Filistin Yüksek Fetva Konseyi Kudüs’te toplu sürgüne karşı uyardı

Filistin Yüksek Fetva Konseyi, “Silvan, Aksa’nın güney garnizonudur” dedi.

Kudüs sakinleri 10 gün önce Silvan’daki evlerin yıkılmasını protesto ederken cuma namazını kıldı (AP)

Filistin Yüksek Fetva Konseyi, işgalci İsrailli yetkililerin, Mescid-i Aksa’nın güneyindeki Silvan beldesine bağlı El-Bustan Mahallesi için çıkardığı yıkım kararının onlarca ailenin yerinden edilmesine ve göç etmesine yol açabileceği konusunda uyardı.

Filistin ve Kudüs müftüsü Muhammed Hüseyin başkanlığında pazar günü toplanan Filistin Yüksek Fetva Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Bu adım, Kudüs tarihinde tehlikeli bir emsal teşkil ediyor ve mahallelerin asıl sakinlerinin çıkarılarak toplu sürgünün ve mahallerin tamamen yıkılmasının başlangıcıdır. Silvan beldesi Aksa’nın güney garnizonudur. İşgalci İsrail topraklara ve evlere el koyarak veya evleri yıkarak ve mezarlıklarını hedef alarak sakinlerini Silvan’dan koparmaya çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada “Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki 28 ailenin yerinden edilme ve göçle tehdit edilmesi ve bu hususta zalimce kararların çıkarılması” kınandı.

İsrail, Mescid-i Aksa’ya komşu olan Silvan beldesindeki aileleri çıkarma kararı aldı. İsrail’in kararı kısa vadede 12 aileyi, uzun vadede ise yaklaşık 500 Filistinliyi tehdit ediyor.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, daha önce yaptığı açıklamada, “İşgalci İsrail mahkemelerinin Silvan içindeki El-Bustan Mahallesi’nde Filistinlilere ait 100 evi yıkma ve işgal altındaki Kudüs kentine bağlı Şeyh Cerrah bölgesinde Filistinlilerin onlarca evine el koyma kararındaki saldırganlığı kınıyorum” ifadesini kullandı.

Rudeyne ayrıca tek taraflı adımlara karşı gelerek iki devletli çözümü desteklediğini bildiren Ortadoğu Dörtlüsü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve ABD yönetimini tüm uluslararası meşruiyet kararlarını ve uluslararası hukuku ihlal eden bu ciddi ihlalleri durdurması yönünde İsrail hükümetine baskı uygulamaya çağırdı.

İsrail yıkılan evlerin yerine Tevrat’ta sözü geçen bahçeyi inşa etmek istiyor. Filistin Yüksek Fetva Konseyi, açıklamanın devamında, “Bu saldırılar, işgalcinin (İsrail) ve yerleşimcilerin Aksa ve avlularında yaptığı kışkırtıcı uygulamalarla gerginliğin tırmandırılmasıyla eşzamanlı gerçekleşiyor. Zira Mescid-i Aksa’nın güneybatısını Yahudileştirme yolunda, son dönemlerde Aksa’nın aşağısındaki kazıların ivmesi artarak aynı anda çeşitli mekanları kapsadı. Bunun yanı sıra bu kazıların dışında toprak hırsızlıkları oluyor ve işgal ordusunun himayesindeki grupların Aksa’ya düzenlediği günlük baskınlar devam ediyor” ifadelerini kaydetti.

Yahudilerin Pesah Bayramı sırasında Aksa’ya yönelik baskın çağrılarının arttığı bir ortamda dün Yahudi yerleşimciler Aksa’ya baskın düzenledi. Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, 66 yerleşimcinin, Mescid-i Aksa'nın güneybatısındaki El-Meğaribe (Fas) Kapısı'ndan Harem-i Şerif'e baskın düzenlediği belirtildi.

İsrail'de "Heykel Örgütleri" adıyla bilinen fanatik ve aşırıcı grup, cumartesi akşamı başlayan ve bir hafta süren Pesah Bayramı sırasında Aksa’ya yönelik baskınları artırma ve orada “Pesah kurbanlarını” sunma çağrısı yaptı.

Filistin Yüksek Fetva Konseyi, İsrail’in koronavirüs sebebiyle alınan kapatma kararlarını, Mescid-i Aksa’nın aşağısında daha fazla kazı yapmak için istismar etmesine ve böyle bir ihtimalin Aksa’nın temellerinin zayıflatmasına ve yıkılmasına neden olmasına karşı uyardı. Konsey açıklamasında, “Bu, işgalcinin gücü tarafından empoze edilen, Yahudileştirme sömürge projelerine hizmet eden ve Müslümanların duygularına gerçek bir provokasyon oluşturan bir saldırganlık ve gerilimi tırmandırmaktır” ifadelerini kullandı.

El-Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi'ne yönelik aralıksız saldırılara da değinen Konsey, “İşgalcinin, Cami alanının ve tesislerinin mümkün olduğunca çoğunu ele geçirmek, tarihi özelliklerini değiştirmek ve Şubat 1994'teki Harem katliamından bu yana devam eden Yahudileştirme planlarını tamamlamak amacıyla orada yerleşimciler için bir asansör inşa etme projesini onaylamasını” kınadı.

Konsey, İsrail’in “Namaz kılanlara karşı keyfi ve baskıcı uygulamalar, elektronik kapıları kapatma ve Cami’ye giden askeri kontrol noktalarında vatandaşın hareketini engelleme ve vatandaşları alıkoyma yoluyla Harem-i İbrahim Camisi’ni boşaltmaya çalıştığını” kaydetti.

Konsey, “Kudüs, Mescid-i Aksa, Harem-i İbrahim Camisi ve tüm Filistin topraklarıyla ilgili alınan uluslararası kararların uygulanmasının garanti edilmesi için uluslararası topluma ve BM örgütlerine ciddi ve etkin bir biçimde harekete etme” çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU