Cezayir güvenlik güçleri Hirak aktivistlerine işkence yapmakla suçlanıyor

Cezayir’de üç yargıcın göstericilerle bağlantıs oldukları gerekçesiyle görevden alınması gündemde

Hirak aktivistleri, güvenlik güçlerini şiddet uygulamakla ve protestoculara işkence yapmakla suçladılar. (AFP)

Cezayir'deki avukatlar, cuma günü düzenlenen gösterilerde tutuklanmalarının ardından polis sorgusu sırasında kendilerine şiddet uyguladıkları gerekçesiyle Hirak hareketinden (Halk Hareketi) iki aktivistin bugün başkentteki savcılığa şikayette bulunacaklarını duyurdu. Aynı zamanda 2019 yılı başlarında Hirak protestolarına katılmaları nedeniyle üç yargıcın Yüksek Yargı Konseyi’ne bağlı Disiplin Kurulu tarafından görevi ihlal suçlamasıyla yargılanacağı bildirildi.

Halk hareketinden tutukluların avukatları, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamalarda, geçen hafta cuma günü güvenlik güçleri tarafından tutuklanan iki aktivistin vücutlarında darp izlerinin bulunduğuna dair sağlık raporu aldıklarını belirttiler. İzinsiz gösteri düzenlenmesini kışkırtma ve sokağı işgal ederek başkalarının hayatını tehlikeye atma suçlaması ile sorgulanan iki aktivist, tutuklandıktan bir gün sonra serbest bırakıldı.

Başkentteki bir ceza mahkemesinin sorgu hakimi önceki gece, söz konusu suçlamalar doğrultusunda cuma günü tutuklanan ve tarih belirtilmeden mahkemeye sevk edilen 7 eylemciyi de serbest bıraktı. Söz konusu 7 kişi arasında otoriteyi eleştiren şiirleri nedeniyle daha önce de tutuklanan ve "Hirak şairi" olarak bilinen Muhammed Tacdit ve üniversite öğrencisi Abdunnur Eyt Said yer alıyor. Bu kişiler, göstericileri seferber etme, cuma ve salı günleri düzenlenen gösterilerinde (üniversite öğrencisi protestoları) atılan siyasi sloganların hazırlanmasın önde gelen aktivistler arasında yer alıyorlar.

Başsavcılık geçen ay, Velid Nekiş adlı üniversite öğrencisine İç Güvenlik Dairesi'ndeki sorgulanması sırasında işkence yapmakla suçlanan güvenlik güçlerine soruşturma açıldığını duyurmuştu. Ancak dosya, işkence suçlaması yöneltilen İç Güvenlik Dairesi Savunma Bakanlığı'na bağlı olduğu için kısa süre sonra askeri mahkemeye sevk gönderildi. Aynı dönemde bir başka aktivist daha gözaltı süresi boyunca elektrikle işkenceye maruz kaldığını öne sürdü.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) bu ay başında Cezayir’deki yetkililerden gözaltında işkence ve kötü muamele iddialarına yönelik hızlı, katı ve tarafsız soruşturmalar başlatmalarını talep etti. Ayrıca sadece görüşlerini bildirenler ve barışçıl toplanma hakkını kullananlara ilişkin soruşturmaların sonlandırılması çağrısı yapıldı. 

Cezayir İletişim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Ammar Bilhaymer da basına yaptığı açıklamada, tutuklananların fikirlerini beyan etmelerinden dolayı değil, kamu güvenliği ile ililgi sorgulandığını bildirdi.

Ülkenin anayasasının sokakta düzenlenen barışçıl protestoları garanti altına aldığı biliniyor.

Yüksek Yargı Konseyi’ne bağlı Disiplin Kurulu, 4 Nisan'da Adalet Bakanı Belkasım Zagmati'nin, yargıçların yaşamlarını ciddi şekilde kısıtlayan "kendini uzak tutma görevini ihlal" suçlaması üzerine resmi olmayan Cezayirli Hakimler Kulübü Başkanı hakim Saadeddin Merzuk, Ahmed Belhadi ve Fatıma Zehra İsmaili hakkındaki şikayetini değerlendirecek

Suçlamanın nedeni, 22 Şubat 2019'da patlak veren Hirak gösterilerine katılmaları, yürütme otoritesine karşı açıklamaları ve yargı üzerindeki hegemonyası olarak açıklandı. Yargıçların Disiplin Kurulu’nun incelemesinin ardından görevden alınmaları bekleniyor.

Bir buçuk yıl önce görevinden uzaklaştırılan Merzuk, Bakan Zagmati'ye sözlü saldırıda bulundu. Meslektaşı İsmaili ise kulübün en aktif üyelerinden biri olarak biliniyor. Belhadi’nin aylar önce mahkeme oturumunda savcılık makamını temsili sırasında hreketteki aktivistlerin lehine konuşması büyük bir tartışmaya yol açmıştı. Avukatları bile şaşırtacak şekilde aktivistleri savunan Belhadi, genel olarak otoriteyi ve Adalet Bakanlığı'nı eleştirerek yargıya göstericilerin aleyhine hüküm verilmesi için baskı yapmakla suçladı. Zagmati, öfkelenmesine neden olan olayın ardından harekete geçti ve Belhadi’yi başkentteki mahkemeden Sahra'daki başka bir mahkemeye sevk ederek cezalandırdı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU