Volvo'dan 40 bin çalışanına İsveç tarzı cömert ebeveyn izni

Volvo daha fazla izin vermeleri halinde yerel düzenlemelerin kendi politikalarına ağır basacağını açıkladı

Arşiv fotoğrafı: İsveçli otomobil üreticisi Volvo 2010'dan beri Çinli bir şirkete ait (Reuters)

Volvo, kendi iç pazarı İsveç'in benzer bir ulusal mevzuatından ilhamla dünya çapındaki 41 bin 500 çalışanının hepsine, toplumsal cinsiyet ayrımı gözetmeyen 24 haftalık ebeveyn izni sağlanacağını duyurdu.

Salı günü yaptığı açıklamada otomobil üreticisi yeni ebeveyn izni politikasının 1 Nisan'dan itibaren dünya genelinde bütün fabrika ve ofislerinde toplumsal cinsiyete bakılmaksızın yürürlüğe sokulacağını duyurdu. Şirketin "Aile Bağı" politikası, şirkette en az bir yılı dolduran bütün çalışanlarına "temel ücretin yüzde 80'inin doğrudan verildiği 24 haftalık izin" sağlayacak. İzin ebeveynliğin ilk üç yılı içinde kullanılabilir.

Volvo İcra Kurulu Başkanı Hakan Samuelsson şunları söyledi:

Toplumsal cinsiyetlerin hepsi için eşit ebeveynliği destekleyen bir kültür yaratmak istiyoruz. Ebeveynler işlerinin ve ailelerinin talepleri arasında denge kurmaları için desteklendiğinde bu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermeye de yardım ediyor ve herkesin kariyerinde başarı göstermesine olanak sağlıyor.

Volvo'nun her zaman aile ve insan odaklı bir şirket olduğunu söyleyen Samuelsson, yeni politikayla birlikte şirketin "kendi değerlerini sergilediğini ve yaşattığını, bunun da markalarını güçlendireceğini" belirtti.

Fakat politikada "yerel düzenlemelerce belirlenen ebeveynlik izinlerinin daha cömert olduğu" ülkelerde "yerel düzenlemelere öncelik verileceği" de açıklanıyor. Örneğin, Hindistan yasaları kadın çalışanların tam ücretli 26 haftalık doğum izni almasına olanak tanıyor. Volvo Car Hindistan da Hint kadın çalışanlarının bu izinden yararlanmaya devam edeceğini açıkladı.

2010'dan beri Zhejiang Geely Holding'e ait olan Volvo'dan yapılan bir açıklamada küresel politikalarının "dünya genelinde mevcut birçok politikadan daha kapsayıcı ve destekleyici olduğu ve evlat edinme ve koruyucu ailelik ve aynı zamanda doğum olmaksızın çocuk sahibi olan eşcinsel çiftler ve taşıyıcı ebeveynler de dahil kanunen tanınan bütün ebeveynleri kapsadığı" belirtildi.

Açıklamada "Bazı ülkeler yeni ebeveynlere ücretli izin sağlamıyor veya belirli ebeveyn gruplarını dışlıyor, ki bu durum özellikle babalar için geçerli" ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket, yeni politikalarının duyurusunun 2019'da başlatılan ve başvuranların yüzde 46'sını babaların oluşturduğu deneme niteliğindeki bir ebeveyn izni projesini takiben gerçekleştiğini belirtti. Deneme proje, politikanın "toplumsal cinsiyet ayrımı gözetmeyen, kapsayıcı ve kişisel ihtiyaçlara uyarlanabilir" yapısı sebebiyle çalışanlarca takdir edildiğini gösterdi.

Şirket, ebeveyn izninden yararlanılmasını kısıtlayan bazı engeller arasında "ebeveynlerin iznin ekipleri üzerindeki muhtemel etkisine yönelik endişeleri, uzun vadeli kariyer fırsatlarına ilişkin kaygılar ve işyerinde ve evde babalardan beklenilenin ne olduğuna dair kültürel düşünce yapısı" olduğunu gözlemledi.

1927'de kurulan Volvo tanınmış uluslararası bir otomobil üreticisi ve şu anda dünya çapında 41 bin 500 çalışanı bünyesinde barındırmakta. 2020'de şirket 100 civarında ülkede 661 bin 713 araba sattı. Bu rakam, 2019'a kıyasla yüzde 6,2'lik bir düşüş teşkil ediyor.

Şirket, diğer şirketlerin izin sürecinin ilerleyişine dair bir fikir edinebilmesi adına zaman içinde katılım sonuçlarını paylaşacağını bildirdi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU