JPMorgan Türkiye'nin yıl sonu enflasyon tahminini 2.2 puan yükseltti

JPMorgan'ın bugün yayınladığı notta, "Talep koşullarındaki olası zayıflamaya rağmen, enflasyon dinamikleri kötüleşti" denildi

JPMorgan Türkiye'nin yıl sonu enflasyon tahminini  yüzde 11.2'den  yüzde 13.4'e revize etti / Fotoğraf: AFP

Yatırım bankası JPMorgan TL'deki son dönemdeki değer kaybının fiyat baskısı oluşturmaya başladığını söyleyerek, Türkiye'nin yıl sonu enflasyon tahminini %11.2'den %13.4'e revize etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Mart'ta beklentilere yakın aylık %1.08 artış gösterirken, yıllık enflasyon %15.61'den %16.19'a yükselerek yaklaşık 2 yılın zirvesine çıktı.

JPMorgan'ın bugün yayınladığı notta, "Talep koşullarındaki olası zayıflamaya rağmen, enflasyon dinamikleri kötüleşti" denildi.

Raporda, "Sonuç olarak, yıl sonu enflasyon tahminimizi %11.2'den %13.4'e revize ettik. 2022 sonu enflasyon tahminimizi değiştirmeyerek %10.5'te tuttuk" denildi.

Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi

Merkez Bankası'nın göreden alınan bir önceki Başkanı Naci Ağbal "Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" demişti.

Naci Ağbal’ın yerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Şahap Kavcıoğlu ise, göreve geldikten sonra verdiği ilk röportajında “Hükümet ile belirlenen orta vadeli yüzde 5 enflasyon hedefine sıkı sıkı bağlıyız ve bunun sürdürülebilir büyüme için de ne kadar önemli olduğunun farkındayım. Para politikası duruşunu belirlerken gerçekleşen ve beklenen enflasyonla birlikte küresel sermaye akımları, benzer ülkelerin reel getirileri ve yerleşiklerin portföy tercihlerini de dikkate alacağız” demişti.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU