Davutoğlu: Türkiye'yi Çin'e muhtaç ettiler, Erdoğan 'one minute' diyemiyor

Çin Büyükelçiliği'nin Akşener ve Yavaş'a yönelik açıklamalarıyla ilgili konuşan Davutoğlu, "Çin'in büyükelçisi haddini aşarak Türkiye'de siyasilere tehdit savururken Türkiye'yi yönetenler sessiz kalıyorlar" dedi

Fotoğraf: Twitter

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin Kahramanmaraş İl Danışma Kurulu Toplantısı’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çin Büyükelçiliği'nin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile ilgili yaptığı açıklamaya tepki gösteren Davutoğlu, söz konusu davranışın diplomatik teammüllere aykırı olduğunu ifade etti.

"Dünyanın her yerinde başkentlerde oturan büyükelçiler o ülkenin egemenliğine saygı duymak zorundadırlar" diyen Davutoğlu, "Egemenliğe saygı duymayan büyükelçiler gerektiğinde "istenmeyen adam" ilan edilir ve ülkelerine geri gönderilirler. Küçük veya büyük, hangi ülke olursa olsun kimsenin büyükelçisi Ankara'da ahkam kesemez ve bu aziz millete ders verir gibi bir tweet atamaz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Erdoğan Çin'e 'one minute' diyemiyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya ilişkin bir açıklama yapmadığını belirten Davutoğlu, "Türkiye'yi bu duruma düşüren iktidara sormamız gerekir: O gün "one minute" diyen Erdoğan, bugün Çin'e niye "one minute" diyemiyor? Çin'in büyükelçisi haddini aşarak Türkiye'de siyasilere tehdit savururken Türkiye'yi yönetenler sessiz kalıyorlar. Sayın Erdoğan'ın sesi çıkmıyor çünkü bugün açık bir şekilde dümende Çin muhibbi, 28 Şubat ideologu Perinçek'in olduğunu söyledikleri bir Türkiye var" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu şöyle devam etti:

Büyükelçiler merkezden talimat almadan eylemde bulunmazlar. Demek ki Çin'den doğrudan böyle talimat aldı. Eğer Türkiye'yi yöneten Cumhurbaşkanı kendisine "aptal olma" diyen ABD Başkanı'na sessiz kalırsa, bugün de Çin'den ayar aldığında sessiz kalmaya devam eder. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, Afrin'de Rus uçakları desteğinde Suriye rejiminin 36 askerimizi şehit etmesinden hemen sonra Putin'in odasının önünde dakikalarca bekletilir ve Rus televizyonları da bunu verirse, Çinliler de bugün bundan cesaret alır. Uzun zamandır Sayın Erdoğan'dan hiç "Dünyada beşten büyüktür" ifadesini duyuyor musunuz? "Mazlumların sesiyiz" ifadesini duyuyor musunuz? Duymazsınız. Erdoğan Çin'in haddini bilmez tutumuna sessiz kaldı? Çünkü aşıda Çin'e muhtaç. Türkiye'yi Çin aşısına mahkum ettiler. Ekonomide Çin'e el açtılar.

"Bahçeli'nin sesi Doğu Türkistanlılar için çıkmıyor"

Davutoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli'ye Doğu Türkistan konusunda yüklendi.

Bahçeli'nin Doğu Türkistan'da yaşananlara sessiz kaldığını söyleyen Davutoğlu, "Bahçeli içeride milliyetçilik dersi veriyor, içeride herkese ahkam kesiyor, Anayasa Mahkemesi'ni kapatalım diyor ama bu ses nedense Doğu Türkistanlılar için çıkmıyor! Çin muhibbi Doğu Perinçek'e ülkeyi teslim ettiler, ağızları açılmıyor" diye konuştu.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU