Devletin izin verdiği, TRT'nin yayınladığı nevruz kutlamasından fotoğraf paylaşan gazeteci Alphan 6 yıl sonra hakim karşısına çıktı

Gazeteci Melis Alphan, terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla 7,5 yıl hapis istemiyle yargılandığı davadaki savunmasında "Sanırım bu durum bana özel" dedi

Melis Alphan'ın yargılandığı davayı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya da takip etti / Fotoğraf: Twitter

2015 yılında Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında çektiğini bir fotoğrafı Twitter hesabından paylaştığı için "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 6 yıl aradan sonra hakkında dava açılan gazeteci Melis Alphan, hakim karşısına çıktı. 

7,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada savunmasını yapan Alphan, "Türkiye’de pek çok gazeteci gibi yıllardır belirli grupların sanal şiddetine, yani teröre maruz bırakılırken, hakim karşısında terörist olmadığımı ve terörün reklamını yapmadığımı savunmak zorunda olmam, adaletsizliğin ta kendisi" dedi.

"Devlet görevlileri hakkında yargı süreci başlatılmadı"

Çektiği fotoğrafın, 2015 yılında TRT dahil tüm televizyonlardan yayınlanan ve devletin izin verdiği Nevruz kutlamalarından bir kare olduğunu söyleyen Alphan, savunmasında şu ifadeleri de kullandı:

Bir fotoğraf paylaştım diye hakkımda dava açılıyor ama o gün orada bulunan Diyarbakır Valisi, emniyet müdürü, dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala ve diğer hükümet üyelerine yönelik bir yargı süreci başlatıldığını duymadık. Abdullah Öcalan’ın mektubu okunurken ve o bayraklar dalgalanırken canlı yayın yapan haber kanallarını, ertesi gün yine bayraklarla dolu görüntüleri 9 sütuna manşetten açan gazeteleri, alkış tutan iktidara yakın gazeteciler de yargılanmadı. Sanırım durum bana özel. 

Savcı mütalaasını verdi, cezalandırılmasını istedi

Alphan'ın ve avukatının savunmasının ardından, savcı esas hakkında mütalaasını sundu. Mütalaada, Alphan'ın terör örgütü propagandası yapmak suçundan cezalandırılması istendi. Mahkeme, bir sonraki duruşma için 21 Mayıs'a tarih verdi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU