Ürdün basını: Darbe girişiminin ardında eski Mossad ajanı var

İsrail istihbaratı için hiç çalışmadığını savunan Roy Shaposhnik, Prens Hamza'yla arkadaş olduklarını söyledi

Kral Abdullah, Prens Hamza'nın Veliaht unvanını 2004'te elinden almıştı (AFP)

İsrail dış istihbarat servisi Mossad’dan eski bir ajanın, Ürdün’de darbe girişimi iddiasıyla gözaltına alınan Prens Hamza bin Hüseyin’e ülkeden kaçması için yardım etmeyi önerdiği öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jerusalem Post’un Ürdün basınına dayanarak aktardığı iddiaya göre, eski Mossad ajanı olduğu iddia edilen Roy Shaposhnik, telefonla aradığı Prens Hamza’nın eşine Ürdün’den kaçmaları için bir uçak göndermeyi önerdi.

Times of Israel gazetesiyse, İsrail haber sitesi Walla’ya açıklama gönderen Shaposhnik’in yardım teklifinde bulunduğunu doğruladığını ancak bunu Prens’le dostluk ilişkisi nedeniyle yaptığını savunduğunu belirtti. Mossad için çalışmadığını da kaydeden Shaposhnik, "Avrupa’da yaşayan bir İsrailliyim. Asla İsrail istihbarat servislerinde görev yapmadım. Prens Hamza’nın yakın bir arkadaşıyım. Kendisi bana Ürdün’de olanları anlattı, ben de eşi ve çocuklarıyla evimde kalmasını teklif ettim" ifadelerini kullandı.

Ürdün Kralı Abdullah’ın üvey kardeşi olan eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin ve bazı üst düzey isimler, hafta sonunda darbe girişimi iddiasıyla gözaltına alınmıştı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen el Safedi, Prens Bin Hüseyin'in dış güçlerle birlikte ülkenin güvenliğini hedef alan faaliyetlere karıştığının ortaya çıktığını söylemişti. Ürdünlü bakan, yabancı bir istihbarat kurumunun Prens ve ailesini uçakla ülkeden çıkarmak için Prens’in eşiyle irtibat kurduğunu belirtmişti.

Ev hapsine alındığını söyleyen Prens Hamza ise, BBC’ye ulaştırdığı video mesajında ülke liderlerini yolsuzluk ve beceriksizlikle suçlamıştı.


Independent Türkçe, Jerusalem Post, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU