Çin'den Mansur Yavaş ve Meral Akşener'e "Barın Katliamı" tepkisi

Çin elçiliğinden yapılan paylaşımda ""Çin tarafı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır" ifadeleri yer aldı

Fotoğraf: AA

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği, 1990'da Doğu Türkistan'ın Barın bölgesinde yaşananları anmak için yaptıkları sosyal medya paylaşımları nedeniyle İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a tepki gösterdi. Büyükelçilikten her iki ismi de etiketleyerek yapılan paylaşımda "Çin tarafı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır" ifadesi yer aldı.

Elçiliğin ilk paylaşımında Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, Çin toprağının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu dünyaca kabul edilen ve tartışılamaz bir gerçektir" ifadeleri kullanıldı.

İkinci paylaşımda ise şunlar kaydedildi:

Çin tarafı, herhangi bir kişi veya gücün Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne herhangi bir şekilde meydan okumasına kararlılıkla karşı çıkmakta ve bunu şiddetle kınamaktadır. Çin tarafı, haklı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır.

Çin elçisi Dışişleri'ne çağırıldı

 Elçilikten yapılan bu paylaşımına rdından Dışişleri Bakanlığı harekete geçti ve Çin'in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Büyükelçiyi Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran kabul etti.

Büyükelçiye atılan Twitten duyulan rahatsızlık iletildi. 

Davutoğlu: Haddinizi bilin

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, büyükelçiliğin paylaşımına yanıt vererek, "Haddinizi bilin! Burası Ankara!" dedi.

Akşener ve Yavaş "katliam" dedi

Akşener ve Yavaş, dün Twitter'dan yaptıkları paylaşımlarda Doğu Türkistan'ın Barın bölgesinde yaşananları katliam olarak değerlendirmişti.

 

Barın'da yaşananlar

Barın'da 5 Mart 1990 tarihinde yaşanan olaylarda, Türkistan İslam Partisi (TİP) yöneticisi Zeydin Yusup önderliğinde silahlanan yaklaşık 200 kişi, Afganistan'dan gelen silahlı militanlarla birlikte Barın'da 'cihata başladıklarını' ilan etmişlerdi. 

Çin güvenlik güçleri tarafından yapılan müdahale sonucunda ise resmi rakamlara göre 15 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU