CNBC: ABD Türkiye’ye S-400 alımını durdurması için iki hafta süre verdi

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırılan habere göre S-400 yerine Patriot alması için Türkiye'ye verilen sürenin ABD'nin son teklifi olduğu öne sürüldü

Fotoğraf: Reuters

CNBC’e de yer alan haberde ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye’ye S-400 siparişlerini iptal ederek, Raytheon şirketi tarafından üretilen Patriot füze savunma sistemini alması gerektiğini ilettiği, bunun için Türkiye’ye 2 hafta süre tanındığı ve bunun ABD'nin son teklifi olduğu iddiaları yer aldı.

“Türkiye, haziran ayının ikinci haftasından önce Rusya’yla yaptığı milyarlarca dolarlık anlaşmayı iptal etmezse F-35 programından ihraç edilecek ve vaat edilen 100 adet F-35 teslimatı durdurulacak. Ayrıca yaptırım uygulamaları ve NATO’nun olası tepkisi ile karşılaşacak” ifadelerinin yer verildiği haberde ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan ismini vermek istemeyen bir yetkili kaynak gösterildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerika’nın Türkiye’yi S-400 alımından caydırmak için Patriot füzelerini satmayı teklif ettiğini ancak Türkiye’nin buna yanaşmadığını savunan haber kaynağı "NATO ülkelerinin NATO sistemleriyle birlikte çalışabilecek askeri teçhizat tedarik etmesi gerekiyor. Bir Rus sistemi bu standarda uymaz. S-400 teslimini tamamlarsa, Türkiye'nin çok gerçek ve olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalacağını karşı tarafa vurguladık” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Patriot füze sistemini reddetme gerekçesi ise ABD'nin Türkiye'nin istediği "sistemin hassas füze teknolojisi"nin aktarımını sağlamaması olarak gösterildi.

Amerikan CBNC kanalının haberine ilişkin henüz resmi kaynaklardan bir açıklama gelmedi.

S-400'lerin planlandığı gibi temmuzda Türkiye’ye teslimi durumunda 2020 yılında kadar kullanıma hazır hale gelmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU