"Emekli amiraller bildirisi"nin ardından CHP'den peş peşe açıklamalar: Goebbels taktikleri

CHP'li Erdoğdu, "Bildiriyi hazırlayan emekli subaylar üniforma ve silahlarından ayrılmış sivil yurttaşlardır" ifadelerini kullanırken, parti sözcüsü Öztrak ise "Açıklamadan darbe çıkartmak olsa olsa sivil darbecilere mahsus bir özelliktir" dedi.

Fotğraf: AA

104 emekli amiralin TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili sözleri sonrası başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın "takke ve cübbe" giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin ortak bir bildiri yayımlaması siyasette tartışma yarattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da emekli amiraller hakkında  res’en soruşturma başlattı.

"'Goebbels' taktiklerinin bir parçasıdır"

Bildiriyi ve konuya ilişkin iktidardan gelen “darbe” nitelendirmelerini değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, “Hayatlarını bu ülkenin savunmasına adamış ve bu uğurda silah arkadaşlarını şehit vermiş emekli subayların Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin düşürüldüğü durumdan endişe duymalarını ve bu endişe ve kederlerini paylaşmalarını anlıyorum. Bildiriyi hazırlayan emekli subaylar üniforma ve silahlarından ayrılmış sivil yurttaşlardır. Paylaştıkları kaygılarını, sivil darbecilerin "darbe" iması olarak algılaması, yürütülen 'Goebbels' taktiklerinin bir parçasıdır” diye konuştu.

Cumhuriyet'e açıklamalarda bulunan Erdoğdu şunları kaydetti:

TSK’nın tarikatların eline düşmesinin sonucu yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi hala hafızamızdayken sarıklı cübbeli yeni tarikatların TSK’nın komuta kademesinde çöreklenmesine göz yuman kuvvet komutanlarının hali hazırda bir partinin Genel Başkanı olan Erdoğan’a biatlarını bildirmek için sıraya girmeleri hüzün verici.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ben bir darbe tetikçiliği görmedim"

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada "Gözüküyor ki AKP mağdura yatmak için hiçbir fırsatı kaçırmıyor diyen Öztrak "104 tane amiralin açıklamasından darbe çıkartmak olsa olsa sivil darbecilere mahsus bir özelliktir" ifadelerini kullandı. 

Emekli amirallerin Montrö ile ilgili fikirlerini beyan ettiklerini belirten Öztrak, "Türkiye'nin gündeminin bu olmaması lazım. Hem ekonomik olarak hem de pandemi açısından çok kötü günlerden geçiyoruz. AKP'nin bunun üstünü örtmek için buradan darbe çıkartmasını anlayamıyorum. İnsanlar montröyle ilgili fikirlerini açıklamışlar. Baktığınız zaman o metnin içinde ben bir darbe tetikçiliği görmedim. Açıkcası gerçekten ne yaptıkları belli değil. O metne bakınca kim nerede darbe tetikçiliği yapıyormuş? Her yerden bir şey çıkartıyorlar. Türkiye'de kimsenin söz söyleme özgürlüğü, fikrini açıklama özgürlüğü yok herhalde" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un "Bir Cumhurbaşkanı Montrö'yü de feshedebilir mi?" sorusuna "Teknik olarak evet" yanıtını vermesi tartışmayı başlatmıştı.

Şentop, söz konusu TV programında herhangi bir sözleşme ismi zikretmediği görüşünü dile getirirken “Ortalama zeka seviyesini düşünerek konuşuyoruz. Bunun altında olanlar için benim yapabileceğim bir şey yok” demişti.

Şentop’un açıklamaları tartışılmaya devam ederken 104 emekli amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un ifadeleriyle başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın "takke ve cübbe" giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin ortak bir bildiri yayımlamıştı.

 

 

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU