Soylu’dan emekli amirallerin açıklamasına tepki: Tam anlamıyla edepsizler, sabrımızı zorlamasınlar

"Demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, devletimize, milletimize, tarihimize, medeniyetimize bağlıyız ve sadığız, biz buradayız"

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 104 emekli amiralin açıklamasına ilişkin, "Söyleyeceğimiz cümle şudur; sabrımızı zorlamasınlar. Demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, devletimize, milletimize, tarihimize, medeniyetimize bağlıyız ve sadığız, biz buradayız. Ülkemizin yapacak çok işi var. Bunları hep birlikte gerçekleştirmeye devam edeceğiz." dedi.

Batman’da gazetecilerin, emekli amirallerin yaptığı açıklamaya ilişkin görüşünü sorduğu Soylu, gerekli açıklamaları yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini aktardı.

Bazen üstlenilen sıfatların, sorumluluk sahibi olmaya yetmediğini dile getiren Soylu, "Cumhuriyet tarihimizin en güçlü noktasında, tüm ilgi alanlarımızı etki alanlarına döndürüyoruz, tam hukuk dönemi içerisindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde atılan adımlar, elde edilen başarılar düşmanlarımızı ve vesayetçileri çaresiz bırakıyor, hatta fitneye itiyor, hatta çatlatıyor, Türkiye'ye karşı yapabileceklerinde de etkisiz hale getiriyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Maalesef zihinsel kodları prematüre kalanlar, gelişmeyenler, tabi biz bunları çok gördük, bağımlı yaşamaya alışkın olanlar, öğretilmiş çaresizlikleri ile eski alışkanlıklarını çözüm görüyorlar. Bunlar zavallıdırlar, istismarcıdırlar, hukuk tanımazdırlar, milleti bilmezdirler, kelimenin tam anlamıyla edepsizdirler. Bunlar son kalıntılardır. Kalıntılar ya doğal olarak seleksiyona uğrarlar, tarihe veya doğaya karışıp giderler ya da temizlenirler. Büyüyen ve güçlü Türkiye, aynı zamanda tam bağımsızlık, bizim sevdamızdır. Tüm mücadelemizi de bunun için gerçekleştiriyoruz. Söyleyeceğimiz cümle şudur; sabrımızı zorlamasınlar. Demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, devletimize, milletimize, tarihimize, medeniyetimize bağlıyız ve sadığız ve biz buradayız. Ülkemizin yapacak çok işi vardır. Bunları hep birlikte gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bu tür çapaklar çıkacak mı, maalesef geçmiş hastalıkların sirayet ettiği bazı sonuçlar üzülerek görüyoruz ki; oluyor. Görevimiz çapakları temizlemektir.

Emekli Tuğamiral Ertürk'ten Soylu'ya yanıt

Bildiride imzası bulunan Emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Bakan Soylu'nun açıklamalarına yanıt verdi.

Cumhuriyet'ten Nagihan Yılkın'a konuşan Ertürk, "Bunlar boş laflar. Kötü lafları sahibine iade ediyorum. Soylu'nun daha önce bu  iktidar için neler söylediğini de biliyoruz, onun için ciddiye almıyorum" ifadelerini kullandı.

İktidar kanadndan gelen tepkileri değerlendiren Ertürk, "Bunun ciddiye alınacak bir tarafı yok. Olayın darbe çığırtkanlığıyla bir ilgisi yok. Olay artık asker olmayan, emekli olmuş kanaat önderi durumunda olan özellikle de Montrö konusunda deneyimleri, bilgileri, tecrübeli olan insanlar bazı tehlikeler konusunda topluma bir açıklamada bulunuyor. Üzerlerinde üniforma yok, asker değiller sade Türk vatandaşları. Bu olayın darbeyle falan ilgisi yok, esas darbeci iktidar. FETÖ darbecileriyle iş birliği yaptı ve Türkiye'yi 15 Temmuz'a taşıdı. Ve öncesinde devlet, FETÖ Türkiye için tehdittir demesine rağmen yani devletin aklı bu değerlendirmeyi iktidara iletmesine rağmen iktidar bunu yok saydı. FETÖ ile işbirliği yaptı. Ve Türkiye 15 Temmuz'u yaşadı" diye konuştu.

"Bildirinin amacı görüş bildirimi"

Bildirinin amacını, "Türkiye bir daha 15 Temmuzlar yaşamasın, demokrasiden ve hukuktan uzaklaşmasın diye görüş bildirimi " olarak kaydeden Ertük, "Gayet yumuşak ve güzel bir üslup kullanıldı ama iktidar bunu yanlış anlamadı, iktidar esasında biliyor. Sorun şu; iktidar bitmiş ve tükenmiş bir vaziyette, seçim kazanmasına imkân ve ihtimal yok. Hep operasyon yapıyor, yapılan operasyonlar belli. Ya gündemi kapatmak, gizlemek, örtmek; Ya Millet İttifakı'nı parçalamaya çalışmak, ya da başarı öyküsü yaratmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı. 

"Silahlar iktidarda"

Ertürk açıklamalarına şöyle devam etti:

Bu konuyu ne için tuttu? Burada ekmek var, bu şekilde gündemi gizlemeye çalışıyorlar. Bizim iflas eden ekonomiyi, kapanan dükkânları, Türk lirasının kontrolden çıkmasını, paramızın pul olmasını konuşmamız  lazım. Lebalep toplantılar yüzünden azdırılmış pandemiyi ve iflas ettirilen bir dış politikayı konuşmamız lazım. Herkese dayılandın ama şimdi İsrail ile beyaz sayfa, Mısır ile beyaz sayfa, ABD ile beyaz sayfa... ABD ile beyaz sayfa açmak istiyorsun ama bu sayfalar daha önce beyazdı. Bunların üzerini pisleyen kim, karalayan kim? Bu iktidar. Bunları konuşmamız gerekirken, buradan bir istismar yaratıp, buradan bir mağduriyet edebiyatı yaratıp, bu konuların üzerini örtmek istiyor ve halkın desteğini almak istiyor. Ama halk bunu yemez. Buradan mağduriyet edebiyatı iktidar için katmadeğer yaratmaz, bunu hep beraber göreceğiz.  Onun için bununla uğraşıyorlar. O açıklamada ne suç unsuru var, ne de başka bir şey var. Biz asker değiliz ki artık, üniforma da giymiyoruz, silahımız yok. Silahlar iktidarda. Gülüp geçmek lazım aslında ama Türkiye ne yazık ki demokrasi, hukuk ve adalet açısından çok zemin kaybeden bir ülke olduğu için bu açığa çıkıyor.

Ne olmuştu?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un "Bir Cumhurbaşkanı Montrö'yü de feshedebilir mi?" sorusuna "Teknik olarak evet" yanıtını vermesi tartışmayı başlatmıştı.

Şentop, söz konusu TV programında herhangi bir sözleşme ismi zikretmediği görüşünü dile getirirken “Ortalama zeka seviyesini düşünerek konuşuyoruz. Bunun altında olanlar için benim yapabileceğim bir şey yok” demişti.

Şentop’un açıklamaları tartışılmaya devam ederken 104 emekli amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un ifadeleriyle başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın "takke ve cübbe" giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin ortak bir bildiri yayımlamıştı.

 

 

 

 

AA, Independent Türkçe, Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU