Lüks araç satışları patladı: Pandemide sıkılan zenginler parayı arabalara harcıyor

"40 yıldır bu sektördeyim, daha önce böyle bir şey görmedim"

Lamborghini ve Bentley, pandemide satışlarını artırdı (Unsplash)

Koronavirüs pandemisinde lüks araçların satış oranlarında ciddi artış yaşandı.

New York'taki ünlü lüks araç galerisi Manhattan Motors'ın yöneticisi Brian Miller, "40 yıldır bu sektördeyim, daha önce böyle bir şey görmedim" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pandemi nedeniyle otomotiv sektöründe üretim ve satışlar fabrikaların kapatılması ve kısıtlamalar nedeniyle dönem dönem sekteye uğrasa bile, 2020'de Ferrari, Bentley ve Lamborghini gibi süper lüks araçların satışında hızlı bir artış görüldü.

Veri analizi şirketi J.D. Power'ın başkan yardımcısı Tyson Jominy, ABD'de binek araç satışlarında geçen yıl 2019'a kıyasla yüzde 10 gerileme olduğunu belirtti.

Öte yandan Jominy, fiyatı 80 bin doların üzerindeki araçların satışının 2019'a kıyasla 2020'nin 4. çeyreğinde iki kat artış gösterdiğini ifade etti. Fiyatı 100 bin doların üzerindeki araçların satışıysa yine aynı dönemde yüzde 63 arttı.

Jominy, yükselişe geçen borsanın satışlardaki artışta büyük rol oynadığını belirtirken, "Burada muazzam bir zenginlik etkisi sözkonusu" diye ekledi.

Zengin kesim pandemi nedeniyle tatile gidemediği için ellerindeki parayı pahalı araçlar gibi lüks eşyalara harcamaya başladı.

Miller da satışlardaki ciddi artışın, pandemi kısıtlamaları nedeniyle internette lüks araçlara bakmak dışında yapacak pek bir şeyi kalmayan zenginlerle ilişkili olduğunu belirtti.

Ayrıca artış dalgasında çoğunlukla gençlerin yer aldığını belirten Miller, "Şimdinin arketipi milenyum doğumlu, Austin'de teknoloji alanında çalışan zenginler" ifadelerini kullandı.

101 yıllık süper lüks otomobil firması Bentley, salgın nedeniyle Britanya'daki fabrikası 7 hafta boyunca kapalı kalmasına rağmen geçen yıl en yüksek satış rakamlarını yakaladı.

Britanyalı otomobil devi, 2019'da toplamda 11 bin 26 araç ve SUV sattı. Bu rakam, halihazırda rekor olarak kabul edilen 2019'daki satışlardan 100 araç daha fazla. Bentley CEO'su Adrian Hallmark, Çin piyasasında da satışlarının yüzde 50 artış gösterdiğini belirtti.

Lamborghini'yse pandemide tarihinin en karlı yılını ve ikinci en iyi satış rakamlarını yakaladı. İtalyan firma 2020 boyunca 7 bin 430 araba sattı. Bu rakam, 2019'daki satışlara göre yüzde 9,5 daha az olsa bile, 2020'nin son çeyreği Lamborghini'nin tarihindeki en kârlı yıldı.

Lamborghini CEO'su Stephan Winkelmann, 2021 yılının ilk 9 ayı için sipariş kotalarının çoktan dolduğunu ifade etti.

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU