AB Göç ve İçişleri Sözcüsü: Çin ve Rus aşıları da aşı pasaportu uygulamasına dahil edilebilir

Avrupa Birliği Göç Ve İçişleri Sözcüsü Adalbert Jahnz, aşı pasaportu uygulamasına Çin ve Rus aşılarının da dahil edilebileceğini söyledi

Aşı pasaportu ile ilgili tartışma uzun süredir dünya gündemini meşgul ediyor / Fotoğraf: AFP

Avrupa Birliği hali hazırda birçok ülke gibi Türkiye'ye seyahat konusunda 'gerekli olmayan haller' dışında kısıtlamalar uyguluyor. Turizm sezonunun başlangıcı olan bu dönemde gözler Türkiye uçuşlarını neredeyse tamamen kaldıran Rusya'dan sonra Avrupa'da.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'nin hem nüfusa oranla hem de vaka sayısı olarak dünyadaki en yüksek artışı yaşadığı son günlerde Rusya'nın sadece bu nedenle değil, Ukrayna konusunda Ankara'nın pozisyonu cezalandırmak amacıyla da hareket ettiği tartışılıyor.

AB'nin Türkiye ile yeni pozitif gündem çabaları çerçevesinde benzer bir görüntü vermemek adına farklı bir yolu tercih edip etmeyebileceğini Komisyon yetkilileri euronews Türkçe'ye anlattı.

Dışilişkiler Sözcüsü Peter Stano kısıtlamaların şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da tamamen bilimsel ve tıbbi gerekçelere dayandırılmaya devam edeceğini belirterek şöyle konuştu:

"Bu meselenin Türkiye ile olan yeni pozitif atmosfer yaratma girişimleri ile hiçbir ilişkisi olmayacak. Rusya'nın aksine biz bu tür şeyleri siyasi hedefler için kullanmayız"

Tüm önlem ve kısıtlamalar aşı pasaportları çerçevesinde yeniden gözden geçirilebilir

Güvenlik, Göç ve İçişleri Sözcüsü Adalbert Jahnz ise dünyada salgınla mücadelede başarılı olmuş 8 ülke hariç birliğin 'gerekli olmayan haller' dışında seyahati neredeyse tüm ülkelere karşı kısıtladığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Biz bu meselede Türkiye veya başka ülkeler arasında özel bir ayrım yapmıyoruz aslında. Konuya yaklaşım şu aşamada son derece düz ve keskin. Bu 8 iyi durumdaki ülke dışındaki her ülke 'kötü' veya 'çok kötü' olarak değerlendiriliyor. Ama Hangi ülkenin bu iki kategoriden hangisinde olduğuna da üye ülkeler kendileri karar veriyorlar. AB böyle bir liste yapmadı. Yakında yapacağımız şey ise şu; tüm bu yaklaşımın dijital aşı pasaportları çerçevesinde gözden geçirilmesi ve yenilenmesini talep edeceğiz. Bu talebimiz de hiçbir ikili ilişkinin durumu ile ilgili olmayacak. Dijital pasaporta ilişkin yapılacak düzenlemeler dünyadaki tüm ülkelere eşit şekilde uygulanacak"

Jahnz kısaca Türkiye'nin vaka sayısındaki kötü durumu nedeniyle AB olarak yeni ve daha sert kısıtlamalara tabi tutulmayacağını ancak üye ülkelerin bireysel olarak isterlerse bunu yapabileceklerini kaydetti.

Aşı pasaportlarında üye ülkeler farklı hareket edebilir

Son olarak AB'nin aşı pasaportlarına Çin ve Rus aşılarını ekleyip eklenmeyeceği sorusuna ise Jahnz bunun şu aşamada sadece Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) onayına bağlı gözükmediğini, seyahat kısıtlamalarına benzer şekilde ve ülkelerin EMA onaylı olmayan aşıları da kabul ederek pasaportunda bu aşılar bulunan kişileri ülkelerine kabul edebileceklerini ifade etti.

Ne var ki, bu şekilde AB'ye giriş yapanlar giriş yaptıkları ülkeden diğer AB ülkelerine geçmek istediklerinde bir takım kısıtlamalarla karşı karşıya kalabilirler.

 

Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU