Arthur Conan Doyle'un spiritüalizmi, yeni Sherlock dizisine nasıl yansıdı?

The Irregulars kendinden önceki Sherlock uyarlamalarından farklı özelliklere sahip

The Irregulars izleyenlerden olumlu yorumlar almıştı (Netflix)

Netflix'in yeni Sherlock Holmes dizisi The Irregulars'daki doğaüstü hikayeler bir Sherlock uyarlaması açısından ilk başta garip bir seçim gibi görünse de aslında anlatının yaratıcısı Arthur Conan Doyle'un doğaüstü olaylarla ilgili araştırmalarına dayanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sherlock Holmes her ne kadar gözlemlenebilir dünyaya dayalı mantık ve açıklamaların savunucusu olsa da hikayenin yazarı spiritüalizme yönelik büyük ilgisiyle biliniyordu. 

Dijital yayın platformunun yeni uyarlaması bu açıdan hikayenin karakterleriyle Doyle'un arayışlarını bir araya getiriyor. 

Screen Rant'in haberine göre dizinin yaratıcısı Tom Bidwell, The Irregulars'daki korku unsurlarını hikayeye, yazara bir saygı duruşu olarak dahil etti. Çünkü Doyle aynı zamanda çok sayıda doğaüstü korku hikayesi de yazmıştı. 

Britanyalı ünlü yazar 1887'de spiritüelist olduğunu ilan etti ve seanslara, medyumlara ve telepatiye dair araştırma yapmaya başladı. Daha sonra Ruhsal Araştırma Topluluğu'na (Society of Psychical Research) katıldı ve doğaüstü araştırmalarını topluluğun diğer üyeleriyle birlikte yürüttü. 

Doyle'un ayrıca mistik ve ezoterik öğretileri benimseyen Altın Şafak Cemiyeti'nin (Golden Dawn Society ) üyesi olduğu iddia edilmişti. Yazar 1920'de Elsie Wright ve Frances Griffiths isimli iki gencin çektiği Cottingley Perileri fotoğraflarını söz konusu olayların kanıtı olarak kullanmıştı. 

 

a.jpg
Bahsi geçen Cottingley Perileri fotoğraflarından biri (Wikimedia)

 

Kuzen olan Wright ve Griffiths 1980'de fotoğrafların karton ve iğne kullanılarak hazırlanmış aldatmacalar olduğunu itiraf etmişti. 

The Irregulars her ne kadar diğer Sherlock Holmes uyarlamalarından büyük oranda ayrışsa da aslında Conan Doyle'a zarafetle selam veriyor. 

 

Independent Türkçe, Screen Rant

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU