Koronavirüs kaynaklı can kayıpları gizleniyor mu? İstanbul Tabip Odası'ndan Dr. Koç: Salgında kasım ayından daha riskli bir döneme girdik

Dr. Recep Koç, kasıma göre vatandaşların tedbirlere daha az uyduğunu belirterek, ocaktan bu yana sadece İstanbul'da vaka sayısının 20 kat arttığını savundu. Gerçek ölüm rakamlarının gizlendiğini öne süren Koç, Kovid-19 sonrası ölümlere de dikkati çekti

Kovid-19 salgınında Türkiye, vaka sayısında dünyada ilk sıralarda yer alıyor / Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını Türkiye'de ve dünyada can almayı sürdürüyor.

Türkiye'de yüksek rakamlarda seyreden eden vaka ve can kayıpları toplumun her kesiminde endişe yaratmakta.

Salgındaki son durumu ve gerçek can kayıplarının istatistiklere yansımadığı iddiaları dahil pek çok soruyu İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç'a yönelttik.

recepkoç.jpg
Doktor Recep Koç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Aşıya karşı güven rahatlamayı artırdı"

Pandemi de son durum nedir?

Kasım ayına döndük. Vatandaşta rahatlama ve gevşeklik var. O da olumsuz etki yapıyor. Aşıya karşı 'bir şey olmaz" gibi bir güven var. Buna bağlı olarak da bir boş vermişlik durumu sözkonusu. Kasım ayından daha riskli bir döneme girdik. Kasımda yine vatandaşta korku vardı. Kurallara uymaya çalışıyordu. Şimdi ise rahatlık var. Başına gelmedikçe durumun vahametini anlamıyor. O nedenle alınan kararlara da uymuyor. Bu arada iktidarın yaptığı yanlışlar da var.

"Artık tam kapanma da zor"

Tam kapanma olur mu?

Bilim çevreleri olarak tam kapanma istiyoruz. Ancak artık tam kapanma da zor. Çünkü sosyal destek yok. Vatandaş bu durumda ne yapacak? Tam kapanma olsa bile ondan sonraki kısıtlamaların da düzgün yapılması lazım. Bizde açılınca her şey tam açılıyor. Bir düzen yok. Sosyal, ekonomik destek yok. O nedenle ters tepiyor. Bu nedenle biz tam kapanma deyince sosyal medyada tepki oluyor.

sokaklar.jpg
Koç, vatandaşların kasıma göre tedbirlere daha az uyduğunu öne sürdü / Fotoğraf: AA

 

"Salgında beyaz yakalılar, mavi yakalılara göre daha şanslı"

Hastalık hangi semtlerde daha yoğun yaşanıyor?

Kasımda bu konuda ciddi gözlemlerimiz oldu. Daha çok kas, fizik gücüyle çalışılan yerlerde, semtlerde daha yoğun görülüyor. Çünkü buradaki insanlar toplu halde işe gidip, toplu yerlerde çalışıyorlar. Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek semtlerde evden çalışan daha çok olduğu için buralarda vakalar daha düşük. Beyaz yakalılar, mavi yakalılara göre bu konuda daha şanslı desek yanlış olmaz.

"İstanbul'da vaka sayısı neredeyse 20 kat arttı"

Son rakamları nasıl değerlendiriyorsunuz? Testler yeterli mi?

Testin önemi yok. Ne kadar test yapılırsa o kadar pozitif çıkar. Yani 500 bin test yap, 100 bin pozitif çıkar. Asıl önemli olan testlerde pozitif çıkma oranları. Ocak ayında İstanbul'da yapılan testlerde yüzde 5 oranında pozitif çıkan testlerde bu oran şimdi yüzde 18'lere geldi. Ocak ortasında İstanbul'da günde 700 olan vaka sayısı şimdilerde 12 ile 15 bin arasında. Neredeyse 20 kat arttı. Mart başında büyük hızlanma oldu. Açılımla birlikte tam açıldı.

 "Cenazeleri memleketlerine götürmek isteyenler doğal ölüm yazdırıyor"

Geçen yıl açıklanan ölüm rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söylemiştiniz? Bunun nedenleri ne?

Birinci neden olarak İstanbul'da bazı cenazeler köylere götürülmek isteniyor. Bulaşıcı hastalık yazıldığı zaman bunların götürülmesi için bazı işlemler gerekiyor. İlaçlanması, özel tabut ve diğer bürokratik işlemler. Vatandaş bunlardan kaçmak için yakınının ölüm raporuna doğal ölüm yazdırmayı seçiyor. Yine kimi vatandaşlar, yakınının ölüm raporuna Kovid yazılırsa cenazeye kimsenin gelmeyeceği, üç beş kişiyle kaldırmak zorunda kalacağı endişesiyle yazdırmak istemiyor.

cenaze.jpg
Koç, Kovid-19'dan ölümlerin daha yüksek olduğunu öne sürdü / Fotoğraf: AA

 

"10 günden sonra ölümler Kovid olarak yazılmıyor. Ondan rakamlar düşük"

Ölüm rakamları düşük mü yazılıyor yani?

Kovid-19'a yakalanıldığında 10 gün sonra negatife ulaşılıyor. Bilimsel olarak da böyle kabul ediliyor. O süre içinde ölünürse kayıtlara Kovid-19 ölümü olarak geçiyor. 10 günü geçince negatifleştiğinden ölüm Kovid -19 ölümü olarak değil,  bulaşıcı hastalık adıyla kayıtlara giriyor. O nedenle Kovid-19’da ölüm oranları düşük.

"Kovid sonrası en çok ölüm pıhtı atması ve organ yetmezliğinden"

Koronavirüs tedavisi biten yaşlılar arasında bir iki ay içerisinde ölen çok duyuluyor. Kovid’in tetiklediği ancak Kovid ölüm rakamlarına girmeyen bu ölümlerin sayısı ve nedeni nedir?

Kovid sonrası "Pos Kovid" dediğimiz sendrom var. Kalpte ve beyinde pıhtı atması, özellikle akciğer, karaciğer olmak üzere organ yetmezlikleri Kovid sonrası başlıca ölüm nedenleri. Kovid sonrası 15-20 gün sonrasında bu tür ölümler görülebiliyor. Çünkü Kovid, kan tablosunu bozuyor ve pıhtılaşmayı çözüyor. Ancak bu konuda sayı vermek zor. Çünkü bu veriler ancak Sağlık Bakanlığı'nın elinde olabilir ancak bakanlık yardımcı olmuyor. Her şeyin bir ucu açık kalıyor.

yerliaşı.jpg
Yerli aşı çalışmalarında henüz sonuca varılmadı / Fotoğraf: AA

 

"Yerli aşı bu yaza çıkmaz"

Geçtiğimiz aylarda mayıs ayında yerli aşı hazır deniyordu ama aşıdan ses yok. Ne zaman yerli aşıyı göreceğiz?

Yerli aşı çalışmaları daha ikinci fazda. Üçüncü faza geçmeleri bir yılı bulur. Bu yaza çıkmaz aşı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU