Hamaney'in danışmanı itiraf etti: "Nükleer arşivimiz çalındı"

Muhsin Rezai, Natanz nükleer tesisindeki patlamanın ve Muhsin Fahrizade suikastının, İran’daki güvenlik ihlallerini ortaya koyduğunu belirtti

ABD istihbarat kaynakları, Natanz'daki patlamanın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini 9 ay geriye götürdüğü tahmininde bulunmuştu (Reuters)

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in danışmanlarından Muhsin Rezai, ülkenin nükleer arşivinin çalındığını ve güvenliğinin ihlal edildiğini, bu nedenle güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini söyledi.

Mehr haber ajansına konuşan Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Sekreteri Rezai, bir yıldan kısa sürede Natanz nükleer tesisinde yaşanan iki olayın ve nükleer araştırmacı Muhsin Fahrizade suikastının, İran'daki güvenlik ihlallerini ortaya koyduğunu belirtti.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İsfahan kentindeki tesiste pazar günü meydana gelen patlamadan İsrail'i sorumlu tutmuştu. Tesiste temmuzda yaşanan yangının da sabotaj sonucu çıktığı öne sürülmüştü.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, geçen kasımda ülkenin nükleer programının mimarı olan Muhsin Fahrizade'ye yönelik suikastın arkasında İsrail'in olduğunu savunmuştu.

Natanz'daki patlamanın İran'ın prestijini sarstığını kaydeden Rezai, "Öncesinde tüm nükleer arşivimizdeki belgeler çalındı, ondan önce de bazı gizemli drone'lar geldi ve bir şeyler yaptı” dedi.

İsrail gazetesi Jerusalem Post, Rezai'nin İsrail tarafından 2018'de ele geçirildiği öne sürülen İran'a ait nükleer belgeleri kastettiği yorumunda bulundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Nisan 2018'de İran'ın "nükleer silah üretme planlarını" kanıtladığını öne sürdüğü bazı gizli dosyaları canlı yayında düzenlediği bir sunumla paylaşmıştı. Netanyahu, belgelerin nükleer silah üretmeyi amaçlamadığını savunan İran'ın yalan söylediğinin kanıtı olduğunu iddia etmişti.

İran ise belgelerin sahte olduğunu belirterek iddiayı reddetmişti.


Independent Türkçe, RT, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU