MHP'den Boğazlıyan'ın adının Şehitkemal yapılması için kanun teklifi

Kaymakam Kemal Bey, Ermeni tehciri konusunda suçlu bulunarak 1919'da idam edilmişti

MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız,  Yozgat iline bağlı Boğazlıyan ilçesinin isminin Şehitkemal olarak değiştirilmesi için kanun teklifi verdi / Fotoğraf: Facebook

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, “Yozgat iline bağlı Boğazlıyan ilçesinin isminin Şehitkemal olarak değiştirilmesi için TBMM’ye kanun teklifi verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuya ilişkin yapılan basın açıklamasında, "Şehadetinin 102.Yılında Kaymakamı olduğu Boğazlıyan’ın adının Şehitkemal olarak değiştirilmesi için Kanun teklifi verilmiştir. Ebedi Türk Yurdu Anadolu’da Şehit Kemal beyin ismi sonsuza kadar yaşatılacaktır" ifadelerine yer verildi.

1919’da idam edilen ve 1922 yılında milli şehit ilan edilen Yozgat’ın Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, ölümünün 102. Yılında Kadıköy’deki kabri başında Kartal Belediyesi ve Anadolu Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen törenle anılmıştı.

kemalbey.jpg
Adana'nın Ceyhan ilçesinde yaptırılan Milli Şehit Kemal Bey Anıtı / Fotoğraf: Facebook

 

Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey kimdir?

Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, 1884 yılında Beyrut’ta doğdu. Antalya ve İzmir liselerinde okudu. Mülkiye’den pekiyi derece ile mezun oldu. 1908 yılında Beyrut Vilayeti Maiyet Memurluğuna dahil oldu.

Kemal Bey, 1909 yılında 12 Adalar Valiliği (Cezair-i Bahri Sefid) maiyet memurluğunda stajını bitirip kaymakam oldu. Aynı dönemde bir yıl Rodos İdadisi'nde Türkçe ve Sosyal Bilimler öğretmenliği yaptı. 18 Aralık 1911’de asıl mesleğine dönerek sırasıyla Doyran, 1912’de Gebze, 1913’de Karamürsel ve 1915’de Boğazlıyan Kaymakamı oldu. 

Kemal Bey, 20 Ağustos 1915-9 Ekim 1915 tarihleri arasında Yozgat Sancağı Mutasarrıfı Vekilliğinde bulundu. Nisan 1916'da Batraski–Şam Kazası Kaymakamlığına, 26 Ekim 1916 İzmit Sancağı Muhacirin Müdürlüğüne atandı. 

13 Haziran 1917 tarihinde Boğazlıyan Kaymakamlığı görevinde bulundu. Bu sırada tehcir sırasında ihmali bulunduğu gerekçesiyle Ankara Valiliği İdare Kurulunun kararıyla görevinden azledildi. 

Konya’da yargılandı. İstinaf Mahkemesi'nin kararıyla aklandı ve azil kararı kaldırıldı. Tarım Müfettişi olarak görevlendirildi. 

Damat Ferit Paşa Hükümeti’nin kararıyla yargılanmak üzere 7 Ocak 1919 tarihinde gözaltına alındı. 30 Ocak 1919’da İstanbul’a getirildi. 

Harp Divanı'nda yargılanan Kemal Bey, verilen idam kararının ardından 10 Nisan 1919 tarihinde akşam üstü saat: 17.20’de Beyazıt Meydanı’nda idam edildi. 14 Ekim 1922 tarihinde ise, Bakanlar Kurulu Kararıyla ’Milli Şehit’ ilan edildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU