Meclis Başkanı Şentop: Güvenlik soruşturması oylamasının tekrarlanmasına yönelik eleştiriler cahilce

Şentop, Güvenlik soruşturması kanun teklifindeki oylama hakkında, "Bir oylama yapılmıştır. İç tüzük çerçevesinde görüntüler incelendi. Bunun üzerine oylama yenilendi. Bu ilk defa olmuş bir şey mi? Hayır" diye konuştu

Fotoğraf: AA

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM himayesinde İstanbul Üniversitesi tarafından Milli Saraylar Saray Koleksiyonları Müzesi'nde düzenlenen "100. Yıl Perspektifiyle 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ve Milli Egemenlik Sempozyumu"nda konuştu.

Şentop, Güvenlik soruşturması kanun teklifindeki oylama hakkında, "'Bu Meclis'e darbedir' diye yapılan değerlendirmeler tamamen cahilce, manipülatif değerlendirmeler" diye konuştu.

Şentop şöyle devam etti:

Bir oylama yapılmıştır. Bunun yanlış, önemli bir yanlışlık içerdiğine dair nitekim iç tüzük çerçevesinde görüntüler incelendi. Buna dair karar başkanlık divanında verildi. Genel Kurul'da doğru bulundu. Bunun üzerine oylama yenilendi. Bu ilk defa olmuş bir şey mi? Hayır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bunların bütünü cehalet mahsulü ifadelerdir"

Şentop, "TBMM'de bir kanunun oylanmasıyla ilgili sorun yaşandı. Oylamada oturumu yöneten meclis başkanvekilinin 'yeterli sayıda kabul olmadığı için kanun teklifinin reddedildiğine' dair açıklaması oldu. Dün oylama tekrar edildi, maddelere geçilme kararı alındı. Burada bunu değerlendiren bazı kişilerin, yapılanın yanlış olduğu yönünde ifadeleri var. Bunların bütünü cehalet mahsulü ifadelerdir. Meclis başkanının genel kurulun işleyişiyle ilgili tek ve kendisine mahsus yetkisi vardır" dedi.

Ne olmuştu?

AK Parti tarafından verilen, 18 maddelik "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi" geçtiğimiz çarşamba (31 Mart) TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada reddedilmişti.

Teklifin reddedilmesinin ardından AK Partili ve MHP'li milletvekilleri TBMM İçtüzüğünün, "İşaretle oylamada usul" başlıklı 141. Maddesi'ni işaret ederek tepki göstermişti.

Oylamanın dijital ortamda yapılmamasına itiraz eden iktidar partisi, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un devreye girmesini istemişti. Şentop dün TBMM Başkanlık Divanı’nı toplayarak konuyu görüşmüş, divanda oylamanın yenilenmesi konusunun Genel Kurul'da oylanmasına karar verilmişti. Genel Kurul'da yeniden yapılan oylama sonucunda kanun teklifinin yeniden görüşülmesi kararı çıkmıştı.

 

 

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU