Sığınmacılara yönelik "nefret söylemi" sürüyor… UMHD Başkanı Demir: Artık mazlum mültecilerle uğraşmayın, siyasi propaganda haline getirmeyin

Mülteci Medyası Derneği, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ hakkında suç duyurusunda bulundu. MAZLUMDER de Suriyeli sığınmacılara yönelik nefret söylemlerine son verilmesi çağrısı yaptı

Sığınmacılara yönelik “nefret söylemi” sürüyor / Fotoğraf: AA

Türkiye, dünyada en fazla mülteci ve sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkelerin başında geliyor.

Suriye, İran, Irak, Afganistan ve Afrika kıtasındaki birçok ülkeden sığınmacı ve mülteci bulunuyor Türkiye'de.

Sadece Suriye vatandaşı 4 milyona yakın sığınmacının Türkiye'de yaşadığı tahmin ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de kalıyor olması beraberinde sorunlar da getirmiyor değil.

Sosyal medya üzerinden yanlış bilgilerin paylaşılması sonucu Suriyeli sığınmacıların ırkçı söylemelerin hedefine konulması gibi.

Göçmen, sığınmacı ve mültecilere yönelik paylaşımıyla en çok gündeme gelenlerden biri de eski İYİ Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ.

"Mülteci medyası emperyalizmin taşeron yapısıdır"

Özdağ "Türk milletvekillerine sosyal medya yolu ile hakaret eden Suriyeli rezillere Türk vatandaşlığı veriyorsunuz ama… Türk kentleri örtülü olarak istila ediliyor. Mülteci medyası emperyalizmin taşeron yapısıdır" paylaşımında bulundu.


Paylaşıma tepki gösteren Mülteci Medyası Derneği, sığınmacılara yönelik nefret söylemi içeren açıklamaları nedeniyle Özdağ hakkında suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu.

Suç duyurusuna tepki gösteren Özdağ, "Bu suç duyurusunda bulunanları da Suriyeli sığınmacılar ile birlikte Suriye'ye yollamak lazım. Bu sözde derneğin kimlerden para yardımı aldığı araştırılmalıdır. Çünkü Türk vatanını pazarlıyorlar" iddiasında bulundu.

"Mülteci medyası olarak iddiaları şiddetle reddediyoruz"

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan Mülteci Medyası Derneği yöneticisi Deysem Siti, Özdağ hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunduklarını söyledi.

Özdağ'ın daha önce de sosyal medya üzerinde benzer ithamlarda bulunduğunu dile getiren Siti, "Mülteci medyası olarak bu iddiaları şiddetle reddediyoruz. Özdağ söylemleriyle toplumu kin ve nefrete sürükleyen bir isim. Derneğimizi hedef göstermesi de kabul edilemez" dedi.

 

Deysem Siti
Deysem Siti / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Yapılan ithamın ucuz bir siyasetten ibaret olduğunu kaydeden Siti, Özdağ'ın bilerek sığınmacıları hedef tahtasına koyduğunu belirtti.

Medyada göçmenlere karşı geliştirilen nefret söylemini düzeltme ve engelleme gibi bir misyon üstlendiklerini aktaran Siti, şunları kaydetti:

"Mülteciler yalnızca Suriyelilerden ibaret sanılıyor ama bu doğru değil. Türkiye'de Suriyeliler gibi İran, Irak, Afganistan, Afrika… birçok ülkeden mülteciler yaşıyor. Tüm mültecilerin haklarını savunmaya çalışıyoruz. Özdağ'ın mültecilere yönelik tavrı zaten herkes tarafından biliniyor. Hakkında daha fazla bir şey söylemek istemiyorum çünkü bizim şahıslarla bir husumetimiz yok. Bizim mültecilerin problem ve sıkıntılarını dile getirme ve yardım etme gibi bir misyonumuz var."

"Lütfen artık mazlumları, siyasetinize alet etmeyin"

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) Başkanı Abdullah Resul Demir de mültecileri hedef alan paylaşımlarda bulunan Özdağ'a tepki gösterdi.

Mültecilere yönelik ırkçı paylaşımların toplumu ayrıştırdığı ve bunun ciddi problemlere sebebiyet verebileceğini belirten Demir, "Özdağ ırkçı bir söyleme sahip. Daha önce üyesi olduğu parti içerisinde başka insanlarda Özdağ ile benzer şeyler söyledi ve hala söylüyorlar" dedi.

 

Abdullah Resul Demir
Abdullah Resul Demir / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Irkçılık yapmalarının asıl sebebi Suriyeliler değil, Suriyeliler üzerinden mevcut iktidarı eleştirmek" diyen Demir, "Mültecileri siyasi malzeme haline getirmeyin. Özdağ ve eski partisindeki bazı kişiler sürekli olarak ırkçı söylemlerle Suriyelileri hedef alıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Demir, fırsatlar ve tehditler şeklinde Suriyeli sığınmacılar ile ilgili bir rapor hazırladıklarını hem raporu sunmak hem de konuyla iligili görüşmede bulunmak için İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den randevu talebinde bulunduklarını söyledi.

Türkiye'de bulunan 4 milyona yakın Suriyeli sığınmacının 500 binden fazlasının Türkmen olduğunu kaydeden Demir, sözlerine şöyle devam etti:

"Suriyeliler içinde Türkmenler var ama onları dahi bilmiyorlar. 4 milyonun 500 bini belki daha fazlası o yere göğe sığdıramadığı Türkmenlerdir. Bunlar Suriye topraklarında Türkçe konuşuyorlar. Irkçı söylemlerde bulunanların bundan bile haberleri yok. Sadece siyaseten bir yere gelebilmek ve mevcut iktidarı Suriyeliler üzerinden yıpratmak için bu ırkçılığı yapıyorlar. Suriyelileri siyaseten yükselmek için kullanıyorlar. Lütfen artık mazlum mültecilerle uğraşmayın ve siyasi propaganda haline getirmeyin. Gidin başka konular üzerinde siyaset yapın."

 

Sığınmacılara yönelik “nefret söylemi” sürüyor
Sığınmacılara yönelik “nefret söylemi” sürüyor / Fotoğraf: AA

 

MAZLUMDER: Suriyeli sığınmacılara yönelik nefret söylemlerine son verilmeli

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada mültecilerin toplumun önde gelen bazı siyasi önderleri tarafından gündelik siyasi çıkarlara alet edildiği belirtti.

Mültecilere karşı nefret söylemini büyük bir insanlık suçu ve vicdanı yaralayan kötü bir eylem olarak niteleyen MAZLUMDER, devamında şu ifadelere yer verdi:

"Nefret söylemiyle birlikte sığınmacılara yönelik saldırılar artmakta, manevi kişiliklerine zarar vermeden yaşam hakkı ihlaline kadar türlü hak ihlalleriyle karşılaşmalarına yol açılmaktadır. MAZLUMDER olarak; bütün siyasi önderleri, medyayı ve propagandanın etkisinde kalan toplum kesimlerini sorumluluğa; kutuplaştırmayı arttırıcı söylemleri terk etmeye davet ediyoruz. Nefret söylemlerinin adli ve idari tedbirlerle engellenmesini, bu söylemler sonucu oluşan suçların ise etkin bir şekilde soruşturulup gerekli cezaya çarptırılmasını talep ederiz."
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU