Sağlık Bakanı Koca: Kabineye alternatifli önerileri sunacağız

Koca, Bilim Kurulu'nda alınan kararları açıkladı. Koca, "Bulaşıcılığın daha arttığı yeni bir pik dönemi yaşıyoruz. Yakın temas ve hareketliliği azaltıcı bir döneme girmek durumundayız" dedi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun ardından yaptığı açıklamada, "Yarın Kabine Toplantısı'nda kapsayıcı, alternatifli önerileri sunacağız. O çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımız alınan kararları açıklar" dedi.

Türkiye'nin bulaşıcılığın daha arttığı yeni bir pik dönemi yaşadığını belirten Koca, "Yakın temas ve hareketliliği azaltıcı bir döneme girmek durumundayız" ifadelerini kullandı. 

 "Kovid-19 risk haritamız nüfusun yüzde 80'inin çok yüksek risk düzeyindeki şehirlerde yaşadığını ortaya koyuyor" diye konuşan Koca,  "Mutasyon ve varyantlar konusunda genelde beklenti şansın bizden yana olmasıydı, ama şu an için bu gerçekleşmedi" ifadesini paylaştı.

Koca şöyle devam etti:

Koronavirüs risk haritası, nüfusun yüzde 80'inin çok yüksek risk grubundaki şehirlerde yaşadığını ortaya koyuyor. Yeni vakaların yüzde 85'i İngiltere mutasyonu kaynaklı. Türkiye dünyada en çok aşı yapan 6. Ülkedir. Bu iş bitine kadar bir gün bile yalnız kalmayacaksınız. Bizi bir gün bile kararsız ya da yılgın görmeyeceksiniz. Şayet yükümüz önü alınamaz derecede ağırlaşırsa örneğini daha önce yaşadığımız gibi bir düzenlemeye gitmek zorunda kalabiliriz.

"Yakın zamanda hem tedarik yoluyla aşı çeşitliliğini sağlayarak hem de yerli aşı üretimiyle toplum bağışıklığını gerçekleştireceğiz" diyen Koca, "65 yaş üstü vatandaşların 1 Ocak itibarıyla toplam vaka içindeki oranı 17,7 iken şimdi yüzde 8,2. Aşılama sonrası neredeyse yarı yarıya düştü" bilgisini paylaştı.

Koca, "Bulaşıcılığın daha arttığı yeni bir pik dönemi yaşıyoruz. Yakın temas ve hareketliliği azaltıcı bir döneme girmek durumundayız" dedi.

"Cumhurbaşkanımız alınan kararları açıklar"

Koca, salı günü yapılacak Kabine Toplantısı'nda kapsayıcı, alternatifli önerileri sunacaklarını belirterek, "O çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımız alınan kararları açıklar" diye konuştu.

Rusya'nın uçuş kısıtlama kararı 

Koca, Rusya'nın uçuş kısıtlaması kararı hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

Rusya ile özellikle Sağlık Bakanı ile 2 defa görüşmüştüm. Yakın zamanda bir heyet göndereceklerini ve burada özellikle bizim bazı bölgelerde Muğla, Antalya, İzmir, Aydın gibi sertifikasyon yaygın uyguladığımız bir bölge... O bölgede aldığımız tedbirleri görme noktasında bir heyetin geleceğini, ona göre önümüzdeki dönem değerlendirmenin daha rahatlıkla yapılacağını söyleyebilirim. Bizim özellikle o bölgelerde, turizmin yoğun olduğu bölgede aldığımız tedbirleri ve sertifikasyon uygulamalarını gördüklerinde farklı bir yaklaşım içinde olacaklarını söyleyebiliriz.

En geç haziran sonunu işaret etti

Koca, en geç haziran sonu itibarıyla 40 yaş üstünü aşılayabileceklerini,  30 milyon aşıyla bunu 30-35 yaşına düşürebileceklerini ifade etti. 

"Sorumlu hepimiziz"

Sağlık Bakanı Koca, bir gazetecinin "Artan vaka sayılarının sorumlusu gerçekten tedbir almayan vatandaş mı?" sorusuna, "Sorumlu hepimiziz, 84 milyon. Bilim Kurulu başından beri bu salgının, bulaşın nasıl olduğunu hep anlatageldi" yanıtını verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU