70 orka tek bir hayvana saldırdı: "Hararetli ve kaotik" anlar gözlemcileri şaşkına çevirdi

Orkalar güçlü dişleriyle hayvanın çenesini ısırıp dilini yakalamaya çalışıyordu

Orkalar mavi balinaya saldırırken deniz kuşları da av sahnesinde yerini aldı (Naturaliste Charters)

Avustralya'nın güneybatı kıyılarında "şaşırtıcı, biraz rahatsız edici ve akıllara durgunluk veren" bir olay yaşandı. Olaya tanıklık eden bir deniz biyoloğuna göre, saatlerce süren bir mücadele sonucunda 70 kadar katil balina (orka) bir mavi balinayı öldürdü.

Batı Avustralya'da balina gözlemleme turları düzenleyen Naturaliste Charters'ın deniz biyoloğu Kristy Brown, geminin Bremer Bay Kanyonu'nda, kıyıdan yaklaşık 45 kilometre uzakta olduğu sırada "dalgalarda oynayıp sörf yapan" iki katil balina sürüsü gördüklerini aktardı.

Ancak kısa süre sonra gemidekiler, katil balinaların oluşturduğu dalgaların düzenli olmadığını fark etti. Bu tuhaftı çünkü orkalar gagalı balinagilleri avlarken genellikle birlikte hareket ediyor ve tek bir yöne doğru hareket eden dalgalar oluşturuyordu.

Brown, "Ama bu farklıydı, bu dalgalar dağınıktı" diye konuştu. Sonra yerel saatle 11.30 civarında, orkaların öldürmeye çalıştığı hayvan ortaya çıktı. Bu, 16 metre uzunluğunda olduğu tahmin edilen bir mavi balinaydı. Mavi balina, orkaların yüzdüğü kanyon sistemine tek başına girerek büyük bir hata yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Katil balina" diye adlandırılsalar da orkalar, aslında bir balina türü değil. Uzmanlar bu hayvanların, yunus ailesinin en büyük üyeleri olduğunu söylüyor. Bu yırtıcılar; kambur balinalar, foklar, deniz kaplumbağaları ve hatta büyük beyaz köpekbalıkları da dahil olmak üzere bir dizi türle besleniyor.

Son olayda avlanan mavi balina ise en büyük orkanın bile neredeyse iki katıydı. Zira orkaların yaklaşık 9,5 metreye kadar uzayabildiği tahmin ediliyor. Ancak balina yine de peşindeki orkalardan kurtulamadı.

Biyoloğa göre mavi balina direndikçe orkaların sayısı da artıyordu. Orkalar hayvanı görece sığ bir kıta sahanlığına doğru sürerken "yukarıda kuyruk darbeleri, aşağıda da bir ses kaosu” vardı.

Orkalar güçlü dişleriyle mavi balinanın çenesini ısırıp dilini yakalamaya çalışıyordu. Ancak mavi balina sonuna kadar savaştı. Deniz biyoloğu o anları şöyle anlattı:

Balina dönüp dururken, orkalar dayandı. Hayvanın dilini istiyorlardı. Ama mavi balina vazgeçmedi. Bir keresinde suya battı ve bir an için her şeyin bittiğini sandık ama gümüşi kuyruğu koyu okyanusta tekrar tekrar yükseldi.

Brown, mavi balinanın yerel saatle 15.00'ten hemen önce saldırganlara yenik düştüğünü, böylece bu "hararetli ve kaotik" avın sona erdiğini aktardı.

Bir kan balonu yüzeye yükseldi. Cesedi aşağıdaki orkalarda paylaşıldı. Biraz balina yağı gördük, sadece bir parça et. Ve gitmişti.

Livescience'a konuşan Brown, Naturaliste Charters gözlemlerinde orkaların bir mavi balinayı öldürdüğüne üçüncü kez şahit olduklarını ifade etti:

Bunların ikisi de Nisan 2019'da, iki hafta arayla olmuştu. 2020'de, Kovid-19 nedeniyle geçen yıl sezonumuz kısa kesildi. O yüzden mavi balinaların Antarktika'dan kuzeye göç ettiği sırada (mart ortası, nisan, mayıs) denizde değildik. Benzer bir hadise geçen yıl da yaşandı mı, bilmiyoruz.

 

Independent Türkçe, Livesicence

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU