Google'ın çatı şirketinin çalışanları: Alphabet tacizcileri korumayı bıraksın

"İşçiler tacizcilerden uzakta çalışmayı hak ediyor"

Google, Forbes tarafından 2020'nin en değerli ikinci markası seçilmişti (Reuters)

Google'ın çatı şirketi Alphabet'in çalışanları, teknoloji devinin işyerindeki tacizcileri korumayı bırakmasını istedikleri bir mektup yayımladı.

CEO Sundar Pichai'e hitaben yazılan ve 9 Nisan'da internette yayımlanan açık mektupta iki talepte bulunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlardan ilki, çalışanlara tacizde bulunduğu tespit edilen kişilerin bir ekibi ya da kişiyi yönetmekten alıkonulması. Diğeriyse bu kişilerin başka bir ekibe nakledilerek, çalışanların tacizcileriyle birlikte çalışmak zorunda kalmaması.

Mektupta şu ifadeler de yer aldı:

İşçiler tacizcilerden uzakta çalışmayı hak ediyor. Alphabet, zarar görenlerin endişelerine öncelik vererek çalışanların güvenliğini ön planda tutmalıdır.

10 Nisan saat 18.00 itibarıyla bin 295 çalışan mektubu imzaladı.

Google'ın sözcüsüyse yaptığı açıklamada, şirketin "bu sorunun öneminin farkında olduğunu", endişelerini bildiren işçileri desteklemek ve korumak için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Sözcü, şirketin şikayetleri araştırdığını ve "ispat edilmiş iddialara karşı" harekete geçtiğini sözlerine ekledi.

Mektup, daha önce Google'da yazılım mühendisi pozisyonunda çalışan Emi Nietfeld'in New York Times gazetesinde yayımlanan yazısından iki gün sonra paylaşıldı.

Nietfeld bu yazıda, çalışmalarından sorumlu kişinin kendisine defalarca "güzel" ve "muhteşem" dediğini öne sürmüştü. Bunu yapmamasını söylemesine rağmen adamın bahsi geçen kelimeleri kullanmaya devam ettiğini kaydetmişti.

 

 

Nietfeld, bu davranışla ilgili şikayette bulunmasına rağmen üç ay boyunca söz konusu kişiyle birebir görüşmeye devam etmek ve yan yana oturmak zorunda kaldığını iddia etmişti.

Şirkette kurulan ilk sendika Alphabet İşçileri Sendikası'nın sözcüsü ve Google'da yazılım mühendisi olan Andrew Gainer-Dewar, yayımladıkları mektubun şirketin cinsel taciz iddialarına karşı girişimlerine bir yanıt olduğunu söyledi. Örneğin 2018'de detayları yine New York Times gazetesinde kaleme alınan bir soruşturma, Google'ın cinsel tacizle suçlanan üç yöneticiyi nasıl koruduğunu göstermişti.

The Verge'e konuşan Nietfeld, mektubun kendisini yüreklendirdiğini söyledi ve ekledi:

Mektup önceki meslektaşlarımdan bazılarının ne kadar harika olduğunu ve onlarla çalışmayı neden sevdiğimi hatırlattı. Google doğru şeyi yapmaya tutkun pek çok kişiyi işe alırken içerideki sistemin bunu engellemesi utanç verici.

 

Independent Türkçe, CNN International, The Verge

DAHA FAZLA HABER OKU