Bilim insanları Kovid-19 hastalarını üç gruba ayırdı: "Her gruba ayrı tedavi geliştirilmeli"

Bulguları yorumlayan bilim insanları, bu üç fenotipe özgü tıbbi bakım seçenekleri geliştirilmesini istiyor

Dünya genelindeki Kovid-19 vaka sayısı an itibarıyla 131 milyon 515 bin 279'a ulaştı (Pixabay)

ABD'li bilim insanları, koronavirüs salgınındaki ölüm oranlarını ve klinik bulguları göz önüne alarak Kovi-19 hastalarını üç gruba ayırdı.

Kovid hastalarının benzerlik gösteren ve farklılaşan özelliklerini dikkate alan araştırmacılar, bu sınıflandırma sayesinde risk gruplarına daha iyi müdahale edilebileceğini düşünüyor.

Hakemli bilimsel dergi PLOS ONE'da yayımlanan yeni çalışmada, ABD'nin Ortabatı eyaletlerindeki 14 hastaneden ve Minnesota eyaletindeki 60 birinci basamak sağlık merkezinden alınan kayıtlar incelendi.

Kayıtlarda 7 Mart ve 25 Ağustos 2020 ​​arasında Kovid-19 teşhisi konan 7 bin 538 hasta yer alıyordu. Bunlardan bin 22'si hastaneye yatırılmıştı.

Araştırmacılar, hastanede tedavi gören vakaları benzeyen ve farklılaşan özelliklerine göre gruplandırdı. Bunun sonucunda hastaların yaklaşık yüzde 60'ı "Fenotip II" diye, yaklaşık yüzde 23'ü ise "Fenotip I" diye sınıflandırıldı.

Birinci fenotipte yer alan 236 kişi, en kötü klinik sonuçları veren hastalardı. Bu nedenle söz konusu grup, "olumsuz fenotip" diye nitelendirildi.

Ayrıca bu gruptaki hastalarda Kovid-19'un yanında kan, böbrek ve kalp hastalıkları görülme sıklığı diğer fenotiplerden daha fazlaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplamda 173 hasta, yani hastaların yüzde 16,9'u ise "Fenotip III" grubuna dahil edildi. Bilim insanları bu grubun en iyi klinik sonuçları verdiğini aktardı. Bu nedenle söz konusu sınıf, "olumlu fenotip" diye betimlendi.

En düşük komplikasyon oranı üçüncü grupta görüldü. Ancak bu sınıftaki vakaların hastaneye yeniden başvurma ihtimali, diğer gruplardan fazlaydı.

Öte yandan, Fenotip I ve Fenotip II'de yer alan hastaların ölüm tehlikesi, üçüncü gruba kıyasla sırasıyla yaklaşık 7 kat ve 2 buçuk kat daha yüksekti.

Bulguları yorumlayan bilim insanları, bu üç fenotipe özgü tıbbi bakım seçenekleri geliştirilmesini istiyor. Fenotipe özgü bakımın, Kovid-19 tedavisinde ilerleme sağlayacağı düşünülüyor.

Araştırmanın yazarları, konuyla ilgili şu ifadelere yer veriyor:

Kovid-19'dan mustarip hastalar tek tip değil. Hatalıktan benzer şekilde etkilenen kişileri bir grupta toplamak, sadece hastalık sürecine yönelik bakış açımızı geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda en yüksek riski taşıyan hastalarda daha kesin tıbbi müdahaleleri belirlememizi sağlar.


 

Independent Türkçe, Financial Express, PLOS ONE

DAHA FAZLA HABER OKU