Tigray'da asker kıyafetlilerden katliam: "Fazla kurşun harcamayın"

Videoda, Etiyopya ordusu üniforması giymiş kişilerin bir araya topladıkları genç erkekleri bir yamacın başına götürerek başlarından vurduğu görülüyor

Etiyopya'da aylardır çatışmalara sahne olan Tigray Bölgesi'nde yaşanan bir katliama ait olduğu iddia edilen video, Etiyopya ordusunun bölgede savaş suçu işlediği iddialarını yeniden gündeme getirdi.

Görüntülerde, Tigray’daki dağlık bir bölgede Etiyopya ordusu üniforması giymiş kişilerin bir araya topladıkları genç erkekleri bir yamacın başına götürerek başlarından vurduğu, sonra da yamaçtan aşağı attığı görülüyor. Videoda, askerlerin birbirine fazla kurşun harcamamalarını söylediği duyuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ocakta çekildiği düşünülen doğruluğu kanıtlanmamış video, CNN ve Uluslararası Af Örgütü’nün doğrulama ve modelleme uzmanları tarafından incelendi.

Detaylı incelemeler ve bölgede yaşayanlarla yapılan görüşmelerin ardından CNN, en az 11 silahsız genç erkeğin Etiyopya ordusu üniforması giyen kişiler tarafından yargılanmadan infaz edildiği sonucuna ulaştığını belirtti. Üniformalı kişilerin Etiyopyalıların resmi dillerinden Amharca konuşuyor olması da, bu kişilerin Etiyopya ordusundan olduğu yönündeki iddiaları güçlendirdi.

"Etiyopya askerleri kasabaya baskın yaptı"

CNN’e konuşan bölgeden bir kişi de, memleketi Mahibere Dego yakınlarında düzenlendiği sanılan katliamın görüntülerinde bir süredir kayıp olan abisini gördüğünü iddia etti. Etiyopya askerlerinin ocakta kasabaya baskın yaparak ev ev dolaşıp genç erkekleri zorla götürdüğünü savunan görgü tanığı, 23 yaşındaki abisinden bu olaydan sonra haber alamadıklarını anlattı. Genç adam, kasabadaki 39 genç erkeğin kaybolduğu olay sonrasında kız kardeşleriyle birlikte Tigray'daki yüzlerce kişi gibi evlerinden kaçtıklarını, ancak annelerinin kasabada kaldığını söyledi.

Mahibere Dego kasabası yakınlarında düzenlendiği düşünülen katliam, beş aydır Tigray Bölgesi’ndeki çatışmalarda binlerce kişinin öldürüldüğü ve tecavüze uğradığı şiddet olaylarından biri. Etiyopya hükümeti, kasımda ayrılıkçı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (TPLF) operasyon düzenleme kararı almıştı.

Etiyopya, çatışmalarda savaş suçu işlediği suçlamalarıyla karşı karşıya. Komşu Eritre’den askerlerin de sınırı geçerek Tigray'da katliam yaptığı iddia edilmişti.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ise, askeri operasyonda tecavüz ve yağmalama olaylarına karışan askerlerin yargılanacağını söylemişti.

Gazetecilerin bölgeye erişiminin kısıtlı olması ve iletişim hatlarındaki engellemeler nedeniyle yaşanan olayları takip etmek ve bilgileri doğrulamak zor.  

Geçen ay Sınır Tanımayan Doktorlar, çalışanlarının Tigray Bölgesi’nin başkenti Mekelle’de Etiyopya askerlerinin otobüslerden indirdikleri kişileri öldürdüğünü söylediğini aktarmıştı.


Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU