Karar yazarı: Bildiriyi bırakın Montrö neden gündemde?

"Söz konusu pahalı konut projesini ‘inadına’ yapmak istemesinin sebebini iktidar kendi tabanına nasıl açıklayacak?"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kiras, 104 emekli amiralin bildirisi ve Kanal İstanbul projesi ile gündeme olan Montrö Sözleşmesi hakkında yazdı.

Kiras, “Bildiriyi bırakın Montrö neden gündemde?” başlıklı köşe yazısında sözleşmenin gündemde tutulmasının amacını “Öyle görünüyor ki amaç Kanal İstanbul projesine ideolojik meşruiyet oluşturmaktan ibaret. Montrö’den çıkma konusunun hangi tarihten itibaren en üst seviyede gündeme getirildiği ve tartışmaya sokulduğu ortada…” diyerek yorumladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kiras yazısında özetle şunları yazdı:

Ekonomik maliyeti yanında ekolojik felaketlere yol açacak, İstanbul’un oksijen kaynağını kurutacak, doğal çevreyi ve tarım alanlarını betona gömecek bu girişimin aslında bir tür “lüks konut projesi”nden başka bir şey olmadığı ortada. Hatta geçenlerde KARAR’ın da manşetinde yer aldığı üzere, başlangıçta kamuoyuna “ekonomik cazibe ve istihdam oluşturacak” diye tanıtılan turizm, fuar ve eğitim bölgeleri de son değişiklikle plandan çıkarıldı, yerlerine yeni konut alanları eklendi.

Şimdi… Söz konusu pahalı konut projesini “inadına” yapmak istemesinin sebebini iktidar kendi tabanına nasıl açıklayacak? Her zaman her konuda kullanageldiği aracı kullanarak… Bugüne kadar kendisine bütün kapıları açmış olan anahtarı cebinden bir kere daha çıkararak… Yani konuyu “dış güçlerle mücadele” torbasına sokarak… Lüks konut projesini ülkemizin uluslararası sisteme kafa tutma girişimi diye pazarlayarak…

Bu doğrultuda, “Hükümetin bu sözleşmenin elimizi kolumuzu bağlayan zincirini kırmak için harekete geçtiği” propagandası yapılıyor epeydir el altından... Son birkaç gündür de “Emekli amirallerin bunu durdurmak isteyen dış güçlerin maşası olarak devreye sokuldukları” bölümü eklendi hikâyeye…

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU