Meksika'da geçen ay 2 bin 444 cinayet işlendi

Mart ayı boyunca günlük ortalama 78 cinayet işlendi

Fotoğraf: Reuters

Meksika'da mart ayında 2 bin 444 cinayet işlendiği bildirildi.

Meksika Federal Güvenlik Birimi, geçen ay ülkede işlenen cinayetlere dair rapor hazırladı.

Rapora göre mart ayı boyunca 2 bin 444 cinayet işlendi ve bu rakam, 2011'den bu yana ülkede bir ayda görülen en çok cinayet vakası olarak kayıtlara geçti.

Buna göre mart ayı boyunca günlük ortalama cinayet sayısı 78 oldu.

Aylara göre yapılan değerlendirmede ise ocak ayında 2 bin 379, şubat ayında, 2 bin 206 cinayet işlendiği kaydedildi.

Ayrıca bir günde en yüksek ölü sayısı 7 Mart'ta kaydedilmiş; 103 kişi yaşamını yitirmişti.

Guanajuato, Michoacan, Baja Colifornia, Chihuahua ve Veracruz eyaletleri, en çok cinayetin işlendiği yerler oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2014’te uyuşturucu kartellerini öldüren askerlerden 3'ü cinayet suçlamasıyla gözaltına alındı

Meksika’da 2014’te 22 uyuşturucu kartelini öldürdükleri silahlı çatışmada, "cinayet ve yetki istismarı" suçlamasıyla gözaltına alınan ancak delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakılan askerlerden 3'ü de tekrar gözaltına alındı.

Ülkenin Tlatya kentindeki bir tahıl ambarında 2014'te 22 uyuşturucu kartelini öldürdükleri silahlı çatışmadan bir yıl sonra "cinayet ve yetki istismarı" suçlamasıyla gözaltına alınan 7 askerden 4'ü 2015'te, 3'ü 2016'da savcılık makamının yeterli delil sunamadığı gerekçesiyle serbest bırakıldı. Maktullerin ailelerinin davayı temyize taşıması sonucu mahkemenin 2019’da çıkardığı yakalama emri üzerine tekrar gözaltına alınan askerler bu kez yetki istismarı ve suç mahallinde delilleri değiştirmekle suçlandı.

Ülkedeki yerel basından El Universal gazetesi, ne zaman gözaltına alındıkları halka açıklanmayan askerlerin 4'ünün 26 Mart'ta serbest bırakıldığını, 3'ünün de askeri hapishanede olduğunu duyurdu.

Hayatını kaybedenlerin ailelerinin de içerisinde yer aldığı "Miguel Agustin Pro Human Rights Center" adlı sivil toplum kuruluşu, 22 kartel üyesinin 15’inin askerlerle çatışmaya girmediğini ve askerlerin bu kişileri soğuk kanlılıkla öldürdüğünü iddia ederken Meksika hükümetini de olayın üstünü örtbas etmekle itham ediyor.

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU