Vaka sayısı 50 binin üzerinde… Gözler bu hafta yapılacak iki toplantıda

Yeni Kovid-19 önlemleri Bilim Kurulu ve kabine toplantılarında ele alınacak

Fotoğraf: AA

1 Mart'ta başlayan normalleşme adımları sonrası, Türkiye genelinde koronavirüs vakaları arttı. 1 Mart'ta 9 bin 891 olan günlük vaka sayısı 10 Nisan'da 52 bin 676'ya ulaştı. Gözler bu hafta yapılacak iki önemli toplantıda olacak. İlk olarak Bilim Kurulu toplanırken, ardından da Kabine Toplantısı'nda Ramazan ayında uygulanacak önlemler değerlendirilecek.

Hürriyet gazetesi yazarı Nuray Babacan, bugünkü yazısında kulislerde ramazan ayı boyunca kapanma seçeneğinin tartışıldığını, hükümetin de bu seçeneğe sıcak baktığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Hükümette kapalı kapılar ardında yapılan değerlendirmelerde, turizm sezonu açılmadan önce vakaların kontrol altına alınması gerektiği belirtiliyor” diyen Babacan, şunları yazdı:

Bunun için, ramazanda ‘kapatma’ yapılarak, mayıs ayının ikinci yarısına daha 'az vaka ve kontrollü pandemiyle' girmenin doğru olacağını, böylece turizm tanıtım kampanyalarının daha iyi yönetileceğini söyleyenler olduğunu biliyoruz. 'Mart başında erken açıldık. Kademeli normalleşmeye nisan ayında başlamalıydık' diyen hocaların sözlerinin dinlenmemesinin faturasının ödendiğini ifade edenler de var. Bu arada, 'tam kapanma' ile 'kapatma' arasında ciddi fark olduğu anlatılıyor. Uzmanlar, Türkiye’nin pandemi sürecinde tam kapanma uygulamadığını, bunun üretim ve dağıtım zincirinin de durması anlamına geldiğini belirtiyorlar. Türkiye’nin en riskli dönemlerde uyguladığı kararlara sadece 'kapatma' deniliyor. Bu da, bundan altı ay önce yayınlanan genelgelere yeniden dönülmesi anlamına geliyor. Yani lokantaların, kafelerin kapatılması, belki kuaför ve spor salonlarına yasak gelmesi, 65 yaş ve 20 yaş için yeni kurallar ve saat uygulamasının yapılması, düğün, taziye, asker uğurlama gibi konularda sınırlama getirilmesi. Bunun biraz gevşetilmiş halini marttan önce yaşıyorduk zaten. Şimdi kulislerde hükümetin, ramazan boyunca 'kapatmaya' daha yakın olduğu söyleniyor.

2 günlük hafta sonu kısıtlamasının ardından pazartesi günü Bilim Kurulu’nun alınabilecek önlemleri değerlendirmek amacıyla toplanması bekleniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da katılımıyla gerçekleşecek olan Bilim Kurulu toplantısı sonrasında gözler bu kez Kabine’ye çevrilecek. Kabine toplantısının 13 Nisan 2021 Salı günü Ramazan’ın ilk gününde gerçekleştirileceği tahmin ediliyor.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU