43 kişide görülen deli dana benzeri beyin hastalığı Kanada'yı alarma geçirdi

"Araştırmalar devam ediyor. Bu hastalığın nedenini bulmamız bir hafta da bir yıl da sürebilir"

(Unsplash)

Kanada'da bilim insanları 43 kişide tespit edilen gizemli bir beyin hastalığını çözmeye çalışıyor. Belirtileri arasında hafıza kaybı ve halüsinasyonun da bulunduğu hastalığın nedeninin bulunması için ekip kuruldu.

New Brunswick bölgesinde patlak veren hastalığın deli dana (Creutzfeldt-Jakob) hastalığıyla benzerlik gösterdiği belirtiliyor. Deli dana hastalığı kişilik değişimlerine, anksiyeteye, depresyona ve hafıza kaybına neden olan bir beyin hastalığı. Kendiliğinden ortaya çıkabilen veya kalıtsal olabilen hastalık, bunama ve ölüme yol açabiliyor.

Hem insanları hem de hayvanları etkileyebilen bu tür hastalıklar, enfekte et ürünleri yoluyla insanlara bulaşabiliyor.

Kanadalı yetkililerin henüz çözemediği hastalıkta ilk vaka 2015'te tespit edildi. Ancak son yıllarda vakalarda artış görüldü. 2020'de 24 vaka ve 2021'de ise şimdiye dek 6 vaka bildirildi. 5 kişinin de bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Doktorlar önce vakaları deli dana hastalığıyla ilişkilendirmişti. Ancak yapılan testler, deli dana hastalığına dair herhangi bir kanıt ortaya koymadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

British Columbia Üniversitesi'nden Prof. Dr. Neil Cashman, yapılan otopsilerde deli dana hastalığına dair ize rastlanmadığını ifade etti. CBC'ye konuşan Cashman, “Açıkçası bu beni çok şaşırttı” dedi.

Hastaların ilk şikâyetleri arasında açıklanamayan ağrılar, kas spazmları ve davranış değişiklikleri görülüyor. Bu şikayetlerin başta anksiyete veya depresyon göstergesi zannedildiği ancak 18 ila 36 ay içinde bilişsel gerileme, hafıza kaybı, görme bozuklukları, anormal kas hareketleri, kas kaybı gibi yeni belirtiler eklendiği belirtiliyor. Bazı hastalarsa korkunç halüsinasyonlar gördüğünü ifade ediyor.

Şu anda federal yönetimin yetkilendirdiği bilim insanları da dahil bir grup araştırmacı, hastalığın ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Soruşturma ekibinin başındaki Dr. Alier Marrero, daha önceden bilinmeyen bir nörolojik sendrom ihtimali üzerinde durduklarını söylüyor.

Marrero, "Son 20 yıldır, bunun gibi teşhis konulamayan bir nörolojik hastalık vakaları kümesiyle karşılaşmamıştık" diyor ve ekliyor:

Sebebinin ne olduğunu bilmiyoruz. Şu an elimizde sadece, bu sendromla gelen daha fazla hasta var.

Vakaların çoğu, New Brunswick'in kuzeydoğusundaki Acadian Yarımadası'nda ve güneydoğusundaki Moncton şehrinde görülüyor.

Vakaların belirli bir bölgede yoğunlaşması uzmanlara, zehirli maddelerden kaynaklanabileceğini düşündürüyor.

Uzmanlar balıklarda ve kabuklu deniz hayvanlarında birikebilen B-metilamino-L-alanin ve domoik asit isimli iki toksinden şüpheleniyor. Prof. Dr. Cashman, şöyle açıklıyor:

Araştırmalar devam ediyor. Bu hastalığın nedenini bulmamız bir hafta da bir yıl da sürebilir.

 

Independent Türkçe, CBC, Sputnik International, Gazete Duvar

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU