Çin, ABD Donanması'nı yayımladığı fotoğrafla algı savaşı yapmakla suçladı

Bir Hong Kong gazetesi, fotoğrafın net bir mesaj gönderdiğini belirtti: "Sizi izliyoruz"

Güney Çin Denizi'ndeki bir Çin uçak gemisini seyreden iki ABD donanması subayı rahat görünüyor (ABD Donanması)

Çinli yorumcular, ABD Donanması'nın şaşırtıcı bir fotoğraf yayımlamasının ardından ABD'yi "zihinse savaşla" suçladı.

Fotoğrafta, Güney Çin Denizi'ndeki bir yerde, birinin ayakları yukarıda duran iki donanma subayı sakince bir Çin uçak gemisini seyrederken görülüyor. Bir Hong Kong gazetesi, fotoğrafın net bir mesaj gönderdiğini belirtti:

Sizi izliyoruz.

Çin Cumhuriyeti (Tayvan) Donanma Akademisi eski eğitimcisi Lu Li-şih, South China Morning Post'a yaptığı açıklamada, "Bu kurgulanmış fotoğraf, kesinlikle ABD'nin Halk Kurtuluş Ordusu'nu (HKO) mevcut bir tehdit olarak görmediğini göstermeye yönelik 'zihinel bir savaş'" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lu, iki donanma subayının (USS Mustin'in komutanları Robert Briggs ve Richard Slye) rahat pozlarının, ABD'nin Çin savaş gemisi Liaoning'den ne kadar az korktuğunu göstermeyi amaçladığını belirtti.

Lu, "Fotoğrafta Komutan Briggs ayakları yukarıda bir vaziyette yanında oturan yardımcısıyla beraber sadece birkaç kilometre ötedeki Liaoning gemisini seyrederken çok rahat görünüyor, bu da HKO'den muhataplarını hafife aldıklarını gösteriyor" diye konuştu.

Çin, birçok tartışmalı bölgeyi içeren Güney Çin Denizi'ndeki gücünün sınırlarını ısrarla test ediyor. Ülke, son birkaç yılda Japonya ve Filipinler gibi diğer ülkelerin hak iddia ettiği alanlarda yapay adalar inşa etti ve sonra bu adaları savaş gemileriyle doldurdu.

Çin, daha geçen ay, Filipinler'in kendi topraklarında yer aldığını söylediği Witsun Resifi'nden 183 gemisini çekmeyi reddetmişti. ABD, Filipinler'den yana tavır almıştı.

Asya Denizcilik Şeffaflık İnisiyatifi Direktörü Greg Poling, The New York Times'a verdiği demeçte, "Pekin açık biçimde yeterince uzun bir zaman boyunca yeterli zorlama ve baskı kullanırsa Güney Asyalıları dışarı itebileceğini düşünüyor. Bu sinsice" dedi.

ABD takviyeden endişe duyuyorsa da, Donanma'nın pazar günkü fotosunda pek de öyle görünmüyordu. Ancak uzmanlar fotoğrafın varlığının bile bir kaygı işareti olabileceğini söylüyor. Donanma meselelerini haberleştiren Amerikalı gazeteci Chris Cavas, ABD'nin Çin gemilerini izlediğini genelde kabul etmediğini belirtti.

Cavas, Twitter mesajında, "USS #MUSTIN DDG89 #destroyeri kaptanı subayın ve ikinci kaptanın 4 Nisan'da Filipin Denizi'nde #Çin #uçak gemisi #LIAONING 16'yı gizlice izlemesi çok sıradışı bir görüntü" ifadelerini kullandı.

ABD #Donanması Çin gemilerini gizlice izleme çabalarını ve Çinlilerin ABD gemilerini gizlice izlediğini nadiren kabul eder.

Fotoğraf neredeyse ses getirdiği anda ortadan kayboldu. Pazar günü ilerleyen saatlerde fotoğraf artık donanmanın basın sayfası Savunma Görsel Bilgi Dağıtım Servisi'nde (DVIDS) yer almıyordu.

Cavas, Twitter hesabında, "Ah, DVIDS, Mustin gözetleme mevkii fotoğrafını geri çekti..." diye yazdı.

Buna karşın fotoğraf, donanmanın resmi "Fotoğraf Galerisi" sayfasından hâlâ görülebilir. Her halükarda, mesaj gönderme amacı olduysa, Çinliler bu mesajı artık aldı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ahmet Demir

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU