Britanyalı müzik şirketi Young Turks, Ermeni soykırımı iddiaları nedeniyle adındaki "Turks" ifadesini çıkardı

Şirket, 1915 Ermeni tehcirinde hayatını kaybedenler anısına Birleşik Krallık'taki Ermeni Enstitüsü’ne bağış yaptı

Young Turks, fesli bir kafatasının bulunduğu logosunu da değiştirdi (Young Turks)

Britanya'da bağımsız müzik şirketi Young Turks (Jön Türkler), Osmanlı İmparatorluğu'daki Jön Türkler hareketinin Ermeni soykırımı iddialarındaki rolü nedeniyle ismindeki "Turks" ifadesini kaldırdığını açıkladı.

Bünyesinde xx, FKA twigs, Sampha gibi grup ve şarkıcıların bulunduğu şirket, soykırımla ilgili çağrışımlardan kaçınmak için isim değişikliğine gittiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ortaya çıkan Jön Türkler, 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanı ve Padişah II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesiyle sonuçlanan sürecin mimarı olan bir genç aydın kuşağı hareketiydi.

İttihat ve Terakki'nin kuruluşunda rol oynayan Jön Türkler'in bazı üyelerinin 1915'te yaşanan olaylarda rol oynadığı öne sürülüyor.

"Jön Türkler", aynı zamanda tüm dünyada isyancı gruplar için de kullanılan bir ifade.

2005'te Young Turks şirketini kuran Caius Pawson, yaptığı açıklamada ismin aslen Rod Stewart'in aynı isimli şarkısından geldiğini söyledi. Pawson, "gençliğin dayanışmasını çağrıştıran ismin kendilerini mükemmel bir şekilde tanımladığını düşündüklerini, ancak ifadenin tarihsel anlamını bilmediklerini" kaydetti.
 


Pawson, "Sohbetler ve mesajlar sonrasında konuyla ilgili daha çok bilgi sahibi olduk. İsmin insanlar için acının ve karmaşanın kaynağı olduğu ortaya çıktı. Bu ismi bizim için ifade ettiği anlam nedeniyle sevmiştik ama diğer sesleri daha dikkatli dinleyip daha hızlı hareket etmeliydik" dedi.

Şirket Instagram'da adını Young olarak değiştirdiğini duyururken, fesli bir kafatasının bulunduğu şirket logosunun yerini de Y işareti aldı.

Pawson, şirket olarak "soykırımda öldürülenler ve hayatta kalanlar anısına" Birleşik Krallık'taki Ermeni Enstitüsü'ne bağış yaptıklarını da açıkladı.


Independent Türkçe, The Guardian, Rolling Stone

DAHA FAZLA HABER OKU