Dört İranlı sığınmacı İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındı... Aralarında İran'da erkek kıyafetleri giyerek stadyuma giren kadın eylemci de var

Denizli'de "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz" eylemine katıldıkları gerekçesiyle 15 gün sonra gözaltına alınan 4 İranlı sığınmacı sınır dışı edilme korkusu yaşıyor. İranlı sığınmacılar, "Kamu düzenini bozmak"la suçlanıyor

İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan İranlı sığınmacılar gözaltına alındı / Fotoğraf: Ayna haber

Denizli'de 20 Mart'ta Delikliçınar Meydanı'nda İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine tepki olarak bir eylem düzenlendi.

Eyleme Ekmek ve Gül Kadın Grubu, Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, Komünist Kadınlar ve CHP Kadın Kolları grupları katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca da kadınlarla birlikte eyleme katılarak, konuşma yaptı.

Eyleme katılan İranlı sığınmacılar adına söz alan Esmaeil Fattahi de bir konuşma yaptı.

Kadınların dünyanın her yerinde ucuz iş gücü olarak görüldüğünü ve erkeklerden daha ağır bir sömürüye maruz kaldığını belirten Fattahi, şu ifadeleri kullanmıştı:

"İran'daki İslam rejimine karşı mücadele veren kadınlar, bugün Denizli'de İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasına karşı da mücadelelerini devam ettiriyor. Kendi taleplerini de belirterek alandalar. Kadın mücadelesi enternasyonel bir mücadeledir ve coğrafi sınırlara bağlı değildir" ifadelerine yer verdi.

 

İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan İranlı sığınmacılar gözaltına alındı
İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan İranlı sığınmacılar gözaltına alındı / Fotoğraf: Twitter

 

Gözaltına alınanlar arasında Zeinab Sahafi de bulunuyor

Protesto eylemine katıldıkları için Esmaeil Fattahi ile birlikte Leili Faraji, Zeinab Sahafi ve Mohammad Pourakbari Kermani dün gözaltına alındı.

Denizli Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde tutulan İranlı sığınmacıların sorguları devam ediyor.

Gözaltındaki İranlı sığınmacılar arasında, kadınların stadyumda futbol izlemenin yasak olduğu İran'da erkek kılığında stadyuma giderek yasağı delen ve bunun için defalarca gözaltına alınarak işkencelere maruz kalan Zeinab Sahafi de bulunuyor. 

 

Zeinab Sahafi
Zeinab Sahafi / Fotoğraf: Instagram

 

Denizli Baro Başkanı: İfadeleri alındıktan sonra serbest bırakılacaklar

Sığınmacıların ifadesinin ardından sınır dışı edileceği iddia edildi ancak Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan, beyanlarının ardından sığınmacıların serbest bırakılacağını söyledi.

Konuyla ilgili Indepedent Türkçe'ye konuşan İlhan, gözaltına alınan İranlı sığınmacılar için avukat görevlendirdiklerini aktardı.

Ceza sınırının iki yılın altında olduğundan sınır dışı işleminin uygulanmayacağını kaydeden İlhan, "Gözaltı olayı gerçekleştiği andan itibaren avukatlar görevlendirildi ve şu an onlarla temas halindeler. Sığınmacılar Pamukkale Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde tutuluyor. Tutuklama olmayacak, beyanları alındıktan sonra muhtemelen serbest bırakılacaklar" bilgisini paylaştı.

İran'daki rejimden dolayı kaçıp Türkiye'ye gelen İranlılar, geri gönderilme korkusu yaşıyor.

Bugüne kadar birçok İranlı sığınmacı, deport edildi.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU