Biden, Afganistan’daki ABD askerlerinin 11 Eylül’e kadar tamamen çekileceğini açıkladı

ABD, Afganistan'dan askerleri çekerken, diplomatik ve insani çalışmaları desteklemeyi sürdüreceklerini bildirdi

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan’daki ABD askerlerinin 11 Eylül 2021’e kadar tamamen geri çekileceğini açıkladı.

Afganistan'da ABD’nin 2 bin 500 askeri bulunuyor.

Bush vurgusu

Ekim 2001'de dönemin ABD Başkanı George W. Bush'un, ABD'nin Afganistan'daki terör hedeflerini bombalamaya başladığını duyurduğunu anımsatan Biden, 11 Eylül 2001'de terör saldırılarının ardından ABD'nin böyle bir karar aldığını vurguladı.

Biden, 11 Eylül saldırılarının kurbanlarını hiçbir zaman unutmayacaklarının da altını çizdi.

Afganistan'ın bir daha ABD'ye yönelik terör saldırılarının bir üssü olmaması için çalıştıklarını kaydeden Biden, ABD'nin Afganistan'daki askeri varlığını genişletme döngüsünü devam ettirmeyeceğini vurguladı.

Biden, "Şu an Afganistan'da Amerikan askerlerinin varlığı döneminde başkanlık yapan 4'üncü kişiyim. 2 Cumhuriyetçi, 2 Demokrat başkan oldu. Ben bu sorumluluğu 5'inci bir başkana daha aktarmayacağım" ifadelerini kullandı.

“Savaşı bitirme zamanı geldi”

Biden, müttefik ve ortak ülkeler, askeri ve istihbarat uzmanları, diplomatlar, Kongre ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile konuyu istişare ettiğini belirterek, "Amerika'nın en uzun savaşını bitirme zamanı geldi. Amerikan askerlerinin eve dönme zamanı geldi" dedi.

Donald Trump yönetiminin Afganistan'da kalan 2 bin 500 Amerikan askerinin çekilmesi için 1 Mayıs'ı son tarih olarak belirlediğini belirten Biden, "1 Mayıs'ta son askerlerimizi çekmeye başlayacağız. Ancak, buradan çıkarken acele etmeyeceğiz. Bunu sorumlu, temkinli ve güvenli bir biçimde yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki "Afganistan konusu, diplomatik bir çözüm gerektiriyor. Biz askerlerimizi çekerken bile diplomatik ve insani çalışmaları desteklemeyi sürdüreceğiz" dedi.

Stoltenberg: Beraber çıkma konusunda birlik içindeyiz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan'a ABD ile  birlikte gittiklerini ifade ederek, "Beraber çıkma konusunda birlik içindeyiz" dedi.

İspanya birlikte hareket edecek

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, "Afgan toplumunun bu 20 yılda elde ettiği başarıların NATO misyonları ve müttefik Silahlı Kuvvetlerin yorulmak bilmeyen azmi ve fedakarlığı sayesinde mümkün olmuştur. İspanya, Afganistan'da gerekli sürede ve müttefiklerimizle yakın koordinasyon içinde, iyi koordine edilmiş, kademeli bir geri çekilme sürecini destekliyor" dedi.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer de ABD ile askerlerini çekeceklerini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU