Ahmet Hakan: Faşizmin fırınına odun atmış olduk, iyi mi?

"Bir kitap üzerine yaptığımız kritikleri, 'kitap toplama' gibi korkunç bir olayın malzemesi haline getirmeye niyetli tipler var olduğu müddetçe... Bu memlekette kitap kritiği yapmak... Faşizm fırınına odun atmak gibidir"

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un yeni romanı ‘Veba Geceleri‘nde Mustafa Kemal Atatürk’le alay ettiğini iddia etmesiyle ilgili olarak bir yazı daha kaleme aldı. Hakan, Türkiye’de kitap kritiği yapmanın “faşizmin fırınına odun atmak olduğunu” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakan’ın yazısının “Faşizmin fırınına odun atmış olduk, iyi mi?” başlıklı kısmı şöyle:

Orhan Pamuk’un son romanı “Veba Geceleri” üzerine kritik yapıyoruz. Acaba “Romanda geçen Kolağası Kâmil, Atatürk müdür” diye soruyoruz. “Çocukluğunda karga kovalardı” cümlesine takılıyoruz. “Atatürk’e yönelik bir küçümseme mi var acaba” diye tartışıyoruz. Hem Orhan Pamuk hem de yayıncısı, bu iddialara çeşitli cevaplar veriyorlar. Yani olması gereken, olması gerektiği gibi yürüyor.

Derken... “Küt” diye... Bir yasakçı kafa, devreye giriveriyor ve her şeyi darmadağın ediyor. Olay şu: Adamın biri, “Bu kitapta Atatürk’e hakaret var. Bu kitap toplatılsın” diye ortaya çıkmış durumda. Entelektüel bir tartışmayı anında kriminal bir olgu haline getirmeye kalkan kafalar var ülkemizde.

Daha korkuncu ise şu: Bu kafaları ciddiye alabilecek savcılar var.

Bir kitap üzerine yaptığımız kritikleri, “kitap toplama” gibi korkunç bir olayın malzemesi haline getirmeye niyetli tipler var olduğu müddetçe... Bu memlekette kitap kritiği yapmak... Faşizm fırınına odun atmak gibidir.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU