Kadrajdakiler: Oscar adayı ilk Asyalı aktör; Steven Yeun

Mehmet Erduğan Independent Türkçe için 'Yıldız Sineması'nda bu hafta Steven Yeun'u yazdı

Steven Yeun / Fotoğraf: Reuters

Steven Yeun, Oscar tarihinde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'ne aday gösterilen ilk Asyalı-Amerikalı aktör ve bu adaylığını hatta belki de alacağı ödülü ben şahsen sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum.

Dizi severler onu The Walking Dead'den hatırlayacaksa da onu sadece bu dizi sayesinde tanıyıp acaba daha iyi yapımlarda yeniden karşımıza çıkar mı diye düşünenleri şaşırtarak; halihazırda performanslarıyla göz doldurduğu daha iyi yapımlar da varmış dedirtecek bir aktör var karşımızda ve bu haftaki kadrajımızda.
 

Steven Yeun (1) Reuters.jpg
Steven Yeun / Fotoğraf: Reuters

 

21 Aralık 1983'te, Güney Kore'nin Seul şehrinde, Sang-yeop adıyla ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya gelen ve ebeveynleri, bu isimde bir doktorla tanıştıktan sonra ona "Steven" diye seslenmesiyle beraber bu isme sahip olan Steven Yeun; Minnesota'ya yaptığı bir iş gezisi sırasında, bölgenin doğal güzelliğine ve orada arazi sahibi olma fikrine aşık olan ve ardından dünyanın o bölgesine taşınmak için hazırlıklar yapan mimar babasının aldığı bir karar doğrultusunda 1988'de ailesiyle birlikte önce Kanada'ya sonra da Amerika'ya taşındı.

Korece konuşulan bir evde, Hıristiyan bir ailede büyüyen Steven, Kanada'nın Saskatchewan eyaletinin başkenti olan Regina'da Ruth M. Buck ilkokuluna gitti, ailesi de o sırada Regina belediye başkanının Koreli göçmenleri işe almak için başlattığı bir program sayesinde burada yeni bir işe başladı.

Kore'de alışveriş merkezlerinde dolaşan ve yakındaki bir atari salonunda video oyunları oynamak için ailesini sürekli zorlayan; soluk tenli, açık kahverengi saçlı bu sevimli çocuk böylelikle mutlu bir çocukluktan hiçliğin ortasına doğru gelip anaokulunda tekmeler yediği ve sürekli çekiştirildiği bir dünyanın içinde kendini buldu.
 

Regina'daki Ruth M. Buck Okulu'ndan bir anaokulu sınıfı fotoğrafı - Yeun, sağ altta.jpg
Yeun'un (sağ altta)Regina'daki Ruth M. Buck Okulu'ndan bir anaokulu sınıfı fotoğrafı


Regina'da bir yıl geçirdikten sonra ilerleyen süreçte Taylor, Michigan'a taşınan aile sonunda Steven beşinci sınıftayken nehrin yukarısına, Detroit banliyösü Troy'a taşındı, şehirdeki siyahi müşteriler için bir güzellik ürünleri mağazası açtı ve Steven 2001'de Troy Lisesi'nden mezun olana kadar burada yaşamaya devam etti.

Bu sıralarda bölgedeki birkaç Kore kilisesinden birine katılan Steven zamanının çoğunu kiliseden çocuklarla spor yaparak ve Pazar ayinlerine giderek geçirdi.

Okuldayken daha sessiz, kibar ve dostça olacağına yönelik verdiği sözler yüzünden sürekli kendisini maskeleyen ve çevresine bir duvar ören Steven, kilisede ve evde tüm maskelerini çıkarınca hiçbir şeye sabrının kalmadığı ortaya çıktı ve kendini baskıladıkça duygularının bir öfkeye dönüştüğünü anladı.

Nihayetinde bunlar Steven'ın hayatındaki zorunlu bölünmelerdi ama o çocukluğunun ve genç yetişkinliğinin çoğunda bu bölünmeleri fazla düşünmedi, aynı anda her iki alanda da var olmaya çalıştı; okulda sessiz ve alçakgönüllü olan Steven kilisede bir grupta çalıyor ve spor sahalarında da kendine güveniyordu.

Steven Yeun böylesi bir ortamda büyürken oldukça mütevazı bir yaşam tarzını benimsedi; Nintendo oyunları ve X-Men ticaret kartları ile oynamaktan, radyoda alternatif müzik dinlemekten ve spor yapmaktan hoşlanıyordu ve gelecekteki kariyerinin belki de ilk sinyalleri olarak, çok fazla televizyon izlemekten zevk alıyordu ki o dönem favori dizileri arasında Friends ve M*A*S*H (Mobile Army Surgical Hospital) yer alıyordu.
 

 

Doğaçlama bir başlangıç

Steven Yeun, 2005 yılında Kalamazoo Koleji'nden nörobilim ağırlıklı psikoloji alanında lisans derecesi aldı; bu onun kişisel seçiminden ziyade daha çok ebeveynleri tarafından verilen bir karardı.

Steven'ın oyunculuğa olan ilgisi de gittiği kolejin doğaçlama grubu Monkapult'u izlediği Kalamazoo'daki birinci yılında ortaya çıkmaya başladı; Monkapult'a katılmak için seçmelere katıldı ancak ikinci yılında gruba başarılı bir şekilde katılmadan önce başlangıçta reddedildi.

Bu arada, Kalamazoo'da okuyan kız kardeşi sayesinde burada Amerikalı komedyen Jordan Klepper ile tanıştı.

İlerleyen süreçte Steven, ailesine hukuk fakültesine veya tıp fakültesine kaydolmak yerine Şikago'da doğaçlama üzerine bir kariyer yapmayı planladığını açıkladı.

Ailesi onun aldığı bu kararından memnun değildi, ama yine de onu destekledi.
 


Böylelikle kariyerine farklı bir yönde devam etmeye karar veren Steven, doğaçlama bir tiyatro grubu olan ve canlı tiyatrolar ile eğitim programlarına devam ederek faaliyetlerini sürdüren The Second City girişimine katılmak için Şikago'ya gitti ve oyunculuk yapabilmek için bu yönde iki yıl boyunca kendini geliştirmeye adadı.

2005 yılında, 25 yaşındayken kardeşiyle birlikte Şikago'ya taşınan Steven burada Lincoln Meydanı'nda yaşamaya başladı ve mezun olduktan kısa bir süre sonra Asyalı-Amerikalı üyelerden oluşan bir skeç komedi grubu olan Stir-Friday Night!'a katıldı.

Ekim 2009'da Los Angeles'a taşınan ve Michigan'dan iki kilise arkadaşı ile birlikte Koreatown'da bir apartman dairesi kiralayan Steven Yeun'un burada girdiği seçmeler ve kurduğu ilişkiler, kendisine uluslararası bir tanınırlık kazandıran, aynı adlı çizgi roman serisine dayanan bir televizyon korku draması olan The Walking Dead'deki Glenn Rhee'nin başrolünü üstlenme imkânını sağladı.
 


The Walking Dead'in başarısı Steven Yeun'un kariyeri için de büyük bir sıçrama oldu; o artık ülkedeki, hatta belki de dünyadaki en tanınmış Asyalı-Amerikalı aktörlerden biriydi ve Hollywood'daki kısa denebilecek çalışma süresinde yakaladığı bu hızlı başarı Steven için kimlik, gerçeklik ve hayal kırıklığı krizlerini geride bıraktığı bir yeniden doğuş anlamına geliyordu.

2010'da yayınlanan ilk bölümünden itibaren kablolu televizyon tarihinin en çok izlenen dizisi olan ve et yiyen zombilerle istila edilmiş şiddetli bir kıyamet dünyasında hayatta kalmak için savaşan bir grup karakteri içeren dizi, profesyonel televizyon eleştirmenlerinin çoğundan da olumlu eleştiriler aldı.

Steven Yeun, dizinin başarısının "önemli bir parçası" olarak görüldü ve yaşadığı onca zorluğa, ölümlere, cehennem hayatına rağmen merhametinden ve insanlığından bir şey kaybetmeyen Glenn karakterindeki performansı ile dizinin genç bir üyesinden gerçek bir aksiyon kahramanı ve genç Asyalı erkekler için ilham verici bir seks sembolü yarattığıyla ilgili geri dönüşler aldı.

Steven Yeun, yedinci sezon galasında karakteri öldürüldükten sonra 2016 yılında yapımdan ayrıldı ve 3 Aralık 2016'da fotoğrafçı Joana Pak ile evlendi ve bu birliktelikten iki çocuk sahibi oldu.
 

 

Oyunculuğun dışında diğer şeyler

Keskin elmacık kemikleri ve narin burnuyla dikkat çeken yüz hatlarına sahip olan Steven Yeun, kariyeri boyunca kendinden sürekli şüphe duyan ama aşırı duyarlılığın da insanın kendi hapishanesi haline gelebileceğini düşünen oyunculardan.

Bu yüzden duyarlılık kisvesiyle kendini belli kalıpların içine kilitleyip aniden dışarısını göremez hale gelmektense bir kapının kırıldığını gördüğünde sadece o şeyin arkasında ne olduğunu görmek isteyen birinin motivasyonuyla yaşamayı ve çalışmayı tercih ediyor.
 


Ama görünen o ki Steven için zaten şans bir şekilde kapıyı kendiliğinden çalmış ve onu içeriye bir şekilde buyur etmiş gibi görünüyor.

Bir oyuncuyu gerçek anlamda özgürleştirdiğini düşündüğü için doğaçlama komediyi çok seviyor ve bunu eğitimin bir parçası olarak aldığı için kendisini çok şanslı ve mutlu hissediyor.
 


Steven Yeun, ilgi çekici oyunculuğuyla tanınıyor ama iyi olduğu tek şey bu değil; aslında Steven bir değişiklik isterse, müzik endüstrisine kolayca geçebilir, çünkü o aynı zamanda yetenekli bir gitarist.

Sosyal medyada oldukça sıkıcı biri olduğunu düşünen Steven yine de dijital dünyada varlığını sürdürmeye de gayret ediyor ve internet dünyasının vazgeçilmezleri olan saçma-komik gif veya videoları izlemekten çok keyif alıyor.

Profesyonel hayatının dışında sokak moda fotoğrafçılığına da ilgi duyan Steven Yeun, sevimli küçük köpeğiyle vakit geçirmeyi, araba sürmediği zamanlarda okumak için sıraladığı romanlardan moda ve spor bloglarına varıncaya kadar her şeyi okumayı ve belgesel seyretmeyi çok seviyor.
 


Kovid-19 kısıtlamalarının bir sonucu olarak Steven, karantinadayken çalışmıyor ve zamanını ailesiyle geçirmeyi tercih ediyor.

Bu süre içinde formda kalmak için ise boks yapıyor.

Her ne kadar mütevazı bir yaşam tarzını benimsiyor olsa da ünlü oyuncu, kariyeri süresinde elde ettiği serveti ile rahat yaşam düzenlemelerinden hoşlanıyor ve yaptığı gayrimenkul yatırımlarıyla da dikkat çekiyor; 2012'de satın aldığı Los Angeles'ın Los Feliz semtinde 2.3 milyon dolarlık bir evde çağdaş ve konforlu bir yaşam sürdürürken 2020'de Kaliforniya, Pasadena'da aldığı 3.3 milyon dolarlık yeni evinin yanı sıra popüler Downtown bölgesinde dönüştürülmüş bir depo binasında 800 metrekarelik bir (penthouse) çatı katının ortak sahibi olduğu biliniyor.

Ayrıca Steven, küçük kardeşi Brian Yeun ve iş ortağı James Seok'un sahibi olduğu Los Angeles, Koreatown'daki bir Kore-Akdeniz füzyon restoranı olan The Bun Shop'un da yatırımcısıdır.

Michigan'da büyüyen Steven Yeun, uzun süredir Detroit Pistons ve Detroit Red Wings hayranıdır.
 

 

Steven Yeun'un filmografisi

Kariyeri boyunca çeşitli video oyunları ve animasyonları için seslendirmeler yapan ve birçok kısa filmde oynayan Steven Yeun başlangıçta The Walking Dead dizisindeki "Glenn Rhee" ve Burning filmindeki "Ben" rolleriyle öne çıktıysa da o kariyerinde bunların haricinde farklı türdeki yapımlarla her zaman kendi sınırlarının ötesine geçti.

Burning filmindeki performansı eleştirmenlerin beğenisini kazandı ve ona Ulusal Film Eleştirmenleri Derneği En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü de dahil olmak üzere çeşitli övgüler kazandırdı.

Son olarak Minari adlı filmdeki rolüyle Başrolde Erkek Oyuncu Tarafından Üstün Performans Ödülü için Screen Actors Guild'e aday gösterilen ilk Asyalı-Amerikalı aktör oldu, ayrıca bu rol ona, En İyi Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü adaylığı kazandırarak bu onuru alan ilk Asyalı-Amerikalı oyuncu unvanını kazandırdı.

Oyuncunun; Bong Joon Ho'nun eko aksiyon filmi Okja'dan Boots Riley'nin antikapitalist komedisi Sorry to Bother You ve Lee Chang-Dong'un esrarengiz gerilim filmi Burning'e varıncaya kadar sinema dünyasında yer aldığı filmlerini kronolojik olarak aşağıda sizin için özetlemeye çalıştım.

 

Benim Adım Jerry

Yönetmen: Morgan Mead / Oyuncular: Steven Yeun, Doug Jones, Katlyn Carlson, Allison Scagliotti, Don Stark, Catherine Hicks, Dwandra Lampkin, Levi Holloway, Josh Breit, Jonathan Keaton, Denice Lee, Angela Lee, Alex Frew, Ken Harper, Amy Hendrickson, James E. Roberts, Haylee Ortiz, Kirsten Smith, Amanda Cornelius, Alli Miller, Betsy Holt, Chelsea McLean, Carlie Mayo, Cate Sabatine, Kim Fox, Dan Holmes, Carol Canazza, Richard Jones, Keith Lipke, Brian C. Lauziere, Jordan Elliot, Brian Boswell, Gene Priest, David Fultz / Süre: 96 dakika
 

 

2009 yılında çekilen My Name Is Jerry adlı bu Amerikan bağımsız drama filminde; boşandıktan sonra kendi başına yaşamaya başlayan, kırk yaşını devirmiş olan Jerry Arthur, kapı kapı dolaşıp kitap satarak geçimini sağlasa da çoğu zaman yüzüne kapanan kapılar nedeniyle zor bir hayat yaşamaktadır.
 


İşiyle ilgili yaşadığı stresler yetmezmiş gibi, orta yaş krizine girdiği böylesi bir dönemde on yıldır hiç iletişim kurmadığı kızı da baba evine dönmeye karar vermiştir.
 


Tüm bu süre içinde kendine olan özgüvenini iyice kaybeden Jerry, hiçbir çekiciliği kalmayan bu sıkıcı dünyasında neredeyse dibe vurmaya yakındır, ancak bir gün tesadüfen bir grup gence rastlar ve Jordan adında genç bir punk rockçıyla tanışır.
 


Jerry'nin kalbini çalan ve yolculuğunu motive eden Jordan ile arkadaşlarının enerjisi ve müziği Jerry'e geçmişten bağımsız olarak hayatını daha iyi yaşayabileceğini hatırlatır.

Artık işleri tersine çevirmenin vakti geldiğini söyleyen iç sesini dinleyen Jerry, böylelikle adım attığı bu yepyeni dünyada punk müziğine olan ani ilgisiyle birlikte eski arkadaşlarının ve kızının ön yargılarıyla da başa çıkmak zorunda kalır.
 


Orta yaşın pişmanlıkları ve geleceğe dair korkuları hakkındaki sert gerçekleri ustalıkla ele alan ve onları, dünden ya da yarından daha çok bugünle ilgilendikleri coşkulu bir gençlik kültürüyle harmanlayan bu film, Steven Yeun'un The Walking Dead dizisindeki rolüyle gelen bir üne kavuşmadan önce yer aldığı ilk uzun metrajlı filmi olduğu için de ayrıca dikkat çekiyor.
 


Steven Yeun'un filmde canlandırdığı Chaz karakteri; bir plak dükkanında çalışıyor ve çoğu müziği seviyor ancak genellikle bir hipster olarak biliniyor.
 


Flört etmeyi seven ve partilerin adamı olan Chaz ayrıca Slim ve Zeb ile bir müzik grubunun bir üyesi olarak sosyalleşirken birlikte yaşadığı Jordan'a da abilik yapmaya çalışıyor.

 

Kök

Yönetmen: Mike Cahill / Oyuncular: Steven Yeun, Michael Pitt, Astrid Bergès-Frisbey, Brit Marling, Dorien Makhloghi, Charles Woods Gray, John Schiumo, Farasha Baylock, Christopher Santamaria, Sebastian Santamaria, Cara Seymour, Rhonda Ayers, Crystal Dickinson, Venida Evans, William Mapother, Archie Panjabi, Kashish, Victor Varnado, Ruth Barrie, Tommy Bayiokos, José Báez, Maria Di Angelis, Brooke Fox, Dennis Hurley, Jeff Jackter, Casey Krehbiel, Eric Rolland, Kat Scicluna, Dawn Sobolewski, Mel Tozzi, Chris Victor / Süre: 106 dakika
 

 

2014 yılında çekilen ve izlerken derin derin düşündürebilen bilimkurgu türündeki nadir filmlerden olan I Origins adlı bu filmde; bilim, aşk ve maneviyat bir araya geliyor, ruhun varlığına ve ölümden sonraki yaşama inanmayan bir bilim adamının yaşadığı olaylar neticesinde görüşlerinin değişmesini ele alıyor.
 


26 yaşında doktorasını tamamlamaya çalışan Dr. Ian Gray, gözde bulunan iris tabakasının her insanda farklı olduğu gerçeğinden hareketle gözün evrimini araştıran bir moleküler biyologdur.
 


Meslektaşıyla laboratuvarlarında toplumu değiştirecek bir buluşa imzalarını atmaya çalışan Ian görünüşe göre dinle bilimi karşı karşıya getirmeyi hedeflemektedir ki bu teorisini kanıtlamak uğruna dünyanın bir ucuna gidip tüm varlığını tehlikeye atmayı bile göze almaya niyetlidir.
 


Bir gün Ian, Cadılar Bayramı partisinde gizemli bir kızla tanışır; hiç tanımadığı bu kıza "Gözlerinin bir fotoğrafını çekebilir miyim?" diyerek yaklaşan Ian bu işte mükemmel olduğunu belirtir.

Nihayetinde amacına ulaşır ve kızın gözlerinin ayrı ayrı fotoğraflarını çeker ve tanıştığı bu genç kadına âşık olup onu elinden kaçırdığında araştırmalarının hayatına işlediğini fark eder.
 


Çok dindar bir evde büyüyen ama aynı zamanda bilim ve maneviyat arasındaki dönüm noktalarına da her zaman ilgi duyduğunu söyleyen Steven Yeun, The Walking Dead sezonları arasında ilginç işler yapmak istediği için bu filmin kadrosuna katılır.
 


Konu itibarıyla bir ağırlık taşıyan hikâyeyi hafifleterek bir denge sağlayan Steven Yeun'un filmde Ian'ın araştırma ortağı olarak hayat verdiği Kenny karakteri; akademik kariyeri için düşük bir ücretle çalışmak durumunda olan iris biyometrik alanında araştırma yapan Asyalı Amerikalı bir profesyoneldir ve Tobias'ın taramasını depolamak için kullanılan iris tarama veri tabanının yaratıcısıdır.

 

Kaos

Yönetmen: Joe Lynch / Oyuncular: Steven Yeun, Samara Weaving, Steven Brand, Caroline Chikezie, Kerry Fox, Dallas Roberts, Mark Frost, Claire Dellamar, André Eriksen, Nikola Kent, Lucy Chappell, Olja Hrustic, Vladan Mirkovic, Bojan Peric, Annamaria Serda, Jovana Prosenik, Nina Senicar, Irfan Mensur, Branko Jerinic, Zoran Miljkovic, Danica Radulovic, Eilian Wyn, Brendan Stokey, Ljubomir Todorovic, Monika Romic, Armando Antonio Romero, Srdjan Pantelic, Pavle Jerinic, Lazar Miljkovic, Alen Velickovic, Greg De Cuir, Zoran Pajic, Vladimir Aleksic, Scott Alexander Young, James Owen, Lidija Antonic, Dragana Atlija, Danijela Banic, James Dougherty, Lilith Fury, Adam Green, Marko Herceg, Ivan Juric, Aleksandar Kebara, Novo Keranovic, Pavle Knezevic, Yuri Lowenthal, Joe Lynch, Milan Mijuskovic, Milan Milicevic, Boris Mladenovic, Jelena Petkovic, Ben Rock, Goran Sacka, Tiffany Shepis, Ivana Zivkovic / Süre: 86 dakika
 

 

2017 yılında çekilen korku komedi türündeki Mayhem adlı bu filmde; tüm dünyaya hızla yayılan ID-7 Kırmızı Göz virüsü nihayetinde bir ofis kompleksine girer ve beyaz yakalı işçilerin en kötü dürtülerinin harekete geçmesine neden olur.

Çok uluslu bir şirkette işine iyimserlikle başlayan, ancak kariyeri uğruna şirket merdivenlerini tırmanırken ailesini bile ihmal ederek ahlaki pusulasını çabucak kaybeden Derek Cho, meslektaşı tarafından uğradığı iftira sonucu işten çıkarılır, ancak tam da o sırada, o henüz ofisten ayrılmadan, havalandırma sisteminde ID-7 virüsü tespit edildiği için bina karantina altına alınır.
 


Bunun üzerine karantinaya alınan şirkette mahsur kalan Derek, enfekte olmadan hayatta kalmak için savaşmak zorunda kalır.

Binanın nötralize edici dezenfeksiyonlarla temizlenmesi ve virüsün yok edilmesi sırasında virüs hızla yayılır ve neredeyse binadaki herkes kısa süre içinde enfekte olur.

Virüs ölümcül değildir, ancak sinir yollarını bozar, otokontrol ve ahlaki bütünlüğü ortadan kaldırır, insanların cinayeti de içerebilecek en karanlık dürtülerini göstermesine neden olur.
 


İnsanların en çılgın dürtülerinin ortaya çıkmasına neden olan enfeksiyonla birlikte; virüs bulaşan kişiler saldırgan bir tutumla çevresindeki insanlar için ölüm tehdidi oluşturmaya başlar ve bu da kaos, şiddet ve kontrolsüz seksle sonuçlanır.
 


Virüsün ortaya çıktığı ofisin 8 saat kadar karantinaya alınmasını anlatan film; kurumsal dünyadaki bastırılmış şiddet, aşırılık ve insanların birbirinden nefret etmesi üzerine işlenmiş konusu ve aksiyon sahneleriyle oldukça dikkat çekmiş, türünün nadir örneklerinden biri olmuştur.
 


The Walking Dead ile gelen başarısını başrolünü üstlendiği bu filme de taşıyan Steven Yeun, kendisine kin besleyen eski bir müşterisi ile güçlerini birleştirerek, en üst kattaki yöneticilerine ulaşmak için verdiği mücadelede oldukça göz doldurmuştur.

 

Bir Fransız Filmi Gibi

Yönetmen: Yeon-Shick Shin / Oyuncular: Steven Yeun, Lee Young-Ran, Jeon Ji-Yoon, Kim Da-Som, Jung Joon-Won, Kim So-Yi, Shin Min-Chul, Kim Jung-Pal, Mina Fujii, Jung Han-Bi, Shin Ji-Soo, Lee Sae-Byul, Lee Do-Ah, Lee Kwang-Hoon, Jung Sung-Il, Lee Yoo-Mi, Bong Man-Dae, Lee Myung-Ha / Süre: 104 dakika
 

 

2015 yılında çekilen Like a French Film; aynı gökyüzünün altında yaşayan insanları dört farklı öykü ile bir araya getiren dört farklı kısa filmden oluşuyor:

"A Time to Leave" adlı bölümde dört kız annesi bir kadın ötenaziye karar verir ve son üç gününü kızlarıyla geçirir.
 


"A Lady at the Bar" adlı bölümde iki adam, bardaki bir kızı sevmeye başlar, böylelikle iki adam ve bir kızın gecesi başlar.
 


Steven Yeun'un rol aldığı ve geri kalan zamanda yaptıkları hataları düzeltebilmek umuduyla ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışırken sevgilisiyle sürekli kavga ettiği "A Remaining Time" adlı bölümde birbirlerine aşık bir çift bir falcı görür ve falcı onlara birlikte olurlarsa öleceklerini söyler, sevgili olarak yaşayabilecekleri sadece 100 günleri kalmıştır.


"Like a French Film" adlı bölümde bir kadına âşık olan bir adamla insanlar, kadın için kolay bir hedef olduğuyla ilgili dalga geçer, ama o, kadına âşık olduğu anı hiç unutmaz.

 

Okja

Yönetmen: Bong Joon Ho / Oyuncular: Steven Yeun, Ahn Seo-hyun, Tilda Swinton, Paul Dano, Jake Gyllenhaal, Byun Hee-bong, Giancarlo Esposito, Lily Collins, Yoon Je-moon, Shirley Henderson, Daniel Henshall, Devon Bostick, Choi Woo-shik, Lee Bong-ryun / Süre: 120 dakika
 

 

Bir Netflix özel yapımı olan ve 70. Cannes Film Festivali'nde büyük ödül Altın Palmiye için yarışan Okja adlı bu film; Güney Kore'nin dağlık bir bölgesinde yaşayan Mija ve en yakın arkadaşı olan Okja'nın hikayesini anlatıyor.

Şili'de ortaya çıkan su aygırı boyutlarına kadar büyüyebilen ve ünlü bir gıda firması tarafından özel bir şekilde üretilen 26 domuz yavrusu tüm dünyadaki örnek çiftçilere gönderilir.
 


Bu çiftçilerden biri de Kore'de küçük kız çocuğu torunuyla beraber yaşayan yaşlı bir adamdır.

Bu yaşlı çiftçinin büyüttüğü Okja isimli süper domuz anlaşma gereği Amerika'ya götürülmek için yola çıkarılır ancak kız çocuğu domuzu için hayli çetin bir mücadeleye girişir; Okja çok uluslu bir şirket tarafından kötü amaçlar için kaçırıldığında Mija en iyi arkadaşının peşinden dünyanın öbür ucuna doğru tek başına zorlu bir yolculuğa çıkar.
 


Dünya tatlısı dev bir yaratık ile onu büyüten Mija, hayvan hakları savunucuları, aç gözlü şirketler ve bilimsel etik kurallarının ortasında, çapraz ateşte kalır.
 


Her zaman alanında uzman isimler ve en başarılı oyuncularla çalışmayı tercih eden dünyaca ünlü yönetmen Bong Joon-ho'nun genetiği değiştirilmiş gıdanın (GDO) ileride gelebileceği noktayı eleştirel bir biçimde anlattığı bu filminde Steven Yeun, hayat verdiği K adlı karakter ile hayvanları seven bir grubun parçası olarak seyircinin karşısına çıkıyor ve "süper domuz" unvanıyla üreticilerinin ağzını sulandıran Okja'yı mezbahadan kurtarmaya çalışan genç bir Koreli kıza yardım elini uzatıyor.

 

Cesur Eşek

Yönetmen: Timothy Reckart / Oyuncular: Steven Yeun, Keegan-Michael Key, Aidy Bryant, Gina Rodriguez, Zachary Levi, Christopher Plummer, Ving Rhames, Gabriel Iglesias, Kelly Clarkson, Anthony Anderson, Patricia Heaton, Kris Kristofferson, Kristin Chenoweth, Mariah Carey, Oprah Winfrey, Tyler Perry, Tracy Morgan, Joel Osteen, Delilah, Joel McCrary, Phil Morris, Fred Tatasciore, Lex Lang, Roger Craig Smith, Joe Whyte, Will Townsend, Gregg Berger, Melissa Sturm, Steve Apostolina, Kirk Baily, David Cowgill, June Christopher, Eddie Frierson, Grant George, Jackie Gonneau, Kerry Gutierrez, Bridget Hoffman, Rif Hutton, Mona Marshall, Caitlin McKenna, Scott Menville, Juan Pacheco, Devika Parikh, Ashley Peldon, Jessica Pennington, Moira Quirk, Michelle Ruff, Joseph Sanfelippo, Justin Shenkarow, Dennis Singletary, Warren Sroka, Pepper Sweeney, Shane Sweet, Kari Wahlgren, Lynnanne Zager / Süre: 86 dakika
 

 

Hz. İsa'nın doğum öyküsünün yeniden anlatıldığı The Star adlı bu imgesel yapımda büyük düşleri olan bir eşek, sıradan hayatından kaçıp özgür ruhlu diğer hayvanlarla dost olur.

Bo isimli küçük ama cesaretli bir eşek, yaşadığı çiftlikteki düzenin dışına çıkmak, dış dünyayı tanımak için yanıp tutuşmaktadır.
 


Bir gün tüm cesaretini toplayarak hayallerinin yolculuğuna çıkar; yolculuğunda karşısına sürüsünü kaybetmiş sevimli kuzu Ruth ve hayalci güvercin Dave çıkar.
 


Yol süresince ekibe katılacak başka hayvanlarla serüvenden serüvene sürüklenen kafadarlar farkında olmadan Noel'in de en büyük hikayesi olacaklardır!

Yönetmenliğini Timothy Reckart'ın üstlendiği bu animasyon filminde Steven Yeun hikâyenin ana kahramanı Bo'ya sesiyle hayat vermiştir.

 

Rahatsız Ettiğim İçin Özür Dilerim

Yönetmen: Boots Riley / Oyuncular: Steven Yeun, LaKeith Stanfield, Tessa Thompson, Jermaine Fowler, Omari Hardwick, Terry Crews, Kate Berlant, Michael X. Sommers, Danny Glover, Armie Hammer, Robert Longstreet, David Cross, Patton Oswalt, Lily James, Forest Whitaker, Rosario Dawson, Shelley Mitchell, Jerry McDaniel Jr., Indigo Jackson, Eric Jacobus, Elaine A. Clark, Mistah F.A.B., Val Garrahan, Chad Briggs, Ken Baggott, David Fine, Damion Gallegos, Michael Rhys Kan, Molly Brady, Nato Green, W. Kamau Bell, Safiya Fredericks, Sara Buskirk, Terel Gibson, Lyrics Born, Gabby LaLa, Thessaly Lerner, Ken Gamble, Keniece Ford, Gina Madrid, Spy Emerson, Silk E, Jacinta Kaumbulu, Sara Melekova, Annie Chen, Akilah A. Walker, Akia Greybill, Makiah Green / Süre: 112 dakika
 

 

2018 yapımı, Sorry to Bother You adlı kara komedi türündeki bu filmin günümüz dünyasının alternatif bir versiyonunda geçen hikayesi; işinde özgüven eksikliği yaşayan siyahi bir tele pazarlamacının, başka bir siyahi iş arkadaşından aldığı "Telefonda beyaz biriymişsin gibi konuşmalısın!" öğüdünü tutmasıyla çığırından çıkan olayları konu ediyor.
 


Bir pazarlama şirketine bağlı olarak çalışan ve telefon ile bir şeyleri pazarlamaya çalışan Cassius Green, iş hayatındaki durgunluktan ve başarısızlıktan oldukça şikayetçi bir adamdır.

Sürekli bir pazarlama çabası içerisine giren fakat elde ettikleri çok az olan Green artık daha iyi bir şekilde çalışmak ve daha çok para kazanmak ister.
 


Tele pazarlamacı olan Green, bir gün karşılaştığı bir şey sayesinde iş alanında başarıya ulaştıran bir anahtar bulur ve istediğinin yerine gelmesi mümkün bir hal alır, hatta işindeki başarısının yükselmesi ve patronu tarafından terfi alması söz konusudur.
 


Fakat bu anahtar onu dehşet verici bir evrene sürükleyecektir; karşılaştığı şey yüzünden sadece iş hayatı değil bütün hayatı değişecek ve eski hayatına geri dönmek isteyecektir.
 


Kurumsal bir komploya sürüklenen kahraman, kâr ve emeği örgütlemek için aktivist arkadaşlarına katılma arasında seçim yapmalıdır.

Eski hayatına dönmek için çok geç kalan şansız adam, yine de elinden gelen her şeyi yaparak mücadelesini devam ettirecektir.

 

Şüphe

Yönetmen: Chang-dong Lee / Oyuncular: Steven Yeun, Ah-in Yoo, Jong-seo Jun, Soo-Kyung Kim, Seung-ho Choi, Seong-kun Mun, Bok-gi Min, Soo-Jeong Lee, Hye-ra Ban, Mi-Kyung Cha, Lee Bong-Ryun, Wonhyeong Jang, Seok-Chan Jeon, Shin-rok Kim, Joong-ok Lee, Ja-Yeon Ok, Donald Trump / Süre: 148 dakika
 

 

2017 Eylül ayı sonlarında Steven Yeun, aynı köyden Shin Haemi'ye âşık olan Lee Jongsu adlı genç ve mücadeleci bir yazarın psikolojik gerilim filminde Ben karakterine hayat vermek için Kore'ye uçar.
 


Haruki Murakami'nin Barn Burning isimli kısa öyküsünden uyarlanan ve Cannes'dan iki ödülle birden dönen Burning (Beoning) adlı bu film; yarı zamanlı kurye olarak çalışan Jongsu'nun, eski komşusu Haemi ile karşılaşması sonrası gelişen olayları konu ediniyor.
 


Yarı zamanlı bir kurye olarak çalışan ama aslında bir yazar olmak isteyen Jongsu bir teslimat sırasında eski komşusu olan Haemi'yle karşılaşır.
 


Haemi genç adamdan, kendisi Afrika seyahatindeyken kedisine göz kulak olmasını rica eder.

Seyahatten döndüğündeyse, Jongsu'yu Kenya'da rastladığı gizemli bir adam olan Ben'le tanıştırır.
 


Film, Ben hakkında pek bir şey açıklamıyor, ancak zengin olduğunu biliyoruz, bu gizemli dünya gezgininin açıklayabileceği bir işi yok ve Batı kültürüyle yetişen Kore elitlerinden biri gibi görünüyor; belki de net bir şekilde tarif etmek gerekirse o tam anlamıyla bir Koreli sosyopattır.
 


Bir gün Ben Jongsu'ya sahip olduğu tuhaf bir hobiden bahseder; bu sosyopat playboy bulduğu seraları ateşe vermekten büyük bir keyif almaktadır.
 


Film ilk olarak 2018 Cannes Film Festivali'nde gösterildi ve Steven Yeun'un filmdeki performansı büyük beğeni topladı.

Yeun, Los Angeles Film Eleştirmenleri Derneği, Toronto Film Eleştirmenleri Derneği, Florida Film Eleştirmenleri Birliği ve Ulusal Film Eleştirmenleri Derneği ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.

 

Minari

Yönetmen: Lee Isaac Chung / Oyuncular: Steven Yeun, Alan S. Kim, Yeri Han, Noel Cho, Darryl Cox, Esther Moon, Ben Hall, Eric Starkey, Will Patton, Yuh-Jung Youn, Jacob M Wade, James Carroll, Jenny Phagan, Tina Parker, Chloe Lee, Joel Telford, Scott Haze, Kaye Brownlee-France, Skip Schwink, Tea Oh, Laurie Cummings, Daniel Fortman, Laurie Frost, Warren Lane, Jonnie Parnell, Amanda Pearce, Ernie Robinson, Ed Spinelli, Debbi Tucker, April Warren / Süre: 115 dakika
 

 

Lee Isaac Chung tarafından yazılan ve yönetilen Minari adlı bu film; 1980'li yıllarda ABD'nin Arkansas bölgesine göç edip burada kurdukları çiftlikle yeni bir hayata adım atmaya çabalayan Güney Koreli göçmen Yi ailesinin duygusal hikâyesini anlatıyor.
 


Yaşadıkları yerde yeni doğmuş civciv sepetlerini alıp cinsiyetlerine göre onları ayırmayı gerektiren bir tavuk seçicisi olarak yaptığı işten artık sıkılan evin reisi Jacob'un Amerika Birleşik Devletleri'ne göç eden binlerce Koreli'ye ürün sağlayacak büyük bir çiftlik kurmak hayaliyle Kaliforniya'dan Arkansas'a taşınan aile, kendi kimlik krizleri ve Reagan döneminin ekonomik zorlukları arasında sıkışıp kalır.
 


Jacob'un karısı Monica'nın kocasının hırsları ve planları hakkında çekinceleri vardır, ama o da çaresiz ve memnuniyetsiz bir şekilde kocası araziyi ekerken, sularken ve sürerken ona ayak uydurmaya çalışır.
 


Bu süre içinde öfkesini sessizce içinde yaşamaya çalışan Jacob'un işi öyle pek kolay değildir; mahsullerinin neden istediği gibi büyümediği, Monica'nın neden Los Angeles'a geri dönmek ve daha fazla Koreli insanla birlikte olmak istediği ve ailesinin çiftlik hayallerini neden tam olarak coşkuyla desteklemediğini anlamak tüm bu süreçte uğraşması gerekeceği şeylerdir.
 


İdeallerindeki hayattan uzaklaştıkça, Jacob ve Monica çiftinin birbiriyle olan bağları zayıflamaya başlar.
Çocuklarının bakımına yardım etmesi için, anneanne Soonja'yı çiftliklerine davet ederler.

Muzip anneannenin gelişi, aileye kolay pes etmemeleri gerektiğini hatırlatacaktır; tıpkı her koşulda zorluklara dayanıp kök salmasıyla bilinen, Kore'ye özgü "Minari" bitkisi gibi…
 


Bu filmin kendisine babası hakkında düşünme fırsatı da sunduğunu belirten Steven Yeun'un önceki rollerinde oldukça farklı bir karaktere hayat vermek için kendi göçmen deneyimlerini de göz önüne alıp kamera karşısına geçerek canlandırdığı bakımlı bir çiftçi olan Jacob Yi; geldikleri bu yeni yerde yeni bir düzen kurmaya çalışırken ailesini yeni evlerine alışmaya ve her şeyin daha güzel olacağına ikna etmesi gerekecektir.

 

Diğer çalışmaları
Buhran (Crysis, 2007, Video oyunu)
Buhran Savaş Başlığı (Crysis Warhead, 2008, Video oyunu)
Kari Dosyaları (The Kari Files, 2009, Kısa film)
Milenyumu Yaşa (Carpe Millennium, 2010, Kısa film)
Satış Patlaması (Blowout Sale, 2010, Kısa film)
TBBT (The Big Bang Theory, 2010, Televizyon dizisi)
Lemons the Show (2010, Televizyon dizisi)
Hukuk ve Düzen (Law & Order: Los Angeles, 2011, Televizyon dizisi)
Bir Gençlik Anı: Milenyumu Yaşa (A Moment of Youth: Carpe Millennium, 2011, Kısa film)
Warehouse 13 (2011, Televizyon dizisi)
NTSF:SD:SUV (2012, Televizyon dizisi)
Göründüğünden Daha Zor (Harder Than It Looks, 2012, Televizyon dizisi)
Korra Efsanesi (The Legend of Korra, 2013, Televizyon dizisi)
Crash Site (2013, Kısa film)
Pis Tiki Gençler (Filthy Preppy Teen$, 2013, Televizyon filmi)
Çorba (The Soup, 2011-2014, Televizyon dizisi)
Sarhoş Tarih (Drunk History, 2014, Televizyon dizisi)
Amerikalı Baba! (American Dad!, 2014, Televizyon dizisi)
Comedy Bang! Bang! (2014, Televizyon dizisi)
Ateş (Fire: Park Jin-young feat. Conan O'Brien & Jimin Park, 2016, Müzik videosu)
Yürüyen Ölüler (The Walking Dead, 2010-2016, Televizyon dizisi)
Bajillion Dollar Propertie$ (2017, Televizyon dizisi)
Voltran Efsanesi (Voltron Legendary Defender Motion Comic, 2017, Televizyon dizisi)
DreamWorks Voltran VR Günlükleri (DreamWorks Voltron VR Chronicles, 2017, Video oyunu)
Robot Tavuk (Robot Chicken, 2017, Televizyon dizisi)
Trol Avcıları (Trollhunters, 2016-2018, Televizyon dizisi)
Stretch Armstrong & the Flex Fighters (2017-2018, Televizyon dizisi)
Voltran: Efsanevi Savunucu (Voltron: Legendary Defender, 2016-2018, Televizyon dizisi)
3 Altında: Arcadia Hikâyeleri (3Below: Tales of Arcadia, 2018-2019, Televizyon dizisi)
Garip Şehir (Weird City, 2019, Televizyon dizisi)
Alacakaranlık Kuşağı (The Twilight Zone, 2019, Televizyon dizisi)
Bence Tim Robinson'la Ayrılmalısın (I Think You Should Leave with Tim Robinson, 2019, Televizyon dizisi)
Tuca & Bertie (2019, Televizyon dizisi)
Naysayer (2019, Kısa film)
Sihirbazlar (Wizards, 2020, Televizyon dizisi)
Son Uzay (Final Space, 2018-2021, Televizyon dizisi)
Yenilmez (Invincible, 2021, Televizyon dizisi)
Ödüller
2012 Saturn Ödülleri: En İyi Televizyon Topluluğu (The Walking Dead)
2012 Satellite Ödülleri: En İyi Oyuncu Topluluğu (The Walking Dead)
2017 BTVA Halkın Seçimi Seslendirme Oyunculuk Ödülü: Yeni Bir Televizyon Dizisinde En İyi Vokal Topluluğu (Voltron: Legendary Defender)
2017 Brooklyn Korku Filmleri Festivali: En İyi Aktör (Mayhem)
2018 Florida Film Eleştirmenleri Grubu: En İyi Yardımcı Oyuncu (Burning)
2018 Greater Western New York Film Eleştirmenleri Derneği: En İyi Yardımcı Oyuncu (Burning)
2018 IndieWire Eleştirmenler Anketi: En İyi Yardımcı Oyuncu (Burning)
2018 Los Angeles Film Eleştirmenleri Derneği: En İyi Yardımcı Oyuncu (Burning)
2018 Toronto Film Eleştirmenleri Derneği: En İyi Yardımcı Oyuncu (Burning)
2019 Chunsa Film Sanat Ödülleri: En İyi Yardımcı Oyuncu (Burning)
2019 Uluslararası Çevrimiçi Sinema Ödülleri: En İyi Yardımcı Oyuncu (Burning)
2019 Ulusal Film Eleştirmenleri Derneği: En İyi Yardımcı Oyuncu (Burning)
2019 Santa Barbara Uluslararası Film Festivali: Virtüöz Ödülü (Burning)
2020 CinEuphoria Ödülleri: Merit Onur Ödülü (The Walking Dead)
2020 Middleburg Film Festivali: Dikkat Çeken Oyuncu Topluluğu Ödülü (Minari)
2020 Savannah Film Festivali: Keşif Ödülü
2021 Denver Film Festivali: Oyunculukta Mükemmellik Ödülü (Minari)
2021 Kuzey Teksas Film Eleştirmenleri Derneği: En İyi Aktör (Minari)
2021 New Mexico Film Eleştirmenleri: En İyi Topluluk Ödülü (Minari)
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU