Rusya, Ukrayna ile savaşa hazırlanıyor

Doç. Dr. İkbal Durre Independent Türkçe için yazdı

Donetsk'te bir Ukrayna askeri / Fotoğraf: V. Komar/AP

Türkiye'nin gündemine oturan, emekli amirallerin açıklamalarıyla ilgili süreç, Rusya basınında da gözle görülür bir yer aldı.

Yapılan açıklamalarda ve yorumlarda öne çıkan husus, Rusların Kanal İstanbul projesinin öngörülebilir gelecekte gerçekleştirilebileceğine dair şüpheleri olduğu.

İşin maddi ve ekolojik boyutu dışındaki asıl şüphe şu; 'Evet, yaparsa Erdoğan yapar; ama siyasi ömrü buna yeter mi?'

İkinci ama en önemli husus; 'Eğer olur da proje gerçekleşirse bir sonraki adım olarak Türkiye Montrö Sözleşmesi'nden çıkar mı?'

Olur da çıkarsa -ki açıkça ifade edilmese de genel kanı, "eğer kanalı yaparsa, sözleşmeden de çıkar"şeklinde- o zaman bunun doğurabileceği jeopolitik sonuçlar... İşte bu noktada sinirler geriliyor.

Bu algıyı destekleyici nitelikteki üçüncü husus ise, konunun Donetsk, Lugansk, Kırım meselesi yüzünden Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin arttığı bir döneme denk gelmesinin tesadüf olmadığı algısı.

Montrö Sözleşmesi'nden çıkma olasılığıyla ilgili Ankara'da yapılan, "şu an öyle bir öncelik yok ama zaman gösterir" anlamındaki açıklamalar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Lozan ile ilgile daha evvel yapmış olduğu açıklamalar da Moskova'nın konuyla ilgili tedirginliğini artırıyor.

Rakip, hatta düşman güçlerin Karadeniz'deki askeri varlıklarını istedikleri şekilde artırabilecekleri yeni bir hukuki durumun doğması ihtimalinin Rusya'yı tedirgin etmemesi düşünülemez. 

Bu durumun Ukrayna'nın NATO'ya girme sürecini de hızlandırabilecek olması işin önemli bir boyutu.

Bu anlamda, son gelişmelerle ilgili tartışmalar her ne kadar Türkiye üzerinden yürütülse de Rusya bu işlerin arkasında İngiltere/ABD'nin olduğu ve asıl hedefin de kendisi olduğundan emin. Hafızaları da böyle düşünmeye zorluyor.

Somuta indirgeyecek olursak, Rusya-Ukrayna arasındaki gerginliğin yaklaştığı boyutla ilgili şu tespiti yapmak gerekir:

En kötü, ama oldukça muhtemel senaryo şu; eğer Kiev, Batı'dan da aldığı destekle Donetsk ve Lugansk'ta topyekun bir askeri harekat başlatırsa -ki hazırlıklar o yönde- Rusya bu duruma direkt müdahil olacak.

Kesin ve net, Rusya, Ukrayna ile savaşa hazırlanıyor ve bunu direkt ve ilgili diğer devletler aracılığıyla Kiev'e iletiyor.

Kiev tavrını değiştirmez ise savaş kaçınılmaz.

Böylesi istenmeyen bir sonucun Türkiye-Rusya ilişkilerine de yansıyacağı aşikar.

Her ne kadar her iki taraf da denge politikası yürütmeye devam edecek olsa da, olası bir savaşa Rusya doğrudan katılacağı için, Karabağ sürecindeki gibi yumuşak bir geçiş süreci olmayabilir.


Bu arada Rusya'da Karadeniz'de bozulan ekolojik denge ile ilgili açıklamaların son zamanlarda artması, Moskova'nın bu anlamda, kıyısı bulunan diğer ülkeleri de işin içine çekmeye çalışarak, Türkiye'yi uluslararası arenada bu yönüyle sıkıştırma arayışının bir boyutu olarak görülebilir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU