İran Meclis Başkanı: Çin'le anlaşma, ABD'ye uyarıdır

Galibaf, stratejik anlaşmanın dünyaya gelecek yüzyılın Asya'nın olacağı mesajı verdiğini kaydetti

Galibaf, anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi (Reuters)

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, Çin'le 27 Mart'ta imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasının, ABD'ye uluslararası ilişkilerin artık kendi istediği gibi şekillenmeyeceği yönünde bir uyarı olduğunu söyledi.

Meclisteki bir açık oturumda konuşan Galibaf, "İran ve Çin arasındaki kapsamlı işbirliği anlaşması, ABD'ye önemli bir uyarı. Bu sayede uluslararası ilişkilerin kendi aleyhine işlediğini ve ülkenin artık tek taraflı olarak bağımsız ülkelere bir model, plan ya da anlaşma dayatabilecek pozisyonda olmadığını görebilir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Galibaf, stratejik nitelikteki anlaşmanın dünyaya küresel meselelerin Batı'yla sınırlı olmadığı ve gelecek yüzyılın Asya'nın olacağı mesajı verdiğini kaydetti.

İki ülkenin dışişleri bakanları Vang Yi ve Muhammed Cevad Zarif tarafından imzalanan 25 yıl süreli anlaşma, Çin'in başlattığı Kuşak ve Yol projesi kapsamında güçlü işbirliğini öngörüyor.

Çin hükümeti, anlaşmanın herhangi bir üçüncü ülkeyi hedef almadığını bildirmişti. Öte yandan anlaşma, İran'da Çin'e ekonomik tavizler verildiği yönünde eleştirilere yol açmıştı.


Independent Türkçe, Press TV

DAHA FAZLA HABER OKU