Kripto paraya haciz konulduğunu duyuran avukat Tevfik Kerem Bilen anlattı: Bu, Türkiye'de bir ilk, furya başladı, küçük bir ilin icra dairesinde bir günde 20 ihbarname yazıldı

Türkiye'de "dijital", "sanal" ve "kripto" olarak ifade edilen paralarla (coinlerle) ilgili bir ilk yaşandı. Bir vatandaşın yaklaşık 60 bin lira değerindeki kripto parasına haciz uygulandı. Hesabı haciz edilen kişinin avukatı Bilen, olup bitenleri anlattı

Kripto para piyasası 2 trilyon doları aştı / Fotoğraf: Reuters

Kripto para piyasası, 2 trilyon doları aştı. 

Bu alanda yatırım yapanlar, döviz ve altın gibi yatırım araçlarından elde ettiklerinden bazen daha fazla kazanabiliyor. 

Ancak kripto paralarla ilgili birçok tartışma var. Kimisi sanal paranın kağıt paranın yerini alacağını savunurken kimisi de bunun koca bir balon olduğunu ve patlayacağını, yatırım yapan yüzbinlerin çok büyük zarara uğrayacağını iddia ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Kripto para konusundaki bilinmezlik çok fazla. En önemlisi de henüz bir mevzuatı yok. 

Milyonlarca Türk vatandaşının da ilgi gösterdiği kripto paranın alt yapısının oluşturulacağı ifade edildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen aylarda dile getirdiği düzenleme ilgili henüz bir adım atılmazken kripto paralarla ilgili bir ilk yaşandı.

Türkiye'de kripto paraya haciz işlemi uygulandı. İstanbul 14. İcra Dairesi bir vatandaşın talebi doğrultusunda bir başka vatandaşın yaklaşık 60 bin lira değerindeki parasına haciz koydu.

Btctürk, vatandaşı uyardı

Eliptik Yazılım ve Ticaret Anonim Şirketi'ne bağlı Btctürk isimli firma aracılığıyla al sat yapan bir vatandaşın sanal parasına 5 Mart 2021 tahinde haciz uygulandı.

Bunun üzerine Btctürk ilgili vatandaşa bir yazı göndererek haciz işlemlerinin kaldırılması gerektiğini bildirdi.

 

Btctürk, vatandaşı uyardı
Btctürk, vatandaşı uyardı

 

Btctürk'ten vatandaşa gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Hesabınız 14. İcra Dairesi'nden gelen ihbarnameye istinaden 8 Nisan 2021 tarihinde kapatılmıştır. İstanbul İcra Dairesi ile görüşerek icrayı kaldırmanız gerekmektedir. Hesabınızın kullanıma yeniden açılması için tarafımıza mahkemeden resmi bir yazı iletmeniz gerekmektedir. Bu bilgi gelmeden hesap kullanıma açılamaz. Mahkemeden icranın kaldırıldığına dair yazı iletmeniz halinde hesabınız kullanıma tekrar açılacaktır." 

Sanal parasına el konulan vatandaşın avukatı duyurdu

Kripto para borsasında faaliyet gösteren firmanın yazısından sonra hesabına haciz konulan vatandaşın avukatı durumu sosyal medyasında paylaştı. 

MÜHF Ekonomi ve Finans-Blockchain ile kripto para konularında uzman avukat Tevfik Kerem Bilen, "Kripto paraların haczi de uygulamaya girmiş bulunmaktadır" dedi.

"Haciz konulması hukuka uygun"

Independent Türkçe'ye konuşan Bilen, Türkiye'nin mevcut hukukunda kripto paralara haciz konulabileceğini söyledi.

Tevfik Kerem Bilen
Tevfik Kerem Bilen / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Bilen'e göre, haciz işlemi kaldırılabilir, zira mevzuatta açıklar var. Alacaklı ve borçlu için de durumun benzer nitelikte.

Daha önce kripto paradan elde edilen gelirlere el konulduğuna ilişkin işlemlerin yaşandığı ifade eden Bilen, "sanal", "dijital" paraya yani "coinlere" haciz uygulanmasının ilk kez yaşandığını vurguladı.

Avukat Kerem Bilen, "sanal" mal varlığına el konulmasına rağmen tahsil işleminin nasıl gerçekleşeceğinin belirsiz olduğunu söyledi.

"Üçüncü kişilerin uhdesinde bulunan her mal varlığına haciz konulabilir" diyen Bilen, "İcra İflas Kanunu'nda yasaklı ve hacze kabil olmayan mallar dışındaki her mala yasal işlem yapılabilir. Bu nedenle kripto paraya haciz konulması hukuka uygundur. Fakat tartışmalı bir konudur. Haciz konulması ayrı, hacizden sonra bunu paraya çevrilmesi ve buna el konularak icra dairesine gönderilmesi ve depo edilmesi apayrı bir konudur" diye konuştu.

"Birçok ilde icra ihbarnamesi yazıldığını öğrendim"

Kerem Bilen, kripto paranın maddi değerine değil, bizatihi kendisine yani "sanal" olanına haciz konulmasının beraberinde başka sorunları da gündeme getireceğini belirtti.

 

İcra
Haciz ihbarnamesi

 

Bu haciz işleminden sonra Türkiye'nin birçok noktasındaki icra dairelerinde benzer ihbarnamelerin yazıldığını aktaran Bilen, "Yüzlerce belki de binlerce yazı yazıldı. Haftanın ilk işi günü yani pazartesi birçok ildeki icra dairelerinde ihbarnameler gönderildi. İcra takipleri neticesindeki bankalara ve belli müdürlüklere yazılıyordu. Bunların dışında ilk defa bu kadar fazla ihbarname gönderildiği bilgisini aldım" ifadelerini kullandı.  

"Ülkemizin küçük bir beldesinin sadece bir icra müdürlüğünde dün itibarıyla 20 ihbarname yazıldı" diyen Bilen, şunları söyledi: 

"İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Mersin gibi kentlerdeki durumu düşünmek bile istemiyorum. Bu nedenle mevzuat düzenlenmesi kaçınılmazdır. Vergilendirme de işin bir parçası. Soruşturma ve kovuşturmalara dolayısıyla cezalandırma işin diğer bir tarafı. Bunların hepsinin yavaş yavaş hukukumuzda olması gerektiğini düşünüyorum."

"Türk makamları bilgi istediklerinde firmalar her türlü vermek zorunda"

İstanbul 14. İcra Dairesi'nin almış olduğu haciz işlemi kararıyla artık kripto para piyasasında işlem yapan insanların bilgilerinin paylaşıldığının ortaya çıktığını aktaran Bilen, "Kripto para, Türk hukukuna tabiidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin adli makamları bilgi istedikleri takdirde şirketler hepsini vereceklerdir. Bu karar bu anlama geliyor. Aslında bu bana göre bir sorun değil. Kripto paraların yasal bir zemine oturtulması gerekiyor. Şu anda kripto paralar sadece bir yatırım aracı olarak görülmüyor. Bu uygulama ile paralarını aktaranlar da para kaçıranlar da vardır. Kripto para borsalarını kullanan vatandaşların da bunu desteklemeleri gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Borç nasıl tahsil edilecek? Elektronik cüzdanı olması şart"

Konunun teknik boyutlarının, şikayet ve dava açma usullerinin bulunduğunu ancak mevzuat olmadığı için kripto para konusunda açıkları olduğunu kaydeden Bilen, "Haczi kaldırabileceğimizi düşünüyorum. Normal para, banka, mevduat, menkul kıymet için gönderilen haciz işlemi gibi değil. Kripto para borsası için gönderilen ihbarnamenin de mevzuata uygun olması gerekiyor. Herkesin neyi istediğini çok açık ve net bir şekilde somutlaştırması gerekiyor. Alacağı kripto para olarak istiyorsak buna karşın bir elektronik cüzdan olması şart" yorumu yaptı.

"Kripto paralar daha fazla hayatımızda olacak" 

Kripto paranın kağıt paranın yerini alıp olmayacağı ve haciz işlemlerin devam etmesi halinde ödemelerin ne şekilde alınacağı veya tahsilatın nasıl gerçekleşeceği sorusuna Bilen şu cevabı verdi: 

"Bir malı kıymetini kullanan kişiler belirler. Ona atfettiğiniz değer ne kadarsa o kadar kıymet kazanır. Günümüzde kripto para piyasası 2 trilyon dolarlık bir değere ulaşmış durumda. Bu çok ciddi bir rakam. Kripto para diğer dünya piyasasındaki borsalar arasındaki yerini aldı. Kağıt paranın yerini tutar mı, tutmaz mı tartışmalarına girmek istemiyor. Fakat kripto paraların bundan sonra hayatımızda olacağının kesin olduğunu söyleyebilirim. Ve daha fazla adını duyacağız. Bu kesin ve net bir gerçektir. Ama mevzuatı hazırlanmadan tahsilatın güç olacağını söyleyebilirim." 

"Devletin buna el atması gerekiyor" 

"Herkes yatırımını kendi riskine göre yapsın" diye uyarıda bulanan Bilen, bu alanda yatırım yapan vatandaşlara önerilerini şöyle sıraladı: 

"Yatırıp yapan bütün vatandaşlarımızın, o okumadığınız kullanıcı sözleşmelerini, gizlilik ilkelerini, aydınlatma metinlerini iyi okumalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Nereye ne işlem yapacaklarına iyi düşünerek karar versinler. Bu tarz olayların olması da onları korkutmasın. Çünkü kripto para borsasının regüle olması ve yeni mevzuat düzenlemelerinin meydana gelmesi herkesin yararına olacaktır. Herkes daha gönül rahatlığıyla yatırım yapacaktır. Devletin bu alana el atması ve borsaların buna göre kendilerine çeki-düzen vermesi bence herkes için iyi olacaktır."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU