Fransız enerji devi EDF Nouvelles Türkiye'den çekildi

Fransız enerji devi , birer birer Türkiye'deki varlıklarını satıyor. Engie’nin önemli şirketlerini satmasının ardından EDF Nouvelles da Türkiye'den çekildi

EDF, 154 bin çalışanı olan 283 milyar Euro’luk varlığı bulunan Avrupa’nın en büyük enerji şirketlerinden biri / Fotoğraf: Reuters

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yıl Fransa’da Müslümanlara yönelik ayrımcılığın arttığını belirterek Fransız mallarına boykot çağrısı yapmasının ardından gözler Türkiye’deki Fransız şirketlerine çevrilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker, aradan geçen yaklaşık 1 senenin ardından Fransız firmaların Türkiye’deki varlıklarını azalttığını, ortaklıklardan çıktığını hatta ülkeden çekildiğini belirterek son 4 ay içerisinde Fransa’nın iki önemli enerji firmasının yaptığı operasyonun ise bunun en dikkat çeken örneği olduğunu yazdı.

Fransa’nın enerji devlerinden Engie, sahibi olduğu İZGAZ, Baymina Enerji santrali ve hizmet şirketi ENGIE Yönetim hisselerini Palmet Enerji’ye devretti.

İkinci satış da tamamlanmak üzere

Fransızların ikinci satış işleminin ise şu anda tamamlanmak üzere olduğunu belirten Ülker, söz konusu satış işlemi hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Polat Holding’in patronu Adnan Polat’ın kurucusu olduğu Polat Enerji’deki ortaklarındaki hisselerin tamamını aldı. Polat Enerji’nin yüzde 45’i Kanadalı emeklilik fonu yatırım yöneticisi PSP Investments’a ait. Diğer yüzde 45’i ise Fransız enerji devi EDF Energies Nouvelles tarafından kontrol ediliyordu. Geriye kalan yüzde 10’luk pay ise Adnan Polat’a ait Batıyel Enerji kontrolündeydi. Böylece dünyanın en büyük fonlarından biri olan Kamu Sektörü Emeklilik Yatırım Kurulu (PSP Investments), Türkiye’deki en önemli yatırımından da çıkmış oldu. Bu fonun büyüklüğü ise 168 milyar dolar. Ancak asıl önemli çıkışı ise Fransız EDF yaptı. EDF, 154 bin çalışanı olan 283 milyar Euro’luk varlığı bulunan Avrupa’nın en büyük enerji şirketlerinden biri. O firmanın yönettiği yenilenebilir enerji şirketi EDF Energies Nouvelles’in ise Türkiye’deki tek varlığı Polat Enerji’deydi. EDF Energies Nouvelles’in resmi sitesinde İngiltere, Belçika, Polonya, İtalya, Almanya ve Yunanistan’da yatırımı yer alırken, Türkiye’nin olmaması da ülkemizden tamamen çekildiğini gösteriyor”

Kerim Ülker, her ne kadar açıklanmasa da hem Engie’nin hem de EDF’nin yaptığı bu iki satışın bedelinin yatırımları ve ihale bedelleri göz önüne alındığında 1 milyarı da aşabileceğini belirtti.

 

Dünya

 

DAHA FAZLA HABER OKU