Bakanlıktaki görüşmenin notları sızdırıldı: Trump'ın duvarının inşası Biden döneminde de devam edebilir

Joe Biden duvardaki inşaatı durdurabilir ama henüz bu yönde adımlar atmadı

ABD-Meksika sınırının toplam uzunluğu 3 bin 201 kilometre (AFP)

Haberler, Donald Trump'ın sınır duvarının inşasının, Joe Biden yönetiminde devam edebileceğine işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, bakanlık çalışanlarına yaptığı açıklamada, mevcut duvardaki "boşlukların" doldurulması için duvardaki çalışmalara yeşil ışık yakabileceğini söyledi.

The Washington Times, Mayorkas'la Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi çalışanları arasında geçen yakın tarihli bir görüşmenin notlarını incelediğini belirtti.

Mayorkas'ın, "Bu tek bir soruya verilen tek bir cevap değil. Sınır Devriyesi şefinin ve Gümrük ve Sınır Muhafazası başkan vekilinin bana sunduğu farklı projeler var" dediği belirtildi.

Başkan, Savunma Bakanlığı fonlarının sınır duvarının inşasına aktarılmasını tetikleyen acil durumun son bulduğuna dair kararını gayet açık iletti. Ancak bu durum, idare olarak, idarenin parçası olarak, özellikle duvarın yenilenmesi gereken alanlarında, tamamlanması gereken belirli projelere dair karar vermek için alan tanıyor.

Bu planlar arasında "boşlukların" doldurulması, "kapılar" eklenmesi ve duvarın tamamlanmış fakat donatılmamış bölümlerine teknoloji ilave edilmesi yer alıyor.

Trump döneminde duvarın 740 km'lik bölümü inşa edilmişti. Bahse konu inşaatın çoğu, halihazırda sınırda bir bariyerin yer aldığı alanlarda yapılmış ve mevcut yapıları yenilemek için kullanılmıştı.

Biden, sınır arazisinin çoğu bölümünün engebeli, tepelik zemine sahip olması ve diğer alanların da özel mülk sahiplerinin kontrolünde bulunması sebebiyle inşası epey zor olacak duvarın tamamlanmasına şimdiye kadar karşı çıktı.

Ancak Biden, sınıra hatlar inşa etmeye her zaman karşı değildi. Senatörken bin 126 km'lik sınır çitine onay vermiş ve bu çitin 160 km'si inşaat halindeyken Barack Obama'nın başkan yardımcılığını yapmıştı.

Biden'ın "bir fut (30 cm. -ed.n.) daha fazla" duvar inşa etmeme sözüne rağmen Kongre'nin halihazırda projeye para ayırmış olması, ABD Başkanı'nı duvarın inşasını tamamlamaya zorlayabilir.

Müsadere Denetimi Yasası uyarınca, Kongre'nin bir projeye para ayırması durumunda söz konusu projenin tamamlanması gerekiyor. Yasanın tek istisnası, verimliliğe yönelik şüphelerin ortaya çıkması veya başkanın projeyi iptal talebinde bulunması durumunda ortaya çıkıyor.

Biden henüz bir iptal talebinde bulunmadı.

Kongre şu ana kadar duvara, son 4 yıldır her sene 1 milyar 375 milyon dolar (yaklaşık 11 milyar 210 milyon TL) kaynak ayırdı.

Projenin tamamlanmaktan çok uzak olması sebebiyle, duvarın inşasının bitmesi yine de uzun ve maliyetli bir çaba olacak. Ocak başlarında ABD Gümrük ve Sınır Koruması, tamamlanması vergi mükelleflerine milyarlarca dolara mal olabilecek duvarın 482 km'lik kısmının daha inşa edilmesini içeren bir planı tamamladıklarını açıklamıştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU