NASA elde ettiği verilerle kara delik ve galaksilerin müziğini kaydetti

Veriler, farklı teknolojileri barındıran teleskoplarla elde edildi

Bazıları ambiyans müziği gibiyken, bazılarıysa korku filmi müziği gibi (NASA)

NASA, kara deliklerden ve galaksilerden elde ettiği verileri sese dönüştürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chandra uydusunda bulunan x-ışını teknolojili teleskop ve diğer teleskoplardan toplanan veriler, içeriği değiştirilmeden ses dosyalarına dönüştürüldü.

NASA dosyaları görseller eşliğinde YouTube üzerinden yayımladı.

Chandra Derin Alanı

Bu ses dosyasına, şimdiye dek x-ışınıyla uzayın erişilen en derin noktasından elde edilen bir görüntü eşlik ediyor.

Uydunun en az 7 milyon saniyelik verisinin bulunduğu görüntüdeki nesneler, ilk bakışta yıldıza benzeyebilir. Fakat farklı renkteki tüm bu noktaların neredeyse her biri bir galaksi ya da yıldız.
 


Kara deliklerin çoğu galaksilerin merkezinde yer alan süperkütleli kara delikler.

Videodaki renklerse notaları temsil ediyor. Kırmızıya yakın renkler alçak notaları, mora yakın olanlarsa yüksek notaları gösteriyor. Geniş çaptaki ses frekansları, uydunun bu bölgeden topladığı x-ışını frekanslarının tamamını barındırıyor.

Kedi Gözü Bulutsusu

Güneş gibi bir yıldız yanmasını sağlayan helyumu tükendiğinde, dev gaz ve toz bulutları şeklinde patlamalar oluşturacak. Bu patlamalar Kedi Gözü Bulutsusu’ndakine benzer görüntüler ortaya çıkaracak.
 


Bu görüntüde hem Chandra’nın x-ışınıyla hem de Hubble Uzay Teleskobu’nun görülebilen ışıkla elde ettiği veriler sese dönüştürüldü.

Merkezden uzaklaşarak soluklaşan ışığa doğru gidildikçe yüksek perdedeki sesler duyulurken, daha parlak kısımlardaysa daha gürültülü bir ses geliyor.

X-ışınları daha sert bir ses üretirken, görülebilir ışıktan elde edilen veriler daha pürüzsüz bir ses yaratıyor.

Girdap Gökadası

Girdap gökadası olarak da bilinen Messier 51, spiral yapısı nedeniyle Dünya’nın bulunduğu Samanyolu Galaksisi’ne benzer bir yapıda.

Sesler, merkezden tepe noktasına doğru uzayan bir çizgi üzerinde saat yönünde dairesel hareketlerle ilerliyor.
 


Ses dosyasına NASA’nın kızılötesi, optik, morötesi ve x-ışını teknolojileriyle donatılmış farklı teleskopların verilerinden elde edilen görüntüler eşlik ediyor.

Her ışık dalga boyu, farklı bir frekans aralığına denk düşüyor. Gökadanın merkezindeki parlak çekirdekse, korku filmi müziği hissi yaratarak daimi şekilde düşük tonlu bir mırıltı sesi yaratıyor. 

Independent Türkçe, NASA, CNET

DAHA FAZLA HABER OKU