Üzümlü Sınır Kapısının açılması bölge halkının 'umudu' oldu

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSA) Başkanı Servet Taş, Üzümlü Sınır Kapısının açılmasıyla bölge esnafının nefes aldığını belirterek, turizm açısından da çok önemli bir gelime olduğuna da dikkat çekti

Pandemi nedeniyle birçok sınır kapısının kapalı olduğu bir dönemde Türkiye’nin en Doğusunda bulunan Çukurca Üzümlü Sınır Kapısının açılması, Hakkari halkı ve iş insanları olumlu karşıladı.

Hakkari halkı ve esnafı, Çukurca Üzümlü Sınır Kapısının açılmasıyla birlikte yaşanan ekonomik krize ve işsizliğe çare olacağını umuyor.

Hakkari'nin Irak sınırındaki Çukurca ilçesinde bulunan ve koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan Üzümlü Sınır Kapısı, 27 Şubat’ta yeniden hizmet vermeye başladı. 

Sınır kapısı, tüm dünyada ve Türkiye’de yaşanan salgın nedeniyle 3 Mart 2020'de İçişleri Bakanlığının genelgesi çerçevesinde kapatılmıştı.

 

Sınır kapısının açılması, bölge halkına nefes oldu

Türkiye’nin Doğusunda bulunan Hakkari, İran ve Irak ülkelere sınırı bulunuyor.  Esendere Sınır Kapısı, Yüksekova ilçesi ile İran; Çukurca Üzümü Sınır kapısı ise Çukurca ile Irak arasında bulunuyor.

Üzümlü Sınır Kapısı Çukurca, Hakkari ve Van gibi kentlerin en önemli geçim kaynakları arasında. Koronavirüs tedbirleri kapsamında sınır kapısının kapatılması sonucu, başta Hakkari olmak üzere birçok kenti olumsuz etkiledi. Sınır kapısının açılması, bölge halkına bir derin bir nefes almasına vesile oldu. Sınır kapısı, sınır ticaretinin yanı sıra akraba ziyaret için kullanılıyor.

 

Türkiye’nin en az gelişmiş kentlerinde biri

Bu gün Hakkari Türkiye’nin en az gelişmiş kentlerinde biri. Sanayi, ticaret ve turizmin gelişmediği Hakkari’de halkın yüzde 90’nı tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. 300 bin nüfusa sahip olan Hakkari’de, işsizlik oranı çok yüksek. İşsizliğe çare olması ve ticaretin gelişmesi için 2014 yılında Hakkari’nin Çukurca İlçesinde Üzümlü Sınır Kapısı açıldı.

Irak’a açılan sınır kapısıyla birlikte  her yıl Hakkari ve Van kentlerine binlerce turist gelmeye başladı. 2020 yılında koronavirüs nedeniyle bir yıl kapalı olan sınır kapısının yeniden açılması, kentte olumlu karşılandı.

Üzümlü Sınır Kapısı, Irak tarafından Türkiye’den gelenlerden 50 Dolar alması tepkilere neden oluyor.  Hakkarili esnaf, Iraklı yetkililerin kendilerinden 50 Dolar alması nedeniyle bir kazançlarının olmadığını, bu uygulamaların kaldırılması istiyor.

 

‘Önemli bir gelişme’

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSA) Başkanı Servet Taş, Üzümlü Sınır Kapısının turizm açısından çok önemli bir kapı olduğunu belirterek, gelecekte kapasitenin daha artacağını söyledi.

‘Sınır kapısı, turizm ve akraba ziyareti açısından önemli’

Üzümlü Sınır Kapısının kapasitesinin artırılması için alt yapı çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Taş, sınır kapısının ticaret hacminden çok turizm ve akraba ziyareti açısından önemli olduğunu vurguladı.

Sınır kapısının açılması ile birlikte turizm amacıyla birçok kişinin Hakkari ve Van’a geldiğine dikkat çeken Taş, şöyle konuştu: “Üzümlü Sınır Kapısının açılması hem Hakkari esnafını hem Van esnafını olumlu yönde etkileyecek. Özellikle sağlık amacıyla gelen turistler çoğunlukta. Ayrıca bölgemizde yüzlerce Iraklı, Hakkari ve Van’a gelerek esnafımızdan alışveriş yapmaktadır.”

 

‘Üzümlü sınır kapısı, halkın hayaliydi’

Tüm olumlu gelişmelere rağmen Irak yetkilileri Hakkari’den gelen her bir insandan 50 Dolar alması tepkilere neden olduğu ve ticaretin sekteye uğramasına neden olduğunu söyleyen Taş, sözlerine  şöyle devam etti: “Pandemi nedeniyle zor durumda olan esnafımızı, ticaret yapmak için Irak tarafında geçtiği zaman Iraklı yetkililer, vatandaşlarımızdan 50 Dolar alıyor. Bu uygulama nedeniyle esnafımızı ve vatandaşlarımızı olumsuz etkiliyor. Bu uygulama bir an önce kaldırılmalıdır. Üzümlü Sınır Kapısı, Hakkari halkının 60-70 yıllık bir hayaliydi. Bu hayal, 2014 yılında gerçekleşerek sınır kapısı açıldı. Daha önce insanlarımız Irak’a gitmek için Şırnak’a, Habur Sınır Kapısına gitmek zorunda kalıyordu. Habur Sınır Kapına gitmek bile 7 saat sürüyordu. Tüm günün yollarda geçiyordu. Üzümlü Sınır Kapısını açılması ile birlikte, bu sorun ortadan kalktı. Bir günde Irak’a gidip, gelinebiliyor. Pandemi nedeniyle bir yıldır kapalı durumda olan sınır kapısının açılması, bölge esnafı için çok olumlu bir gelişmedir.”

 

‘Pandemi, işlerimizi durma noktasına getirdi’

1995 yılından bu yana Çukurca İlçesinde esnaflık yapan Cüneyt Kanar,  pandemi nedeniyle sınır kapının kapanması sonucu işlerinin durma noktasına geldiğini belirterek, esnaf olarak büyük bir yıl boyunca ekonomik sıkıntı içinde olduklarını söyledi.

 Sınır kapısının Üzümlü köyünde olması Çukurca esnafı için pek fazla bir avantaj sağlamadığını vurgulayan Kanar, şöyle konuştu: “Tabii sınır kapının açılması bir nebze olsa piyasaya bir artı oldu ama bu pandemiden dolayı geliş-gidişlerde aşı parası aldıkları için baya bir masraf çıkıyor. Devletimizden tek isteğimiz sınır kapısının Çukurca ilçesinde açılması. Böylece Çukurca kalkınmış olacak.”

 

‘Daha fazla destek istiyoruz’

Pandemiden dolayı Türkiye’de ister istemez ekonomik sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Kanar, “Önemli olan hep beraber mesafe ve maske takarak bu virüsle mücadele etmek. Eminim Türkiye olarak gelecekte güzel bir yere geleceğiz. Bu virüsü atlatsak Türkiye'nin ekonomisi de iyi olur kanaatindeyim.  Pandemi döneminde kira yardımı aldık. Hükümetimiz ‘en Allah razı olsun. Kira yardımı olan bin TL Çukurca gibi bir yer için iyi olabilir ama Batı gibi yerde bin TL kira desteği esnaf arkadaşlarımızın kirasını karşılamaz diye düşünüyorum. Devletimizden destek var ama daha fazla destek almak istiyoruz” dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU