Peru'daki seçimlerin ilk turunda sürpriz: Solcu sendikacı sandıktan birinci çıktı

Castillo, ülkenin yoksul kırsal bölgelerinin desteklediği bir aday

Sendikacı aday Castillo, seçim merkezine at sırtında geldi (Reuters)

Peru'da dün düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde kısmi sonuçlara göre, sendika lideri solcu aday Pedro Castillo, sürpriz bir oyla sandıktan birinci sırada çıktı. Castillo, özellikle ülkenin yoksul kırsal bölgelerinde popüler bir aday olarak öne çıkmıştı.

18 adayın yarıştığı seçimde, yüzde 16'sı sayılan oylara göre Castillo tahminlerin çok ötesine geçerek oyların 15,7'sini aldı. Sağcı ekonomist Hernando de Soto da, 14,4 oyla ikinci sırada yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Resmi olmayan sonuçlara göre ultra-muhafazakar Katolik aday Rafael Lopez Aliaga üçüncü, hapisteki eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori'nin kızı Keiko Fujimori ise 4. sıraya yerleşti.

Hiçbir adayın zafer için gerekli yüzde 51'lik çoğunluğu sağlayamadığı seçimin haziranda yapılması planlanan ikinci turunda, Castillo ve De Soto'nun yarışması bekleniyor.

Seçimle yeni devlet başkanı ve iki başkan yardımcısının yanı sıra Kongre'deki 130 milletvekili de belirlenecek.

Peru üç yıl içinde 5. kez devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gitti. Eski Devlet Başkanı Martin Vizcarra'nın yolsuzluk suçlamasıyla 11 Kasım'da görevden alınmasının ardından, geçici devlet başkanlığı görevine gelen Manuel Merino da protestoların ardından istifa etmişti.

Boş oyların birinci çıkması bekleniyordu

Oy kullanmanın zorunlu olduğu ve yaklaşık 25 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu seçimde, pandemi sonucu vaka sayılarının artması nedeniyle birçok seçmen sandığa gitmeye korktuğunu belirtiyordu. Castillo dahil 6 devlet başkanı adayının Kovid-19 virüsü kaptığı açıklanmıştı.

Anketler de seçmenlerin büyük bölümünün kararsız olduğunu ortaya koymuştu. IPSOS Peru Başkanı Alfredo Torres, anketlere göre seçmenlerin yaklaşık üçte birinin kime oy vereceklerini bilmediklerini söylediğini aktarmıştı.

Peru Çalışmaları Enstitüsü, seçmenlerin yüzde 28'inin boş oy vermesinin beklendiğini bildirmişti. Birçok anket de boş oyların birinci sırada çıkmasının beklendiğini ortaya koymuştu.


Independent Türkçe, AFP, The Guardian, The New York Times

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU