşandığını vurgulayan Yerlikaya, "Şu anda üçüncü dalgının içerisindeyi." dedi.

Zor bir süreçten geçildiğini anlatan Yerlikaya, salgınla mücadelede 13 ayın geride kaldığını, bu süreçte başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm ekiplerin özveriyle çalıştığını ve çalışmaya devam ettiğini aktardı.

Yerlikaya, Vefa Sosyal Destek Grubunun bu süreçte 1 milyon 50 bin kişiye ulaştığını ifade ederken, filyasyon hizmetlerinin ulaştığı kişi sayısının da 3 milyona yaklaştığını sözlerine ekledi.

Toplantıya, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Albay Tayfun Paşaoğlu ile İller İdaresi Genel Müdürü Hüseyin Kürşat Kırbıyık da katıldı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU