"Acısını Saklayan Harold", yanlışlıkla Kovid-19 aşı sitesinin reklam yüzü oldu

Yetkililer mimden haberdar olmadıklarını ve daha sonra fotoğrafı kaldırdıklarını söyledi

İsveçlilerin Kovid-19 aşısı randevusu almak için kullandığı hükümete ait internet sitesinden alınan ekran görüntüsünde "Acısını Saklayan Harold" görselindeki adam görülüyor (Reuters)

İsveç'in sağlık yetkilileri, Kovid-19 aşı kampanyasını tanıtmak için viral olmuş meşhur bir hazır görseli bilmeden kullanınca online mim (meme) kültürü üzerine hızlandırılmış bir ders aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnsanları aşılarını yaptırmaları için teşvik etmeye çalışanlar için ne yazık ki söz konusu görsel internette "Hide the Pain Harold" (Acısını Saklayan Harold) diye bilinen bir mimde zoraki gülümseyen Macar bir adama aitti.

"Harold", Stokholm bölgesinde aşı kampanyasının hafta sonu 75 yaş üstü sakinleri kapsayacak şekilde genişletildiğini bildiren bir duyuruyla birlikte kullanıldı.

Duruma gülen sosyal medya kullanıcıları tarafından fark edilmesinin ardından, "yanıltıcı veya uygunsuz" bir mesaj verilmesini önlemek için mim görüntüsü hızla internet sitesinden kaldırıldı.

Stokholm'deki yetkililer adına Reuters'a konuşan Hanna Fellenius "Bunu fark edene dek mim olduğundan haberdar değildik. Fakat artık elbette ki resmi değiştirdiğimize sizi temin ederiz" dedi.

Fellenius görüntünün bir mim olduğunu, biri yayımlayan ekibe e-posta gönderince öğrendiklerini söyledi.
 


Ne var ki, telafi önlemi anlaşılan çok geç kalmıştı zira internet kullanıcıları çoktan gafla ilgili şaka yapıyor ve "Harold'un" İsveç'in aşı kampanyası için üzerine düşeni yapmasının iyi olduğunu söylüyordu.

Mimle ünlenen "Harold" ise aslında Andras Arato isimli Macar bir adam. Arato yakın zamanda verdiği birkaç röportajda söz konusu hazır görseller için eskiden poz verdiğini ve internette ünlü olduğunu keşfetmesinin 9 yıl sürdüğünü söylemişti.

Bölgesel bir sağlık kurumu görselin, halkın Kovid-19 aşılarına duyduğu güvene kalıcı bir zarar verdiğini düşünmediğini belirtti.

Kurum "Değerlendirmemiz, kendi içinde yanıltıcı veya uygunsuz olmayan bir görselin birkaç saat boyunca yayında kalmasının, Kovid-19 aşılarına duyulan güveni sarsmadığı yönündedir" açıklamasında bulundu.
 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU