IŞİD'e katılmak isteyen evli çift gemiye binmek üzereyken yakalandı

Manhattan Başsavcısı Audrey Strauss "çiftin ABD'ye yönelik saldırı planlarının engellendiğini" söyledi

Arwa Muthana'nın kız kardeşi Hoda Muthana da 2014'te IŞİD'e katılmıştı (AFP)

ABD'de IŞİD'e katılmak üzere Yemen'e giden bir kargo gemisine binmeye çalışan evli çift 31 Mart'ta tutuklandı.

New Jersey'deki bir limanda yakalanan James Bradley ve Arwa Muthana, yabancı bir terör örgütüyle anlaşarak onlara maddi destek sağlamakla suçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şikayet dilekçesinde yer alan ifadelere göre savcılar, Bradley'nin ilk olarak 2019'da Afganistan'a gidip Taliban'a katılmak istediğini ancak yola birlikte çıkacağı kişiyle ideolojik farklılıkları olması sebebiyle fikrini değiştirdiğini öne sürdü.

Ancak savcılara göre Bradley, Mayıs 2020'de IŞİD'e katılmaya karar verdi. 20 yaşındaki adam bu sıralarda gizli görevdeki bir polis memuruyla tanıştı.

Savcılar, Bradley'nin söz konusu polisle IŞİD liderlerinin konuşmalarını ve mahkumların öldürülme videolarını paylaştığını kaydetti. Bradley'nin polise Yemen gidip IŞİD'e katılma planlarından bahsettiği de iddia edildi.  

Bahsi geçen polis memurunun Bradley'yi gizli görevdeki başka bir kişiyle tanıştırdığı ve bunun ardından adamın 29 yaşındaki Muthana'yla Yemen'e gitmek için bin dolar (yaklaşık 8 bin TL) ödediği belirtildi.

Savcılar, Muthana'nın da IŞİD'e katılıp terör örgütü adına savaşmak için Orta Doğu'ya gitmeyi arzuladığını söyledi. Kadının tutuklandıktan sonra sessiz kalma hakkını kullanmadığını ve Amerikalarla savaşıp onları öldürmek istediğini söylediğini kaydetti.

Yetkililer ayrıca Bradley'nin para verdiği polise New York'taki bir kara harp okuluna muhtemel bir saldırıdan bahsettiğini ve IŞİD'in lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'ye bağlılık yemini ettiği bir rüya gördüğünü söylediğini öne sürdü.

Manhattan Başsavcısı Audrey Strauss ise yaptığı açıklamada, "çiftin ABD'ye yönelik saldırı planlarının engellendiğini" söyledi.

 

Independent Türkçe, AP, New York Daily News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU