Kabe baskınını anlatan dizi Suudi Arabistan’da tartışmalara yol açtı

MBC’de yayınlanan yeni dizi, 1979’da Cuheyman Uteybi ve adamları tarafından Kabe’ye yapılan silahlı baskını konu alıyor

Şiddetli rüzgar anlamına gelen “Asuf” dizisinin yeni sezonu, Dubai merkezli Ortadoğu’nun en büyük medya şirketlerinden MBC televizyonunda ramazan başında yayınlanmaya başladı.

Yönetmenliğini Suriyeli Musenna Sabah’ın yaptığı Asuf dizisi Suudi Arabistan’ın en çok izlenen televizyon dizilerinden biri.

Dizinin ramazan ayında yayınlanan ikinci sezonunda, 1979 yılında Cuheyman Uteybi liderliğindeki 500 kişinin “Suud yönetimine karşı” Kabe’nin bulunduğu Mescidi Haram’a yaptığı ve 26’sı sivil 270 kişinin öldüğü baskın anlatılıyor.

Sosyal medya hesapları üzerinden diziyi eleştiren bazı Suudi kullanıcılar, MBC’nin Suudileri  “cihatçı, aşırıcı” olarak gösterdiğini yazdı ve “Cuheymin ve adamlarının yaptığı insanlığa karşı canice işlenmiş bir suç” ifadelerini kullandı.

Twitter’da “Asuf yayından kaldırılsın” başlığı açan kullanıcılar, dizide Müslümanların kutsalı olan Kabe’nin tanklarla basılmasını ve minarelerin füzelerle yıkılmasını eleştirdi.

Diziye itiraz edenlerin yanı sıra destek mesajı atanlar da oldu. Bir kullanıcı, “Asuf dizisi bize günümüzdeki aşırıcı, tekfiri örgütlerin nasıl ortaya çıktığını anlatıyor. Bundan ders alalım” yazdı.

Kabe baskını nasıl oldu?

18 yıl boyunca Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları kurumunda görev yapan Cuheyman Uteybi, aralarında eşinin de olduğu yaklaşık 500 kişiyle Mekke’deki Mescid-i Haram’a baskın düzenledi.

Kılınan namaz sonrası Cuheyman ve adamları, içeriye cenaze görünümüyle soktukları sedyeden silahlarını çıkararak orada bulunanları rehin aldı.

Kabe imamının yanına gidip minbere çıkan isyancılar, mikrofondan “zulüm bitsin, “adalet gelsin”, “Suudi halkı hak ettiği yere kavuşsun" sloganları attı.

 

kabe
Dizinin bazı sahnelerinde Kabe'nin etrafında tanklar görüldü / Fotoğraf: MBC

 

Cuheyman, yanında getirdiği Muhammed Kahtani adlı genci “beklenen Mehdi” ilan etti. Kaçmaya çalışan herkesin öldürüleceğini anons etti.

Cuheyman ve adamlarının baskını 15 gün sürdü. İki hafta sonunda Suudi Arabistan, Fransız anti-terör timlerinin yardımıyla isyancıları Kabe’den çıkardı.

Grubun başındaki Cuheymin Uteybi ve adamları, Mekke Kadısının fetvasıyla idam edildi.

Resmi kayıtlara göre çatışmalarda isyancılardan 117, Suudi ordusundan 127 kişi öldü. Ölen sivil sayısı ise 26 olarak kaydedildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU