Mısır'ın 3 bin yıldır kayıp altın şehrinden arkeologları hayrete düşüren 5 sıradışı keşif

Aten, şu ana dek antik Mısır'da bulunan en büyük şehir

Johns Hopkins Üniversitesi Mısır Çalışmaları Profesörü Betsy Bryan, antik kenti, Tutankhamun'un mezarının bulunmasından sonra en büyük arkeolojik buluş olarak değerlendirdi (Anadolu Ajansı)

Mısır'ın Krallar Vadisi'nin de bulunduğu Luksor kenti yakınlarında yer alan, 3 bin yıldır kayıp Aten şehri uzun süren çalışmaların ardından keşfedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Antik Mısır tarihine ışık tutan şehrin geçmişi, M.Ö 1391-1353 arasında hüküm süren ve en güçlü firavunlardan biri olarak görülen 3. Amenhotep dönemine kadar uzanıyor.

Mısır'ın "altın kayıp şehrinde" ortaya çıkan 5 ilginç keşifse şöyle:

Sıradışı bir iskelet

Arkeologlar kazılarda kendilerini şaşkınlığa uğratan bir iskelet buldu. İskelet, kolları yanlara uzanmış ve dizlerinin etrafına ip bağlanmış bir haldeydi. Ekip kalıntının kime ait olduğunu ya da bu kişinin neden ve nasıl öldüğünü henüz anlayamadı.

Kazı alanının bir başka noktasındaysa, Krallar Vadisi'nde bulunanlarla uyumlu taş mezarlar tespit edildi. Ayrıca aynı bölgede bütün halde bir mezarlık da keşfedildi.  

Zikzaklı duvar

Çalışmalar sırasında sıradışı bir duvar da ortaya çıktı. Antik Mısır dönemine ilişkin kazılarda daha önce hiç rastlanmayan bir tasarıma sahip zikzak duvarın tam olarak hangi amaçla kullanıldığı henüz belli değil.

Öte yandan, duvarın yalnızca tek girişi bulunuyor. Bu nedenle araştırmacılar duvarın, ardında bulunan bölgeye giriş ve çıkışların kontrol edilmesi amacıyla kullanılmış olabileceğini düşünüyor. Tahminler doğruysa duvarda güvenlik önlemleri yüksek tutulmuş olabilir. Duvarın ardında hem şehir sakinlerinin oturduğu bölümler hem de idari amaçlı kullanılan yapılar yer alıyor.

Et dolu esrarengiz kap

Kazıdaki ilginç keşiflerden biri de et dolu bir kap oldu. Arkeologlar 3 bin 500 yıllık kaptaki bu etlerin kurutulmuş ya da haşlanmış olduğunu düşünüyor.

Kabın üstündeki yazıda "37. yıl. Üçüncü Heb Sed kutlaması için Kha'nın ağılının mezbahasından alınan, kasap luwy tarafından hazırlanan işlenmiş et" ifadeleri yer alıyor.

Ünlü antik Mısır uzmanı Zahi Hawass, "Bu önemli bilgi bize yalnızca şehirde yaşayıp çalışan iki kişinin ismini vermekle kalmıyor, aynı zamanda şehrin 3. Amenhotep'in oğlu Akhenaten'le birlikte tahtta oturduğu dönemde aktif olduğunu gösteriyor" dedi.

Fırın ve ocaklar

Arkeologlar şehirde bir fırın da keşfetti. Kazılarda sağlam halde kalmış ocak ve çanak çömleklerle dolu bir pişirme ve yemek hazırlama alanı ortaya çıktı.

Hawass, "Boyutunu göz önünde bulundurarak mutfağın epey fazla sayıda işçi ve işverene hizmet verdiğini söyleyebiliriz" dedi.

7 farklı mahalle

Kazılarda şimdiye kadar 7 farklı yerleşim bölgesiyle endüstriyel ve idari merkezler ortaya çıktı.

Metal işçiliği ve cam yapımı kalıntılar kentin kültürü ve ekonomisine dair birçok bilgi verirken, şehrin neden terk edildiğiyse henüz bilinmiyor.

Araştırmacılar, hükümdarlar Akhenaten ve Nefertiti'nin kazılarda ortaya çıkarılan bazı kalıntıların inşasından sonraki bir yıl içinde imparatorluklarının başkentini Amarna şehrine taşımış olabileceğini düşünüyor.



Independent Türkçe, Science Focus

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU